وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت (۱۷ مه) اعلام کرد که به دو عضو ارشد کمیته روابط خارجی کنگره اجازه میدهد اسناد محرمانه خروج آمریکا از افغانستان را بررسی کنند. این اسناد شامل یک مجموعه پیامهای ردوبدلشده بین سفارت آمریکا در کابل و وزارت خارجه این کشور است.
اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا از این سند به عنوان «کانال مخالفت» یاد میکنند. زیرا وال استریت ژورنال قبلا بخشی از این سند را فاش کرده بود که نشان میداد سفارت آمریکا در کابل ژوییه ۲۰۲۱، یعنی یک ماه قبل از سقوط افغانستان به دست طالبان، در ایمیلی به وزارت خارجه آمریکا اطلاع داده که در صورت خروج آمریکا از افغانستان، احتمال فروپاشی و سقوط ناگهانی دولت وجود دارد. اما روشن نیست وزارت خارجه پس از دریافت این هشدار، چه پاسخی به آن داده و چرا بر تصمیم خروج کامل از افغانستان باقی مانده است.
این اقدام وزارت خارجه آمریکا در حالی صورت گرفت که مایکل مککال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، تصمیم دارد هفته بعد (۲۴ مه) در نشستی، استیضاح و بررسی اتهامات واردشده از سوی کنگره به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، را بررسی کند. دلیل این استیضاح خودداری بلینکن از تحویل دادن پیامهای محرمانه سفارت آمریکا در مورد خروج از افغانستان به نمایندگان کنگره است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال بلینکن در یک قدمی این نشست، تصمیم گرفت به مایکل مککال، رئیس کمیته روابط خارجی و گریگوری میکس، نماینده دموکرات عضو این کمیته، اجازه دهد این اسناد محرمانه را بررسی کنند. البته، ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به خبرنگاران گفت سندی که در اختیار این نمایندگان قرار خواهد گرفت، برای محافظت از هویت کسانی که در این سند دخیل بودهاند، ویرایش شده است.
در همین حال، مایکل مککال در مصاحبه با سیانان، از این پیشنهاد وزارت خارجه آمریکا استقبال کرد اما گفت که این کار در صورتی نتیجه خواهد داد که «به همه اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان اجازه دسترسی به این سند داده شود». او تاکید کرد: «اگر چنین اتفاقی بیفتد، من فکر میکنم که یک دعوای قضایی را در دادگاه حل کردهایم.»
مایکل مککال، نماینده جمهوریخواه، پس از آنکه به ریاست کمیته روابط خارجی کنگره رسید، تحقیقی گسترده را در مورد چرایی و چگونگی خروج آمریکا از افغانستان آغاز کرد. او در مورد عملیات پرهرجومرج خروج از افغانستان و عواقب فاجعهبار آن از جمله کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی در فرودگاه کابل تحقیق میکند.
نمایندگان جمهوریخواه و برخی از دموکراتها معتقدند وزارت خارجه آمریکا هنوز در مورد عملیات تخلیه افغانستان اسناد و گزارش کامل و قابلقبولی در اختیار آنان قرار نداده است.
مککال و ۱۹ نماینده دیگر مجلس آمریکا اخیرا در نامهای به سامانتا پاور، رئیس برنامه توسعه بینالمللی آمریکا، از او هم خواستند به پرسشهایشان در مورد چگونگی هزینهکرد پولهای کمکی آمریکا در افغانستان تحت کنترل طالبان توضیح دهد.