مایک مککال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا، در مصاحبه با شبکه سیبیاس، خواستار دریافت اسناد وزارت خارجه در مورد خروج «فاجعهبار» از افغانستان شد.
او گفت که در حال گفتوگو با مقامهای وزارت خارجه آمریکا برای دریافت این اسناد است.
مککال هشدار داد که اگر وزارت خارجه با درخواست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان برای دریافت اسناد پیش از شهادت آنتونی بلینکن در این کمیته موافقت نکند، احضاریه صادر خواهد شد.
او گفت: «نخستین جلسه استماع علنی بود که از زمان سقوط افغانستان داشتیم. من قصد دارم این تحقیقات را پیش ببرم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او افزود که وزارت خارجه آمریکا تاکنون با درخواست ارائه اسناد مربوطه به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، موافقت نکرده است.
او گفت: «با وزیر [خارجه] ملاقات کردم و گفتوگوی بسیار صمیمانهای داشتیم. همکاری همیشه کلیدی است، اما آنها همکاری نمیکنند. اگر او تا ۲۳ مارس که شهادت میدهد، نتواند در زمینه درخواست من برای ارائه اسناد همکاری کند، آمادهام که احضاریه صادر کنم.»
ایالات متحده آمریکا در ۳۱ اوت ۲۰۲۱ به دو دهه حضور نظامی خود در افغانستان پایان داد و از این کشور خارج شد. حکومت افغانستان که از حمایت واشنگتن و غرب برخوردار بود، در ۱۵ اوت همین سال به دست طالبان سرنگون شد و هزاران تن از شهروندان افغانستان برای فرار از حکومت طالبان به فرودگاه کابل هجوم بردند و روند خروج شهروندان آمریکایی و همکاران افغان آنان با آشفتگی زیاد دنبال شد.
بسیاری از شهروندان افغانستان، بدون سابقه همکاری با نظامیان آمریکایی و مدارک لازم در این زمینه، توانستند با استفاده از بینظمی حاکم بر فرودگاه کابل و روند خروج، سوار هواپیماهای نظامی شوند. این در حالی است که شمار زیادی از شهروندان افغانستان که مستقیم یا غیرمستقیم با نیروهای آمریکایی همکاری داشتند، نتوانستند از کشور خارج شوند و در معرض بازداشت، شکنجه و مرگ به دست طالبان قرار دارند.
خروج نظامی واشنگتن از افغانستان و حاکم شدن طالبان پس از دو دهه جنگ و کشتار، با موج انتقاد شدید افغانها نیز مواجه شده است.
بیش از یک سال و نیم است که طالبان قدرت را در افغانستان در دست دارند و در این مدت محدودیتهای شدیدی بر آزادیهای فردی و اجتماعی شهروندان، به ویژه زنان، وضع کردهاند.
فعالان حامی حقوق زن معتقدند که طالبان برای حذف کامل حضور اجتماعی زنان تلاش میکنند و محرومیت دختران و زنان از آموزش و کار، مصداق بارز این نگرانی است.
خروج آشفته آمریکا از افغانستان، بر اعتبار بینالمللی ایالات متحده نیز تاثیر منفی گذاشته است. برخی باور دارند که با پایان حضور نظامی آمریکا در افغانستان، چین و روسیه جسورتر شدهاند. بیش از یک سال از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین میگذرد، و چین نیز حضور خود را در افغانستان و کشورهای دیگر منطقه گسترش داده است.