با آنکه از زمان حمله داعش به شهر سنجار عراق که اغلب ساکنان آن را شهروندان ایزدی تشکیل میدهند، حدود ۹ سال میگذرد، این شهر همچنان دستخوش ناامنی و درگیریهای داخلی پایانناپذیر است.
شبکه اسکاینیوز عربی در گزارشی، با اشاره به بحرانهای حلنشده سنجار نوشت: شهر سنجار در استان نینوا در شمال عراق پیش از آنکه بتواند از زیر بار پیامدهای سنگین بحرانهای ناشی از حمله ۹ سال پیش گروه تروریستی داعش سر بلند کند، با چالش درگیریهای داخلی بین گروه مسلح که کنترل شهر را در دست دارند، مواجه شد.
در همین راستا، دکتر علا النشوع، کارشناس امور امنیتی و راهبردی عراقی، در گفتوگو با اسکاینیوز عربی، درباره وخامت اوضاع امنیتی سنجار و شرایط سختی که ساکنان این شهر با آن مواجهاند، صحبت کرد. او گفت: سنجار به کانون تضاد منافع برخی از کشورهای منطقه تبدیل شد تا اینکه هدف حمله هوایی ترکیه قرار گرفت.
در سال ۲۰۱۴، داعش به طور ناگهانی به سنجار حمله کرد. عملکرد خشونتآمیز داعش که کشتار و اسارت هزاران نفر را در پی داشت، باعث شد شمار زیادی از ساکنان این شهر که اغلب آنها را ایزدیها تشکیل میدهند، سنجار را ترک کنند و به نقاط دیگر کشور پناه ببرند. هرچند به دنبال شکست داعش در سال ۲۰۱۷، شهر سنجار از تصرف گروههای تروریستی خارج شد، شرایط بازگشت بسیاری از آوارگان این شهر هنوز فراهم نیست.
دکتر علا دولتهای متوالی عراق را مقصر بحران سنجار میداند و میگوید که از سنجار به عنوان یک «کارت سیاسی» استفاده میشود، بدون اینکه در راستای حل مشکلات آن گامی جدی برداشته شود.
دکتر علا با اشاره به پیچیدگی بحران سنجار عوامل اصلی بحرانهای کنونی را ناشی از موارد زیر دانست:
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از آنکه نیروهای پیشمرگه سنجار را از دست داعش آزاد کردند، چالشهای امنیتی این شهر پیچیدهتر شد و بهشدت تحت تاثیر نفوذ مداخلات داخلی و منطقهای قرار گرفت.
در حال حاضر، درگیری بین نیروها و جناحهای مختلف از جمله یگانهای مقاومت سنجار تحت کنترل حزب کارگران کردستان (پکک)، هنگ زنان مسلح ایزدی و سایر نیروهای وابسته به حشدالشعبی ادامه دارد.
تشدید درگیری در سنجار و گسترش دامنه آن بین گروههای یادشده باعث شد کشورهای همسایه به دلیل موقعیت جغرافیایی مرزی، این شهر را تهدیدی برای امنیت خود ببینند. سپس ترکیه سنجار را هدف حملات هوایی شدیدی قرار داد که به ساختمانهای شهر و زیرساختهای خدماتی آن آسیب بسیاری وارد کرد.
علاوه بر چالش مداخلات منطقهای، برخی نیروها و جناحهای مستقر در سنجار هم به دلایل امنیتی، اقتصادی و لجستیکی، مانع بازگشت آوارگان به این شهر میشوند. به دلیل نزدیکی سنجار با سوریه، گروههای مذهبی این شهر را گذرگاهی برای اجرای ماموریتهای نظامی در سوریه از طریق «جاده سبایا» میدانند و از بازگشت آوارگان ایزدی به آن خودداری میکنند.
با آنکه دولت محمد شیاع السودانی بر بازگشت آوارگان، گسترش دامنه اختیارات دولت، اخراج گروههای مسلح، مبارزه با طرحهایی که پروژههای منطقهای انجام میدهند و بازسازی زیرساختهای این شهر تاکید دارد، این امر مستلزم حمایت بینالمللی از دولت مرکزی عراق است.
از سوی دیگر، ترکیه که گروههای وفادار به پکک در سنجار را به شورش و تروریسم متهم میکند، پیوسته در تعقیب آنها است. اداره مبارزه با تروریسم در اقلیم کردستان عراق ۱۶ مه اعلام کرد یک پهپاد ترکیهای مقر یگانهای مقاومت سنجار را بمباران کرده است که در نتیجه آن، سه تن از جنگجویان یگانهای مقاومت سنجار کشته شدند.