تیم هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس، ادعای یکی از مقامهای ارشد نظامی جمهوری اسلامی ایران را مبنی بر اینکه تهران بهزودی با مشارکت برخی کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی، یک ائتلاف دریایی تشکیل میدهد، غیرمنطقی خواند و گفت چنین ادعایی با عقل جور در نمیآید.
شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی، روز شنبه ۱۳ خرداد، با اشاره به گسترش ائتلاف دریایی ایران با روسیه، چین، عمان و پاکستان، گفت که بهزودی یک ائتلاف دریایی با هند و عربستان سعودی، امارات، قطر، بحرین و عراق شکل میگیرد.
پایگاه خبری بریکینگ دیفنس بامداد یکشنبه به نقل از تیم هاوکینز، حکومت ایران را عامل اصلی بیثباتی در منطقه خواند و نوشت که تنها در دو سال گذشته، نیروهای نظامی جمهوری اسلامی به ۱۵ کشتی تجاری با پرچم کشورهای مختلف حمله و آنها را توقیف کردهاند.
هاوکینز با این استدلال افزود :«مهم است که اقدامهایی انجام شود؛ به همین دلیل با شرکای خود دفاع از اطراف تنگه هرمز را تقویت میکنیم.»
ایران ادعا میکند که کشورهای حوزه شمال اقیانوس هند به این باور رسیدهاند که امنیت منطقه تنها در گرو همکاری با یکدیگر است. با این حال تهران جزئیات بیشتری منتشر نکرده است.
ادعای این مقام نظامی جمهوری اسلامی در مورد نقش ناوگان پنجم آمریکا، مستقر در بحرین، تردیدهایی ایجاد کرده؛ چرا که شکلگیری ائتلاف ادعاشده تاییدی بر گرم شدن روابط ایران و عربستان سعودی است تا جایی که صدای یک اتحاد نظامی از آن برخاسته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در حال حاضر ائتلافی بینالمللی متشکل از دستکم ۳۴ کشور از جمله بریتانیا و آمریکا و برخی کشورهای منطقه در تامین امنیت کشتیرانی تجاری در منطقه خلیج فارس همکاری میکنند.
این اظهارات یک روز پس از آن بیان میشوند که مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی و هند اواخر هفته گذشته در نشست اقتصادهای نوظهور بریکس در آفریقای جنوبی با هم دیدار کردند. همزمان، وزارت خارجه امارات متحده عربی در بیانیهای اعلام کرد که کشورش دو ماه پیش از ائتلاف بینالمللی نیروی دریایی به رهبری ایالات متحده آمریکا خارج شده است. امارات متحده عربی تصمیمگیری در این باره را نتیجه ارزیابیهای مستمر در زمینه همکاری امنیتی با تمامی شرکا میداند.
واشنگتن این ادعا را رد کرده و گفته که حضور تمام کشورها در این ائتلاف «داوطلبانه» است و «نمیتوانید از ائتلافی که در آن عضویت رسمی ندارید، کنار بکشید».
برخی تحلیلگران میگویند ابوظبی آشکارا از ایالات متحده ناخرسند است و به این شیوه پیام خود را به واشنگتن میرساند.
به نظر میرسد اتفاقهایی در منطقه خلیج فارس در حال رخ دادن است که آینده آن را متحول خواهد کرد. این در حالی است که ایالات متحده و شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین، پیشتر در ماه فوریه، در بیانیهای مشترک، «سیاستهای بیثباتکننده ادامهدار ایران» در منطقه را محکوم کرده بودند.