تلویزیون ملی افغانستان که اینک در کنترل طالبان است، یکشنبه، ۲۱ خرداد (۱۱ ژوئن)، اعلام کرد ۲۰۰ هزار دلار آمریکایی برای قبر ملا عمر، بنیانگذار طالبان، هزینه شده است.
این تلویزیون اعلام کرد این مقدار پول را یک بازرگان برای ساخت یک جاده به طول هشت کیلومتر در شهرستان سیوری در استان زابل اختصاص داده بود، و جاده مزبور پس از چهار ماه به بهرهبرداری رسیده است.
در این گزارش نام این بازرگان ذکر نشده است.
سرک مقبره مرحوم امیرالمؤمنین ملا محمد عمر مجاهد، امیر و بنیانگذار امارت اسلامی در ولسوالی سیوری ولایت #زابل تکمیل و به بهرهبرداری سپرده شد.
این سرک که ۸ کیلومتر طول دارد، به هزینه ۲۰۰ هزار دالر در مدت ۴ ماه از سوی یک تاجر ساخته شد.#تلویزیونملی pic.twitter.com/ukwwZEhN6C
— RTA Dari (@rtadari1) June 11, 2023
این احتمال نیز وجود دارد که این جاده را حکومت طالبان ساخته باشد، اما برای جلوگیری از افزایش انتقاد شهروندان از هزینه هنگفت در اوج بحران اقتصادی کنونی، واقعیت را پنهان کرده باشند. میلیونها شهروند افغانستان زیر سلطه طالبان برای تامین نیازهای اولیه خود با مشکل جدی مواجهاند و امیدشان به کمکهای بشردوستانه بینالمللی و داخلی است.
از سویی نیز گور نخستین رهبر طالبان، در منطقهای بیابانی و غیرمسکونی واقع است و ساخت جاده برای رسیدن به آن، فقط برای کسانی سهولت ایجاد میکند که به بازدید آن مکان میروند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آبان ماه سال گذشته، گروه طالبان از قبر ملا عمر رونمایی کرد و از آن زمان تاکنون شماری از مقامهای ارشد طالبان به زیارت قبر بنیانگذار گروه خود میروند.
حکومت پیشین افغانستان، در سال ۲۰۱۵ اعلام کرد ملا عمر دو سال پیش، در بیمارستانی در شهر کراچی پاکستان درگذشته است. سران طالبان مرگ بنیانگذار این گروه را دو سال پنهان کرده بودند و در این مدت در برخی مناسبتها، پیامهایی از جانب ملاعمر منتشر میکردند.
شش سال پس از مرگ ملا عمر، طالبان اعلام کردند او در چهارم اردیبهشت ۱۳۹۲ درگذشته است. طالبان علت مرگ ملا عمر را «قضای الهی» خواندند.
در جریان جنگ داخلی افغانستان در دهه ۱۹۹۰، ملا عمر گروه طالبان را تاسیس کرد و توانست در مدتی کوتاه و با بهرهگیری از خلاء ایجادشده در حکومت مجاهدین، بخشهای زیادی از افغانستان را تصرف کند. حکومت طالبان در سال ۲۰۰۱ در حمله ائتلاف جهانی به رهبری ایالات متحده آمریکا پس از حمله شبکه القاعده به خاک این کشور، سرنگون شد.
طالبان از ملا عمر با عنوان ««امیرالمومنین» یاد میکردند و گروههای تروریستی، از جمله شبکه القاعده، با رهبر طالبان بیعت کرده بودند. در دوران ملا عمر، فضای اختناق و سرکوب بر افغانستان حاکم شده بود و شهروندان از بسیاری از حقوق فردی و اجتماعی خود محروم بودند.
حکومت کنونی طالبان تلاش زیادی برای تطهیر فرماندهان و نیروهای این گروه به خرج میدهد. بهعنوان مثال بهتازگی سراجالدین حقانی، وزیر داخله این گروه، در سفر به «دشت لیلی» در استان جوزجان در شمال افغانستان، خواستار ساخت مناره یادبود و مسجد شد.
طالبان ادعا میکنند که پس از سرنگونی حکومتشان در ۲۰۰۱، شمار زیادی از نیروهای این گروه در دشت لیلی کشته شدهاند.