محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز سهشنبه سیزدهم ژوئن (۲۳ خرداد) وارد پکن شد و تا روز جمعه در چین خواهد بود.
به گزارش تایمز اسرائيل، سفر محمود عباس به چین در حالی انجام میشود که پکن در تلاش برای گسترش نفود خود در خاورمیانه، به منظور کمک به تسهیل مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطین اعلام آمادگی کرده است.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در این سفر چهارروزه با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، و همچنین لی کیانگ، نخستوزیر این کشور، دیدار خواهد کرد. خبرگزاری فلسطینی وفا گزارش داد که انتظار میرود در این دیدارها، درباره آخرین تحولات فلسطین و همچنین مسائل منطقهای و بینالمللی موردعلاقه دوجانبه گفتوگو شود.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین، هفته گذشته و پیش از سفر محمود عباس به پکن گفته بود که «رهبر دیرینه فلسطین، دوست قدیمی و خوب مردم چین است» او تاکید کرد: «چین همواره از آرمان عادلانه مردم فلسطین برای احیای حقوق مشروع ملی آنها حمایت کرده است.»
فعالیتهای اخیر پکن آشکار میکند این کشور که به دنبال تقویت روابط خود با کشورهای خاورمیانه است و نفوذ دیرینه ایالات متحده در این منطقه را به چالش کشیده است؛ تلاشهایی که دلخوری واشنگتن را در پی داشت.
رئیسجمهوری چین دسامبر گذشته از عربستان سعودی بازدید کرد و در سفری دیگر، نیز ضمن دیدار با محمود عباس، متعهد شد که برای «یک راهحل زودهنگام، عادلانه و بادوام برای مسئله فلسطین» تلاش کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در سفر هفته گذشته به ریاض، پس از مدتها تنش با این متحد دیرینه، لحنی آشتیجویانه داشت و ادعا کرد که عربستان سعودی مجبور نیست بین واشنگتن و پکن یکی را انتخاب کند.
عباس زکی، مقام فلسطینی، در مصاحبه این هفته خود با خبرگزاری دولتی شین هوا چین، گفت که چین و فلسطینیها «دوستانی نزدیکتر از برادرند». او افزود: «بسیار خوشحالام که بعد از نشست چین و کشورهای عربی در سال گذشته، چین بیشتر درگیر امور خاورمیانه بوده است.»
محمود عباس روز دوشنبه ۱۷ آوریل (۲۸ فروردین) در سفری برنامهریزیشده وارد عربستان سعودی شد. سفر محمود عباس به عربستان سعودی در اوج تصمیمهای دیپلماتیک این کشور در مورد مجموعهای از مسائل مهم منطقهای از جمله پایان دادن به جنگ یمن، بازسازی روابط با جمهوری اسلامی ایران و سوریه انجام شد. به عقیده کارشناسان، آن سفر میتواند نشاندهنده بهبود روابط میان عربستان سعودی با تشکیلات خودگردان فلسطین در آینده نزدیک باشد.
محمود عباس در حالی دیدارهای خود با مقامهای کشورهای مختلف را ادامه میدهد که روند صلح میان فلسطین و اسرائيل، یا دسترسی به یک راهحل صلحآمیز پایدار، بیش از یک دهه است که متوقف شده است.
از سوی دیگر، تشکیلات خودگران فلسطین و جنبش حماس از سالها پیش با یکدیگر اختلاف دارند. سابقه اختلافهای خونین میان جنبش حماس و جنبش فتح، به رخدادهای ژانویه سال ۲۰۰۶ مربوط میشود؛ زمانی که حماس موفق شد در انتخابات آن سال اکثر کرسیهای مجلس فلسطین را به دست آورد.
تشدید تنشهای سیاسی میان این دو جنبش فلسطینی باعث شد که در ماه مه ۲۰۰۷ درگیریهای مسلحانه گستردهای میان حماس و فتح به وجود آید. در جریان آن درگیریها، شاخه نظامی حماس که به گردانهای عزالدین قسام شهرت دارد، موفق شد دفاتر و مراکز متعلق به فتح را اشغال کند و از آن تاریخ به بعد، سرزمینهای فلسطینی دو پاره شدند: نوار غزه که تحت کنترل حماس است و کرانه باختری رود اردن که به دست دولت خودگردان و جنبش فتح اداره میشود.