روستای کندالی در استان بلخ یکی از هشت روستایی است که با هجوم ملخها روبرو شده است. ملخها با حمله به مزارع شمال افغانستان به محصولات کشاورزی آسیب فراوانی زدهاند. دفتر برنامه غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) میگوید این ملخها پس از آنکه هرچه دم دستشان آمد خوردند، میلیاردها تخم گذاشتند که باعث میشود سال آینده هم چرخه تخریب محصولات کشاورزان ادامه یابد؛ آن هم در کشوری که از هر ۱۰ خانوار، ۹ خانوار در تامین غذا با مشکل مواجهاند.
بازمحمد، نماینده روستای کندالی، به خبرگزاری فرانسه گفت: این ملخها هرچه را سبز باشد میخورند. نخود، کنجد، گندم و تمام محصولات کشاورزی دیگر را خوردهاند. عبدالرقیب کاظمی هم که معاش خانواده ۱۶نفره خود را از راه کشاورزی تامین میکند، میگوید ۶۰ تا ۷۰ درصد محصولات زمینهایش از جمله علوفه احشام از بین رفتهاند. او میگوید باید گندمهایش را از شر ملخها نجات دهد چون اگر گندم نباشد، آردی نیست و اگر آرد نباشد، آنها گرسنه میمانند.
به گفته عبدالرقیب، خطر این ملخها بسیار گسترده شده است چون در منطقه تخمریزی کردهاند و سال بعد باز هم به سراغ محصولات کشاورزی خواهند آمد.
در نبود شیوههای مدرن مبارزه با این ملخها که به ملخهای مراکشی مشهورند و از خطرناکترین و حریصترین گونههای ملخ به شمار میروند، کشاورزان مجبورند به شیوههای سنتی مانند استفاده از تور، جارو کردن و حتی گرفتن آنها با دست متوسل شوند که عملا فایده چندانی ندارد.
بازمحمد میگوید: ما با دست خالی و شکم گرسنه به جنگ این ملخها رفتهایم زیرا میدانیم که اگر کاری نکنیم، اثری از محصولات کشاورزی ما باقی نمیماند.
فائو میگوید هجوم ملخها میتواند ۱.۲ میلیون تن گندم را که یکچهارم محصول امسال در افغانستان است، از بین ببرند که خسارت آن معادل ۴۸۰ میلیون دلار خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ریچارد ترانچارد، نماینده فائو در افغانستان، ماه گذشته گفته بود با وجود سه سال خشکسالی پیاپی در افغانستان، پیشبینی میشد امسال محصول بهتر و بیشتری از زمینهای کشاورزی برداشت شود اما حالا به نظر میرسد این آفت جدید امیدها برای محصول بهتر را از بین میبرد.
کشاورزان میگویند از ماه مارس دیگر در این مناطق باران نیامده و همین مسئله برای ملخها که باران مانع گسترده شدن آنها میشد، فرصت بسیار عالی به وجود آورده است. این وضعیت با وجود ناامنی غذایی شدید در افغانستان میتواند تاثیر بدی بر زندگی مردم بگذارد.
با این حال مقامهای وزارت کشاورزی و دامداری در شمال افغانستان میگویند تلاشها برای کنترل هجوم ملخها را آغاز کردهاند. سیفالله عزیزی، رئیس بخش مبارزه با ملخ اداره کشاورزی استان بلخ، میگوید آنان تاکنون توانستهاند حدود هفت هزار هکتار زمین کشاورزی را به روشهای سنتی و شیمیایی از وجود ملخ پاکسازی کنند اما این مقدار هنوز کافی نیست.
او اضافه کرد: «ما در حد توان خود عمل کردهایم. برای از بین بردن آنها به بودجه، کارگر، پرداخت هزینه سوخت و محصولات نیاز داریم.»
نماینده فائو در افغانستان میگوید که افغانستان در گذشته یک سیستم قوی کنترل ملخ داشت اما این سیستم در دو سال گذشته بهشدت فرسوده شده است و کارآیی چندانی ندارد.
او هشدار میدهد اگر ملخها امسال کنترل نشوند، سال آینده تعدادشان صدبرابر خواهد شد و به همین حد هم به مزارع کشاورزی صدمه خواهند رساند.
افغانستان در سالهای گذشته دو بار با هجوم ملخها روبرو شد. بار اول این هجوم ۲۵ درصد و بار دوم هشت درصد محصولات کشاورزی این کشور را از بین برد.