سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) روز چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت (۱۰ مه) با انتشار بیانیهای، از شیوع آفت ملخ مراکشی در کشتزارهای افغانستان خبر داد و شیوع این گونه از ملخ در دستکم هشت استان شمالی و شمالشرقی افغانستان را که به سبد گندم این کشور معروفاند، تایید کرد.
فائو تاکنون حمله ملخها به مزارع و کشتزارها در استانهای بلخ، بدخشان، تخار، سرپل، سمنگان، قندوز، بادغیس و بغلان، تاکنونب را تایید و اعلام کرده از هرات و غور نیز گزارشهایی در این زمینه دریافت کرده است.
ریچارد ترنچارد، رئیس سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل، این مسئله را تهدیدی بزرگ برای کشاورزان کل افغانستان خواند. در بیانیه فائو آمده است: «گزارش شیوع ملخ مراکشی در مزارع گندم افغانستان یک نگرانی بزرگ است. ملخ مراکشی از بیش از ۱۵۰ گونه گیاهی از جمله محصولات درختان، مراتع و ۵۰ گیاه خوراکی که همه در افغانستان رشد میکنند، تغذیه میکند.»
فائو ملخ مراکشی را یکی از زیانآورترین آفات گیاهی در سراسر جهان میداند. بر اساس پیشبینی این سازمان، شیوع این ملخ در افغانستان در سال جاری میتواند به از دست رفتن ۷۰۰ هزار تا ۱.۲ میلیون تن گندم منجر شود که یکچهارم کل برداشت سالانه گندم افغانستان را تشکیل میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فائو زیان حاصل از شیوع ملخها در افغانستان را بر اساس بهای روز گندم، بین ۲۸۰ تا ۴۸۰ میلیون دلار براورد کرد. این در حالی است که این سازمان پیشبینی کرده بود برداشت محصول گندم امسال افغانستان بسیار بهتر از سه سال گذشته خواهد بود.
به گزارش فائو، دلیل شیوع ملخ مراکشی در افغانستان، مناسب بودن شرایط برای رشد آنها در مناطق شمالی و شمالشرقی افغانستان است و خشکسالی شدید، چرای بیش از حد دامها و سپس بارندگی مناسب در ماههای مارس و آوریل، شرایط را برای تخمریزی و تکثیر ملخها مساعد کرده است.
ریچارد ترنچارد میگوید زنگ خطر برای پیشگیری از شیوع ملخ مراکشی با تاخیر به صدا درآمد، اما این سازمان همراه با دیگر نهادهای غیردولتی و وزارت زراعت و آبیاری امارت طالبان فورا وارد عمل شدند اما به دلیل کمبود منابع، امکان مقابله شیمیایی با این آفت کشاورزی به طور گسترده وجود ندارد و به همین دلیل برای کنترل بر روشهای سنتی و مکانیکی تمرکز شده است.
ترنچارد افزود: در حال حاضر، مردم در روستاها شبانهروز به شیوه سنتی، برای کنترل ملخها در حال فعالیتاند و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد از این بابت به آنان پول میپردازد. او هشدار داد که اگر شیوع ملخهای مراکشی در سال جاری کنترل نشود، در سال آینده ۱۰۰ برابر بیشتر خواهند شد «و ممکن است برای کشاورزی و امنیت غذایی افغانستان و همسایگانش مشکلات بزرگتری ایجاد کند».
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد اعلام کرد هرچند تلاش دارد از طریق روشهای سنتی از زیان بیش از حد حمله ملخها بکاهد، روشهای کنترل شیمیایی را خیلی موثرتر میداند اما به دلیل کمبود منابع امکان استفاده از آن به طور کامل وجود ندارد.
این سازمان اعلام کرد که قبل از سلطه طالبان بر افغانستان، این کشور یک سیستم کنترل ملخ بسیار خوب داشت که در دو سال گذشته و پس از سلطه طالبان بر افغانستان، کاملا از بین رفت. این مقام سازمان ملل تاکید کرد: «در پاسخ به تهدید کنونی، اختصاص بودجه برای حمایت از اقدامهای کنترل مکانیکی و شیمیایی در کنار بررسیهای زمینی برای نظارت و نقشهبرداری از مکانهای تخمریزی ملخها ضروری است.»