رضا شهیر، خبرنگار شبکه تلویزیونی راه فردا، شنبه، ۲۹ خرداد (۱۹ ژوئن)، هنگام بازگشت از ایران به افغانستان، در ناحیهای در استان زابل در جنوب افغانستان، در ایست بازرسی طالبان بازداشت، و به مکان نامعلومی منتقل شد.
یکی از نزدیکان شهیر به ایندیپندنت فارسی گفت که او پس از ورود به افغانستان، قصد داشت خودش را به کابل برساند که در شهرستان شاهجوی استان زابل در جنوب افغانستان، به دست طالبان بازداشت شد. رضا شهیر پیش از این نیز در ۳۱ فروردین و اواسط خرداد ۱۴۰۱ به دست ماموران طالبان در کابل بازداشت و شکنجه شده بود. او پس از این بازداشتها و تهدید و فشارهای مکرر طالبان، با اعضای خانواده خود به ایران پناه برد.
رحمان میرزاد، خبرنگار و از همکاران رضا شهیر، با ارسال ویدیوی به ایندیپندنت فارسی، گفت که خانواده و همکاران شهیر با وجود تلاشهای فراوان در دو روز گذشته، هنوز اطلاعی از او ندارند و مشخص نیست که رضا شهیر در کجا و تحت چه شرایطی نگهداری میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رضا شهیر سال گذشته و در جریان پوشش خبری انفجارهای مرگباری که در غرب کابل رخ داد، به دست طالبان بازداشت و شکنجه شد. در آن زمان، او گفته بود که طالبان دوربین و وسایل کاری او را نیز شکستهاند و خودش هم تهدید به مرگ شده است.
شهیر خواستار حمایت نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران و رسانهها شده بود، اما به دلیل نگرانی از اقدامهای بعدی طالبان، افغانستان را ترک کرد و به ایران پناه برد.
از سوی دیگر، رحمتالله حماد، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در استان زابل، در توییتی نوشت که فردی به نام رضا شهیر، در زابل بازداشت نشده است. با این حال، رحمان میرزاد گفت که براساس اطلاعات دقیقی که او و اعضای خانواده شهیر دارند، شهیر در شهرستان شاهجوی استان زابل بازداشت و ناپدید شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان دوشنبه، ۲۹ خرداد، با انتشار اطلاعیهای در مورد بازداشت رضا شهیر به دست طالبان، نوشت: «مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی از وضعیت نامعلوم رضا شهیر، از مسؤلان امارت میخواهد که هر چه زودتر سرنوشت این خبرنگار را روشن سازند و در صورتی که مسئله بازداشت شهیر واقعیت داشته باشد، هر چه زودتر و بدون قیدوشرط او را آزاد کنند.»
این نهاد حامی خبرنگاران افزود که رضا شهیر از حدود ۱۰ سال پیش با شبکه تلویزیونی راه فردا کار میکند و اواسط سال گذشته «از ناچاری» افغانستان را ترک کرد و به ایران رفت.
مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی از افزایش خشونت و محدودیت علیه خبرنگاران در افغانستان، افزود که مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان-فرانسوی، نیز از حدود سه ماه پیش در زندان طالبان است.
با سلطه دوباره طالبان بر افغانستان، فعالیت آزاد رسانهها در این کشور متوقف شد و حدود ۴۰۰ رسانه تصویری، شنیداری، چاپی و آنلاین تعطیل شدند.