فریدون هادی سینرلی اوغلو، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه، روز پنجشنبه یکم تیرماه (۲۲ ژوئن)، در اولین سفرش به افغانستان، با برخی از رهبران طالبان ازجمله سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور) و امیرخان متقی، وزیر خارجه گروه طالبان، دیدار کرد.
وزارت داخله طالبان در یک رشته توییت درباره این دیدار نوشت نماینده ویژه سازمان ملل تاکید کرده که جهان خواستار برقراری ارتباط با طالبان است، اما نماینده ویژه سازمان ملل در امور بشردوستانه، تاکنون این سخنان را تایید نکرده است.
وزارت داخله طالبان در این رشته توییت نوشت وزیر داخله درباره تعامل جهان با افغانستان گفت: «تعامل جهان با افغانستان زیر سایه اشغال ۲۰ سال اخیر است و بهنوعی ادامه سیاست آن دوران است که ما آن را مفید نمیدانیم.»
به نظر میرسد منظور سراجالدین حقانی از «ادامه سیاستهای دوره اشغال» این است که جامعه جهانی از افغانستان توقع رفتارهای دموکراتیک دارد، در حالی که طالبان به برقراری یک نظام کاملا اسلامی و شرعی در این کشور تاکید میکنند.
بر اساس بیانیه وزارت داخله طالبان، سراجالدین حقانی در دیدار با سینرلی اوغلو درباره بازگشایی مدارس دخترانه و دانشگاهها برای دختران وعدهای نداده، اما در توییت آمده است: «سینرلی اوغلو در مورد بازگشایی مدارس و دانشگاهها برای دختران ابراز امیدواری کرد.»
حقانی در این دیدار درباره امنیت افغانستان گفته است که داعش بهطور عملی در این کشور حضور ندارد، بلکه فقط یک اندیشه است که حامیان محدودی دارد و «این جای نگرانی نیست.»
وزیر داخله طالبان در حالی این ادعا را مطرح کرده است که گروه داعش در کمتر از یک ماه گذشته دو مقام ارشد گروه طالبان را در دو حمله انتحاری پرتلفات در استان بدخشان به قتل رساندند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فریدون سینرلی اوغلو در نخستین سفر کاریاش به افغانستان، با وزیر امور خارجه طالبان نیز دیدار کرد. وزارت امور خارجه طالبان نیز در یک رشته توییت درباره این دیدار نوشت. در این رشته توییت آمده است که وزیر امور خارجه طالبان از سینرلی اوغلو خواسته تا دستاوردهای این گروه را به جامعه بینالمللی گزارش کند.
وزیر امور خارجه طالبان ادعا کرد که این گروه حقوق زنان را در چارچوب اسلام تامین کردهاند و دستاوردهای زیادی بدون کمک کشورهای خارجی داشتهاند. او گفت: «در مقابل دستاوردهای ما، جامعه جهانی فقط تحریم و محدودیت برای مردم ما وضع کردهاند که این عادلانه نیست.»
متقی در حالی این ادعا را مطرح کرده که رفتارهای گروه طالبان در نزدیک به دو سال گذشته درخصوص زنان، حقوق بشر، برخورد با نظامیان پیشین و حکومتداری، بهشدت با انتقاد کشورهای جهان و سازمانهای حقوق بشری روبرو شده است.
پس از آنکه فریدون سینرلی اوغلو به سمت نماینده ویژه سازمان ملل در امور بشردوستانه گماشته شد، طالبان فعالیت زنان را در ادارات سازمان ملل در افغانستان ممنوع اعلام کردند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، ۲۵ آوریل این دیپلمات ارشد ترکیه را به سمت نماینده ویژه در امور بشردوستانه در افغانستان معرفی کرد.
سینرلی اوغلو نخستین بار است که از زمان آغاز ماموریتش، به افغانستان سفر کرده و در این سفر با مقامهای ارشد طالبان ملاقات کرده است. ماموریت سینرلی اوغلو برای افغانستان به این دلیل حائز اهمیت است که موضوع کمکهای بشردوستانه به افغانستان از جنجالیترین بحثها در جامعه جهانی است.
در حالی که فعالان حقوق زنان، سازمانهای حقوق بشری و نمایندگان سیاسی دولت پیشین، از جامعه جهانی میخواهند روابطشان را با طالبان به دلیل آنچه نقض حقوق بشر و بیتعهدی این گروه به وعدههایشان خوانده میشود قطع کنند، اما سازمان ملل متحد و کشورهای جهان تنها دلیل ادامه ارتباط با طالبان را ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم نیازمند افغانستان عنوان میکنند.
به همین دلیل، دبیرکل سازمان ملل پس از آن که موضوع ممنوعیت کار زنان در ادارات این سازمان در افغانستان مطرح شد، فریدون سینرلی اوغلو را بهعنوان نماینده ویژه در امور بشردوستانه و برای ارزیابی وضعیت به افغانستان فرستاد.