شورش واگنر چه تاثیری بر خطر جمهوری اسلامی ایران برای اسرائیل دارد؟

برخی نگران‌اند که اگر پوتین سرنگون شود، شماری از تسلیحات هسته‌ای روسیه به دست تروریست‌ها یا کشورها و گروه‌های خطرناک و خودسر بیفتد

در حال حاضر، شورش گروه واگنر علیه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، به پایان رسیده و آرامش نسبی به مسکو بازگشته است.

از گمانه‌زنی‌ها در مورد این‌که آیا واگنر و پوتین در آینده دوباره با یکدیگر درگیر خواهند شد بگذریم، این اتفاق شاید نه تنها بر سیاست داخلی روسیه، بلکه بر سیاست خارجی روسیه و معادلات منطقه‌ای تاثیرگذار باشد.

یونا جرمی باب در مقاله‌ای در اورشلیم پست به تاثیر احتمالی این مسئله بر جنگ اوکراین و خطر ایران برای امنیت اسرائیل می‌پردازد.

از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، جنگ توافق هسته‌ای با ایران را به تاخیر انداخت زیرا ناگهان پوتین با دولت بایدن و غرب اختلاف پیدا کرد؛ اسرائیل نگران شد که روسیه مانع حملات هوایی اسرائیل به گروه‌های نیابتی ایران در سوریه شود؛ سپس در اکتبر، توافق هسته‌ای با ایران دوباره به تعویق افتاد زیرا مشخص شد جمهوری اسلامی پهپاد در اختیار پوتین می‌گذارد و این نگرانی را در پی داشت که روسیه در ازای این پهپادها، تسلیحات نظامی جدید و خطرناک به جمهوری اسلامی بدهد.   

از دیدگاه امنیتی، به نظر می‌رسد برخی از این روندها به نفع اسرائیل بوده و برخی نبوده است.

شورش گروه واگنر در روسیه چه تاثیری بر مسئه ایران و اسرائیل دارد؟

اکنون چه اتفاقی می‌افتد؟

یونا جرمی باب می‌نویسد شاید هیچ چیز تغییر نکند. ممکن است به‌رغم شورش گروه واگنر و تضعیف جایگاه پوتین، او همچنان در قدرت بماند و به جنگ با اوکراین ادامه دهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این می‌تواند به ادامه روند فشار جنگ اوکراین بر توافق هسته‌ای میان ایران و غرب بینجامد، موضوعی که برای اسرائیل مطلوب است. اما مسئله تهدید امنیتی در سوریه و کمک نظامی روسیه به ایران همچنان باقی می‌ماند.  

این کمک نظامی می‌تواند شامل سلاح‌های سایبری جدید، سامانه پدافند موشکی اس‌ـ‌۴۰۰، هواپیماهای پیشرفته جدید یا حتی پیشرفت‌هایی در زمینه تسلیحات هسته‌ای باشد.

نویسنده در ادامه سناریوی دیگری را مطرح می‌کند و می‌‌نویسد از سویی، ممکن است تغییر زیادی در راه باشد و تضعیف پوتین به پایان جنگ اوکراین یا حتی ختم غائله بدون نتیجه مشخص و رسمی منجر شود. شاید روسیه بار دیگر همکاری با آمریکا در مورد مسئله ایران را آغاز کند.

این موضوع برای اسرائیل خوشایند نخواهد بود.

باب در ادامه می‌افزاید اما شاید پوتین، یا جانشین احتمالی‌اش، تنش‌‌ها با اسرائیل در مورد سوریه را کاهش دهد، زیرا حمایت اورشلیم از اوکراین دیگر موضوعیت نخواهد داشت.

علاوه بر این، اگر مسئله اوکراین موضوعیتش را از دست بدهد، شاید روسیه هم کمتر احساس کند باید کمک نظامی جمهوری اسلامی را با تسلیحات جدید جبران کند، و به پرداخت پول اکتفا کند.

به عقیده نویسنده اورشلیم پست، این موضوع شاید مهم‌ترین تاثیر مسکو بر امنیت اسرائیل باشد، زیرا فقط روسیه می‌تواند با دادن تسلیحات جدید به ایران یا خودداری از این کار، توازن تسلیحاتی را بر هم بزند یا حفظ کند.

سناریوهای خطرناکی نیز مطرح است. برخی نگران‌اند که اگر پوتین سرنگون شود، شماری از تسلیحات هسته‌ای روسیه به دست تروریست‌ها یا کشورها و گروه‌های خطرناک و خودسر بیفتد. این می‌تواند بدترین سناریو برای اسرائیل و غرب باشد.

باب در پایان می‌نویسد هنوز برای نتیجه‌گیری در مورد تاثیر تحرکات در مسکو بر امنیت اسرائیل در مسئله ایران و سوریه زود است، اما در حالی که داریم به نقطه بحرانی احتمالی نزدیک می‌شویم، اسرائیل باید روند وقایع را به‌دقت زیر نظر داشته باشد.