همزمان با گزارش کاربران رسانههای اجتماعی مبنی بر افزایش اختلال و کاهش سرعت در شبکه اینترنت ایران، آمارهای منتشرشده در وبسایتهای بینالمللی طی ۲۴ گذشته نیز دسترسی نداشتن بسیاری از کاربران ایرانی به اینترنت جهانی را تایید کردند.
فعالان حوزه اینترنت در ایران میگویند از روز پنجشنبه هشتم تیرماه، اختلالات گسترده دیتاسنترها در دسترسی به سرویسهای خارجی مشاهده میشود و دسترسی به گوگل هم با مشکل مواجه شده است. در روزها گذشته نیز اختلالهای شدیدی در دسترسی به دیگر سرویسهای جهانی مانند موتورهای جستوجوگر گیتهاب و بینگ در ایران گزارش شده بود.
به نظر میرسد علیرغم ادعای ابراهیم رئیسی و مدیران وزارت ارتباطات در افزایش سرعت اینترنت، سیاست دولت و حکومت جمهوری اسلامی در یک سال گذشته، کاهش شدید سرعت اینترنت جهانی در ایران و ممانعت از دسترسی آزادانه کاربران به رسانههای اجتماعی و اینترنت آزاد باشد.
با شروع خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی در شهریورماه سال گذشته، بسیاری از مقامهای نظام جمهوری اسلامی، ازجمله علی خامنهای، «شبکههای اجتماعی و اینترنت جهانی» را بهعنوان یکی از «اصلیترین پایگاههای دشمن» و از عوامل مهم شکلگیری تجمعات اعتراضی و افزایش خشم عمومی از نظام اسلامی معرفی کرده بودند.
اکنون دادههای مجموعه IODA وابسته به موسسه فناوری جورجیا که کیفیت دسترسی به اینترنت در کشورهای جهان را رصد میکند، اختلالات و قطعیهای مکرر یا دورهای در برخی شهرهای ایران را گزارش کرده است.
زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان که اعتراضات مردمی و هفتگی علیه جمهوری اسلامی همچنان در آن منطقه ادامه دارد، ازجمله شهرهایی است که بر اساس این گزارش، در ماههای اخیر شاهد بیشترین قطع و اختلال در دسترسی به شبکه جهانی اینترنت بوده است.
همچنین رادار آروان، سرویس خدماتدهنده اینترنت در ایران، با بررسی دیتاسنترهای کل کشور تایید کرده است که شبکه اینترنت ایران با اختلالی شدید، بهویژه در سرویس گوگل مواجه است. در این بررسی مشخص شده است که طی یک هفته اخیر، سطح بالایی از اختلال اینترنت جهانی در ایران مشهود است، تا حدی که برخی کاربران حتی امکان دسترسی به برخی سایتهای داخلی را نیز از دست دادهاند.
همزمان کاربران زیادی در رسانههای اجتماعی، نداشتن دسترسی به بسیاری از پروکسیها را گزارش دادهاند. به گفته این گروه از شهروندان، پشتیبانی شرکتهای اپراتور نیز با پذیرش این اختلال، عامل آن را مشکل در شبکه زیرساخت جمهوری اسلامی دانستهاند.
کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات عامل اصلی این اختلال را تلاش جمهوری اسلامی برای قطع دسترسی به شبکه جهانی و پیش بردن طرح حکومتی «اینترنت ملی» معرفی میکنند. مسئولان نظام ایران سالهاست که در تلاشاند تا یک شبکه بومی اینترنت مانند اینترنت ملی چینیها را در ایران اجرا کنند تا بیشازپیش مانع دسترسی ایرانیان به اخبار و اطلاعات آزاد و سانسورنشده شوند.
این در حالی است که با وجود شهادت کاربران رسانههای اجتماعی و گزارشهای جهانی، مقامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ایران وجود اختلال در دسترسی به اینترنت را مکررا رد کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات، در روزهای گذشته با حضور در نمایشگاه الکامپ تهران، بار دیگر از «کیفیت و سرعت دسترسی به اینترنت در ایران» دفاع کرد و مدعی شد که پهنای باند تامینشده برای اینترنت کشور، «سه برابر نیاز مردم» است.
او گفت: «سرعتهای اینترنتی که برای مردم فراهم میکنیم، سرعتهای چندصد مگابایت بر ثانیه است. ما در این مسئله نسبت به گذشته بههیچوجه عقبگرد نداریم و وضع ما روزبهروز بهتر شده است.»
مقام ارشد حوزه اینترنت و فناوری اطلاعات در دولت ابراهیم رئیسی درحالی به آمار ارائهشده در سایت جهانی «اسپیدتست» برای مشاهده سرعت اینترنت در ایران استناد کرد که این وبسایت، پایه سرعت شبکه را نه بر اساس دسترسی واقعی به اینترنت، بلکه بر مبنای دسترسی به سرورهای داخلی محاسبه میکند.
جمهوری اسلامی درحال حاضر ازلحاظ کیفیت اینترنت ثابت بین ۱۸۱ کشور جهان، در جایگاه ۱۴۶ و پایینتر از کشورهایی همچون آنگولا، تانزانیا، سنگال، عراق و ونزوئلا قرار دارد.
افزایش انتقادها از کیفیت بد اینترنت در ایران که دامنه آن به مجلس شورای اسلامی هم رسید، موجب شد تا ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، روز ششم تیرماه دستور بدهد کارگروهی خاص، متشکل از نمایندگان مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات، علت کند شدن سرعت اینترنت را بررسی کنند.
مجتبی توانگر، نماینده مجلس شورای اسلامی، در واکنش به این دستور جدید رئيسی، در حساب توییتر خود نوشت: «خوب است اینبار گزارش نهایی حاوی دادهها و شواهد کمی و کیفی برای اطلاع مردم منتشر شود.»
استارتآپ پادرو که در زمینه ارائه خدمات به فروشگاههای اینستاگرامی فعالیت میکند، بهتازگی در گزارشی آماری اعلام کرد که پیش از آغاز محدودیتهای اینترنتی در شهریور ۱۴۰۱، بیش از ۶۳۰ هزار فروشگاه آنلاین در بستر اینستاگرام فعال بودند، اما سلب دسترسی آزاد به اینستاگرام موجب شد که تعداد این فروشگاهها در آذرماه به ۲۲۰ هزار برسد. همچنین سفارشهای روزانه از ۷۳۰ هزار مورد به ۱۵۰ هزار مورد کاهش یافت. فروش روزانه فروشگاهها نیز از ۱۲۰ میلیارد تومان به ۱۷ میلیارد تومان رسید و فروشندگان بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان ضرر کردند.
با توجه به انتشار فراخوانهای اعتراضی و مردمی جدید در رسانههای اجتماعی برای آغاز خیزش سراسری دیگری علیه جمهوری اسلامی در ماههای آتی که با افزایش انتقادها از وضعیت اقتصادی و گسترش فقر همزمان شده است، پیشبینی میشود که بهبود وضعیت اینترنت جهانی در ایران یا رفع فیلتر رسانههای اجتماعی پرطرفدار تا اطلاع ثانوی رخ نمیدهد.