در گرماگرم جنگ تجاری و فناوری میان آمریکا و چین، جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، در سفر به چین گفت که رقابت میان اقتصادهای بزرگ جهان به معنای «برنده و بازنده» نیست و خواستار آن شد که هر دو طرف رقابت خود را با قوانین منصفانه مدیریت کنند.
یلن این اظهارات را روز جمعه و در دیدار با لی کیانگ، نخستوزیر چین، در پکن ایراد کرد. به گزارش بلومبرگ، یافتن زمینه مشترک میان دو ابرقدرت جهان در عرصههای گوناگون، از تجارت گرفته تا مسئله امنیت تایوان، از جمله هدفهای سفر وزیر خزانهداری آمریکا به پکن اعلام شده است.
جنت یلن، که روز پنجشنبه برای سفری چهار روزه وارد چین شد، قرار است روز شنبه با معاون نخستوزیر و اقتصاددانان زن آن کشور ملاقات کند.
یک مقام وزارت خزانه داری آمریکا گفت که تامین مالی برای مقابله با گرمایش جهانی و عرصه تغییرهای زیانبار آبوهوایی از دیگر موضوعهای مورد مذاکره یلن با رهبران چینی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یلن روز جمعه و قبل از ملاقات با رهبران شرکتهای آمریکایی در چین، درباره قوانین نظارت صادراتی که پکن بهتازگی اعلام کرده است ابراز نگرانی کرد. وزارت بازرگانی چین پیشتر در روز دوشنبه اعلام کرد که از اول ماه اوت، شرکتهایی در چین که مایلاند دو فلز مورد استفاده در تولید نیمهرساناها را صادر کنند باید مجوز بگیرند.
همزمان، وزارت دفاع آمریکا روز جمعه بهنقل از یک سخنگوی پنتاگون اعلام کرد که قانون تولید دفاعی برای تقویت استخراج و پردازش گالیوم و ژرمانیوم را فعال میکند.
دولت بایدن رشته اقدامهایی را با هدف تقویت قابلیتهای فناوری آمریکا و محدود کردن دسترسی چین به فناوری پیشرفته اعلام کرده است، از جمله محدودیتهای صادراتی گستردهای که در اکتبر گذشته به اجرا درآمد. این محدودیتها قابلیتهای کسبوکارهای آمریکایی برای فروش برخی نیمرساناها به چین را محدود میکند.
یلن گفت که سیاستها و قوانین وضعشده در آمریکا بر اساس ملاحظات امنیتی آن کشور است و افزود که آمریکا خواهان کسب برتری اقتصادی به چین نیست.
در مقابل، چین اقدام نسبتا کمی در برابر قوانین و محدودیتهای صادراتی و تجاری آمریکا کرده است. در ماه مه بود که چین اعلام کرد شرکت تراشهساز آمریکایی «مایکرون» از بررسیهای امنیتی عبور نکرده و آن دولت اپراتورهای زیرساختهای حیاتی را از خرید از این شرکت منع کرده است.
وزیر خزانهداری آمریکا از نخستوزیر، که رهبر شماره دو چین است، درخواست کرد که نگذارد نارضایی از محدودیتهای آمریکا برای دسترسی به تراشههای پردازنده و سایر فناوریها مانع همکاریهای اقتصادی شود.
یلن به لی کیانگ گفت که واشنگتن و پکن موظفاند در مسائلی که روی کل جهان اثر میگذارد همکاری کنند. در زمانی که مناسبات دو طرف به دلیل اختلاف بر سر مسائلی چون فناوری، امنیت، و عوامل حساس دیگر به پایینترین سطح در دهههای اخیر رسیده است، یلن خواستار «برقراری کانالهای ارتباطی منظم» شد.
قبلا مقامهای وزارت خزانهداری آمریکا گفته بودند که یلن در سفر به چین قرار نیست با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، ملاقات کند.
نخستوزیر چین نیز در دیدار با یلن گفت که آسمان روابط دوجانبه پس از یک دوره متلاطم و «باد و باران» در نهایت شاهد رنگین کمان خواهد بود. او همچنین از کارآفرینهای چینی خواست که خود را برای دشواریهای پیش رو آماده کنند و به افقهای دور دست نگاه کنند.
دولت بایدن در حال آمادهسازی یک فرمان اجرایی برای محدود کردن سرمایهگذاریهای خارجی آمریکا در چین است. این فرمان ممکن است در ژوییه، ماه جاری میلادی، صادر شود و سرمایهگذاری در عرصههایی چون فناوریهای حساس، از جمله مواد نیمرسانا، هوش مصنوعی، و محاسبات کوانتومی را پوشش دهد.