جنت یلن، وزیر خزانهداری ایالات متحده، پنجشنبه وارد پکن شد.
یلن ساعتی پس از ورود به پایتخت چین، اعلام کرد که از حضور در این کشور بسیار خوشحال است و مشتاقانه خواهان پیشبرد اهداف رئیسجمهوری ایالات متحده، جو بایدن، برای تعمیق روابط بین دو کشور است.
خبرگزاری رویترز میگوید ظاهرا قرار نیست یلن با شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین، دیدار کند، اما انتظار میرود او با هی لی فنگ، معاون نخستوزیر شورای دولتی چین، دیدار و گفتوگو کند.
وزارت خزانهداری ایالات متحده اوايل هفته با انتشار بیانیهای اعلام کرد که هدف از این سفر، گفتوگو درباره طیف وسیعی از موضوعات، ازجمله در مورد «اقتصاد کلان جهانی و تحولات مالی» خواهد بود.
البته در این بیانیه اشاره شده است که یلن در مورد نگرانیهای اخیر ایالات متحده درباره چین نیز با مقامهای این کشور گفتوگو میکند.
به گفته وزارت خزانهداری آمریکا، واشینگتن از سه اصل برای ایجاد روابط اقتصادی خود با پکن پیروی میکند: «نخست تامین منافع ملی ایالات متحده و متحدان این کشور با التزام به حقوق بشر، دوم تلاش برای گسترش نوآوری و فرصتهای اقتصادی برای مشاغل آمریکایی و کارگران این کشور و درنهایت گسترش همکاریها برای حلوفصل چالشهای فوری جهانی ازجمله تغییرات اقلیمی.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیش از جنت یلن، آنتونی بلینکن در هجدهم و نوزدهم ژوئن گذشته برای دیدار با مقامهای چینی به پکن رفت.
بلینکن پس از دیدارش از چین، گفت که از چین گانگ برای سفر به واشینگتن دعوت کرده، و وزیر خارجه چین نیز این دعوت را پذیرفته است.
آنتونی بلینکن، نخستین وزیر خارجه آمریکا بود که پس از پنج سال به پکن سفر کرد.
روابط چین و ایالات متحده در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ روزهای پرتنشی داشت. هرچند تنشها همچنان بین دو کشور بهویژه پس از جنگ روسیه در اوکراین وجود دارد، اما دولت دموکرات جو بایدن تلاشهایی برای کاهش تنشها در ماههای گذشته انجام داده است.
البته این سفر یلن به پکن هم دلیلی برای خاتمه یافتن تنشها نیست.
روزنامه والاستریت ژورنال ایالات متحده میگوید همزمان با سفر یلن به پکن، واشینگتن در حال وضع تحریمهای جدید برای محدود کردن صادرات تراشههای هوش مصنوعی چین است.
این گزارش روزنامه والاستریت ژورنال باعث شد سهام شرکت انویدیا (Nvidia) بیش از ۲ درصد و بهای سهام شرکت ایام دی (AMD) نیز ۱.۵ درصد کاهش یابند. این دو شرکت آمریکایی قربانی تنش بین دولت ایالات متحده و چین در عرصه گسترش سختافزارهای مرتبط با صنایع هوش مصنوعی شدهاند.
چین و ایالات متحده در سالهای اخیر رقابت نزدیکی در میدان فناوریهای دیجیتالی و پیشرو ازجمله هوش مصنوعی داشتهاند.
وزارت علوم و فناوریهای چین دو ماه پیش اعلام کرد که استفاده از هوش مصنوعی در پژوهشهای مربوط به علوم و فناوری را سرعت میبخشد. این وزارتخانه پروژهای تحت عنوان «هوش مصنوعی» راهاندازی کرده که وظیفه آن حل مشکلات و رفع نیازمندیها در بخش علوم و فناوریهای در داروسازی و مهندسی ژنتیک است.
همچنین در برنامه جنجالبرانگیز صنعتی چین موسوم به «ساخت چین ۲۰۲۵»، هوش مصنوعی بهعنوان یک صنعت اساسی گنجانده شده است. بر اساس این برنامه، چین قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ در بخش هوش مصنوعی در سطح جهان پیشتاز شود. در حال حاضر، چین بهترین کشور از نگاه اسناد و مدارک دانشگاهی، حق ثبت اختراع و سرمایهگذاری در بخش هوش مصنوعی محسوب میشود.
بر اساس گزارش سال گذشته شرکت سرمایهگذاری آیدیسی (IDC)، پیشبینی میشود که میزان سرمایهگذاری چین در بخش هوش مصنوعی تا سال ۲۰۲۶، به ۲۶.۶۹ میلیارد دلار برسد که حدود ۸.۹ درصد از کل سرمایهگذاری جهانی را در برمیگیرد.