هشدار سازمان ملل: سودان در آستانه جنگ داخلی تمام‌ عیار قرار دارد

مرجع بین دولتی توسعه شرق آفریقا و اتحادیه آفریقا در ابتکاری مشترک برای برای پایان دادن به درگیری‌های خونین سودان در آدیس‌آبابا گرد هم می‌آیند

آواره سودانی گریخته از درگیری‌های خونین میان ارتش و شبه‌نظامیان در اردوگاهی موقت - AFP

در پی حمله هوایی مرگبار به یک منطقه مسکونی در سودان، سازمان ملل متحد هشدار داد که این درگیری‌ها سودان را در آستانه یک جنگ داخلی تمام عیار قرار می‌دهد؛جنگی که می‌تواند به بی‌ثباتی کل این منطقه در آفریقا بینجامد.

به گفته فرهان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل پس از حمله هوایی ارتش سودان به منطقه‌ای مسکونی در شهر «اُم‌درمان» در غرب خارطوم، پایتخت، که دست‌کم ۲۲ کشته و ده‌ها مجروح به جای گذاشت، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز یکشنبه، نهم ژوئیه (۱۷ تیر) این حمله هوایی را محکوم کرد.

رویترز با اشاره به نگرانی عمیق آنتونیو گوترش، به نقل از او نوشت که تدوام جنگ بین نیروهای مسلح در سودان می‌تواند این کشور را به یک جنگ داخلی تمام عیار سوق ‌دهد و نتیجه آن بی‌ثباتی کل منطقه خواهد بود.

ویدئو مرتبط با این حمله که وزارت بهداشت سودان در شبکه‌های مجازی منتشر کرده، اجساد تکه‌تکه شده را نشان می‌دهد که اندکی پس از حمله هوایی بر زمین نقش بسته‌اند. در میان قربانیان چند زن دیده می‌شود.

در حالی‌که وزارت بهداشت سودان تعداد تلفات این حمله را ۲۲ کشته اعلام کرده، شبه‌نظامیان موسوم به «نیروهای واکنش سریع» که در جنگ با ارتش سودان هستند ادعا می‌کنند «حمله هوایی» ارتش دست‌کم ۳۱ کشته به جای گذاشته است.

سودان از ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) ‌به صحنه رویارویی نیروهای ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش این کشور و ژنرال محمد حمدان، معروف به حمدتی فرمانده گروه شبه‌نظامی موسوم به نیروهای پشتیبانی سریع، تبدیل شده است.

این دو ژنرال که در جریان کودتای اکتبر ۲۰۲۱، کنار یکدیگر بودند و یک دولت غیرنظامی را سرنگون کردند، از سه ماه پیش به این سو درگیر جنگی شده‌اند که انتقال دموکراتیک قدرت و ادغام نیروهای واکنش سریع در بدنه ارتش را از مسیر خود خارج کرده و ادامه اختلاف‌ها به جنگ و خونریزی انجامیده است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با ادامه پیش‌روی نیروهای واکنش سریع، آنها بر خارطوم و شهرهای مجاور از جمله ام‌درمان و بحری تسلط یافته‌اند. در مقابل ارتش سودان توجه خود را بیشتر بر حمله‌های هوایی و توپخانه‌ای متمرکز کرده است.

نیروهای واکنش سریع از آغاز درگیری‌ها، پایگاه‌هایی در مناطق مسکونی ایجاد کرده‌اند. از همین رو دولت سودان آنها را متهم می‌کند که غیرنظامیان را از خانه‌های خود بیرون رانده و از مناطق مسکونی به‌عنوان سپری انسانی در برابر حمله ارتش استفاده می‌کنند.

این چندمین بار است که سازمان ملل نگرانی خود را در مورد بحران انسانی در سودان اعلام می‌کند. بر اساس گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت، در پی درگیری‌های خونین‌ در سودان نزدیک به سه میلیون نفر آواره شده‌اند. از این تعداد، حدود ۷۰۰ هزار نفر برای نجات خود به کشورهای همسایه گریخته‌اند. علاوه بر این، سازمان‌های امدادی بین‌المللی بارها درباره «افزایش نگران‌کننده»‌ موارد تجاوز و ربودن زنان و دختران هشدار داده‌اند. 

دو هفته پیش و در پی نقض چندباره آتش‌بس در سودان و حمله به گروه قومی مسالیت، ساکن در الجنینه، مرکز دارفورغربی، سازمان ملل متحد خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از کشنار مردم فراری از این منطقه شد.

با اینکه ارتش از نظر نیروی هوایی و تجهیزات دست بالا را دارد، نیروهای پشتیبانی سریع با در اختیار داشتن ده‌ها هزار جنگجو از ترفندهای چریکی بهره می‌برند. در نتیجه، ادامه درگیری‌های فرسایشی در این کشور واقع‌شده میان شاخ آفریقا، منطقه ساحل و دریای سرخ، می‌تواند این کشور را به یک جنگ داخلی گسترده‌تری بکشاند و بازیگران داخلی و خارجی را نیز درگیر کند.

در آخرین میانجی‌گری‌های بین‌المللی، مرجع بین دولتی توسعه شرق آفریقا و همین‌طور اتحادیه آفریقا در تلاشی مشترک برای پایان دادن به درگیری‌های خونین سودان روز دوشنبه در آدیس‌آبابا، پایتخت اتیوپی گرد هم می‌آیند.

ژنرال عبدالفتاح البرهان و ژنرال محمد حمدان، فرماندهان طرف‌های درگیر به این نشست دعوت شده‌اند. با این حال، هنوز هیچ یک از طرفین به‌طور رسمی حضور خود را در این گردهمایی تایید نکرده‌اند. گفته می‌شود علاوه بر این دو فرمانده، چند چهره غیرنظامی سودانی نیز با هدف «سرعت بخشیدن به تلاش‌های صلح» در این نشست حضور خواهند داشت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، معاون سخنگوی سازمان ملل متحد با ابراز حمایت از تلاش‌های این دو نهاد آفریقایی برای پایادن دادن به بحران سودان درباره «بی‌اعتنایی کامل به قوانین بشردوستانه و حقوق بشر» هشدار داد و آن را خطرناک توصیف کرد.

در حالی که هیچ یک از طرفین حاضر به کوتاه آمدن نیست، گروه بین‌المللی بحران هشدار داده که سودان فروپاشیده می‌تواند به پناهگاهی برای مزدوران جنگی، قاچاقچیان و ستیزه‌جویان فراملیتی بدل شود. آنچه برای کشورهای همسایه خطری جدی محسوب می‌شود.

با وجود میانجی‌گری‌ خارجی‌ها، از نهادهای آفریقایی و  سازمان ملل متحد گرفته تا عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بریتانیا و ایالات متحده، و تمدید چندباره آتش‌بس، پایان این درگیری‌ها و برقراری آرامش در این کشور همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

بیشتر از جهان