ایران و طالبان؛ از درگیری مرزی تا تاکید بر بهبود روابط

طالبان می‌کوشند روابط سیاسی و اقتصادی را با کشورهای همسایه از جمله ایران گسترش دهند

وزیر دفاع طالبان برای بازدید از نیروهای این گروه به هرات رفت‌ــAHMAD SAHEL ARMAN / AFP

 

ملا یعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان روز سه‌شنبه سوم مرداد (۲۵ ژوییه) از پایگاه ۲۰۷ الفاروق استان هرات در غرب افغانستان بازدید کرد. این نخستین‌بار است که وزیر دفاع طالبان به استان هرات سفر می‌کند.

پایگاه ۲۰۷ ظفر یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‎‌های نظامی حکومت پیشین بود که طالبان آن را به الفاروق تغییر نام داده‌اند. 

نعیم‌الحق حقانی، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در استان هرات، در توییتر درباره این بازدید نوشت: «مولوی محمد یعقوب مجاهد در جمع صدها نیروی نظامی بر روابط سالم افغانستان با همسایگان تاکید کرد.» 

وزیر دفاع طالبان در این سفر از مردم دعوت کرد به ارتش این گروه بپیوندند، اما ساکنان مناطق غیر پشتون‌نشین برای پیوستن به صفوف طالبان به‌ویژه در پایین‌تر سطح تمایل چندانی ندارند.  

از زمان روی کار آمدن حکومت طالبان در اوت ۲۰۲۱ تاکنون، در استان‌های هرات و نیمروز چندین درگیری مرزی میان نیروهای طالبان و مرزبانان جمهوری اسلامی رخ داده است.  

آخرین درگیری مرزی ایران و طالبان ششم خرداد بود که طی آن شماری از نیروهای طالبان در استان نیمروز به پاسگاه مرزبانان ایرانی یورش بردند و با آن‌ها درگیر شدند. گزارش شد که یکی از نیروهای طالبان هم پاسگاه مرزی ایران را با آر‌‌پی‌جی هدف قرار داد. پس از این درگیری، نیروهای ارتش طالبان در استان هرات برای مدتی تسلیحات آمریکایی و نیروهای انتحاری‌شان را در مرز با ایران مستقر کردند.  

نیروهای مرزی طالبان زیر مجموعه وزارت دفاع این گروه‌اند و بیشترشان دوره‌های آموزشی را سپری نکرده‌اند و به همین دلیل است که تنش و درگیری در مرز به وجود می‌آید.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جمهوری اسلامی ایران در دوران حکومت پیشین افغانستان با طالبان ارتباط برقرار کرد و برخی مقام‌های سابق کابل تهران را به حمایت مالی و تسلیحاتی از طالبان متهم می‌کردند. ادعاهای هم وجود داشت مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی به خانواده‌ برخی از فرماندهان طالبان اجازه داده است در ایران اقامت کنند.

 با سرنگونی حکومت پیشین افغانستان، تهران کوشید روابطش با طالبان وارد فاز تنش نشود و به همین دلیل به درگیری‌های مرزی نیروهای طالبان با مرزبانانش که تلفاتی هم به جا گذاشت و نیز نقض حریم زمینی‌اش، واکنش تندی نشان نداد.  

حکومت طالبان با بحران مشروعیت بین‌المللی مواجه است و کشورهای غربی به‌دلیل نقض سازمان‌یافته حقوق زنان و حقوق شهروندان افغانستان برای ارتباط با حکومت طالبان تمایل زیادی ندارند. از این رو طالبان می‌کوشند روابط سیاسی و اقتصادی را با کشورهای همسایه از جمله ایران گسترش دهند.  

جمهوری اسلامی در اسفند ۱۴۰۱ سفارت افغانستان را به طالبان تحویل داد و فضل محمد حقانی را به‌عنوان کاردار این گروه در تهران پذیرفت. کاردار طالبان به مراسم سی‌و‌چهارمین سالگرد مرگ روح‌الله خمینی، بنیان‌گذار جمهوری اسلامی دعوت شده بود.  

جمهوری اسلامی ایران از افزایش فعالیت‌ گروه‌های تروریستی به‌ویژه شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) در افغانستان نگران است و امیدوار است طالبان با این تهدید مقابله کنند. گذشت زمان به این پرسش پاسخ خواهد داد که روابط تهران و طالبان تا چه زمانی بحرانی نخواهد شد.  

بیشتر از جهان