افزایش قیمت اجاره مسکن در شهرهای بزرگ، بسیاری از خانوادههای ایرانی را به مهاجرت مجبور کرده است. مجله اینترنتی فراز در گزارشی اعلام کرد که اجاره انبار و کانتینر در تهران رواج زیادی یافته است و شهروندان ابتدا بهصورت موقتی و بعد دائمی مجبور میشوند وسایل خانهشان را به این انبارها بسپارند تا راهی برای اجاره کردن خانه پیدا کنند.
مجله اینترنتی فراز به نقل از یک انباردار در تهران، نوشته است: «بسیاری از خانوادهها، اثاث منزلشان را با قراردادهای یکساله و دوساله در کانتینرها انبار میکردند، اما پس از پرداخت کرایه ماه اول، دیگر خبری از پرداختهای بعدی نبود؛ یعنی درواقع، خانوادههای به حاشیهراندهشده یا ناچار به مهاجرت، پس از کوچ اجباری قید وسایل و اثاثیه منزلشان را میزنند.»
انباردارها برای جلوگیری از این اتفاق، شش ماه اجاره را از پیش دریافت میکنند. کانتینرهای اجارهای هم راهکار دیگر این افراد است که این روزها شهروندان به علت افزایش تقاضا با کمبود آن مواجه شدهاند. حاشیهنشینی نیز یکی از راهکارهای مردم برای کار کردن در شهرهای بزرگ است. حاشیهنشینی در بازه زمانی پنج ساله، از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰، با رشدی دو برابری روبرو شده است. آخرین آمار حاشیهنشینی در ایران به بهمنماه ۱۴۰۰ بازمیگردد که مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، اعلام کرده بود جمعیت حاشیهنشینها در ایران به ۲۰ میلیون نفر رسیده است. بر این اساس، حدود ۲۴ درصد جمعیت ایران حاشیهنشین بودند.
یکی از جدیترین وعدههای ابراهیم رئیسی پیش از آغاز ریاستجمهوری، در حوزه مسکن بود. پس از پایان کار وزیری که معتقد بود با یک میلیون تومان میشود کارآفرینی کرد، وعدههای حوزه کارآفرینی رئیسی در کمتر از دو سال به بنبست رسید. تکنرخی کردن ارز که رئیسی معتقد بود با حذف ارز ترجیحی رخ خواهد داد نیز با گذشت یک سال ناکام مانده است و اکنون این بازار، در حال و دستوپنجه نرم کردن با ارز هفت نرخی است. تنها وعده جدی رئیسی همان وعده چهار میلیون مسکن در پایان ریاستجمهوریاش است.
حال در اقدامی تازه رئیس بخش مسکن وزارت راه و شهرسازی معتقد است که خانه ۲۵ متری برای زندگی دو نفره کافی است. او با این کار تلاش کرد تا علیالحساب وعده چهار میلیون مسکن را کمتر کند تا بعد به فکر اجراییکردن آن در دولت باشند. اما سرپرست دفتر اقتصاد مسکن، میانگین مساحت واحدهای نهضت ملی مسکن بهعنوان پکیج دولت برای پاسخگویی به نیاز مسکن مردم را ۸۰ مترمربع اعلام کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس گزارشهایی که تجارت نیوز در مورد قیمت خرید خانه در محلههای مختلف تهران منتشر کرده است، همین خانه ۲۵ متری هم این روزها برای بخش زیادی از مردم دست نیافتنی است. خانه ۲۵ متری در تهران شاید بهسختی پیدا شود و در حال حاضر پایینترین متراژ خانه در تهران به حدود ۳۵ متر میرسد. اما با در نظر گرفتن این فرض که دولت در محلههای مختلف به ساختن خانههای ۲۵ متری اقدام کند، قیمت این خانهها چقدر خواهد بود؟
محله نارمک یک محله متوسط محسوب میشود. قیمت خانه نوساز در قسمت شمالی نارمک از متری ۱۲۵ میلیون تومان شروع میشود و تا متری ۱۶۰ میلیون تومان هم میرسد. در قسمت جنوبی نیز متقاضیان میتوانند در کف قیمتی ۹۰ میلیون تومان و سقف۱۱۰ میلیون تومان آپارتمانی نوساز در این محدوده خریداری کنند. بر این اساس، در ارزانترین حالت ممکن برای خرید یک خانه ۲۵ متری در محله نارمک، دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان لازم است.
قیمت خانه در محله یافتآباد نیز پایینتر از این قیمت است. باید برای خرید خانه در این منطقه کف قیمت متری ۳۵ میلیون تومان و سقف قیمتی متری ۶۰ میلیون تومان را در نظر داشت. بر این اساس، خانههای ۲۵ متری مدنظر دولت در این منطقه نیز میتواند در کمترین حالت، به قیمت ۸۷۵ میلیون تومان به فروش برسد.
فعالان مسکن در منطقه پیروزی تهران نیز میگویند کف قیمتی این محله از متری ۴۰ میلیون تومان در موارد معدودی آغاز میشود و تا ۱۳۰ میلیون تومان ادامه دارد. بر این اساس، خانههای ۲۵ متری رئیسی در منطقه پیروزی تهران نیز میتواند در کمترین حالت، به قیمت یک میلیارد تومان به فروش برسد.
با این قیمتها در تهران، در فرضی محال، یک کارگر با حداقل دستمزد مصوب در صورتی که هیچ افزایش قیمتی برای مسکن رخ ندهد و کارگر و خانوادهاش حتی یک ریال از حقوق خود را برای خورد و خوراک، مسکن، پوشاک، بهداشت و دیگر خرجهای زندگی مصرف نکنند؛ میتوانند در سال چهاردهم صاحب یک خانه ۲۵ متری موردنظر دولت، در محله یافتآباد تهران بشوند.