در اثر شدت گرفتن آتش توپخانه روسیه در جبهه شمال شرقی اوکراین، مقامهای کییف در هشداری به غیرنظامیان ساکن کوپیانسک و مناطق پیرامون، از آنها خواستند تا خود را به جاهای امنتر برسانند.
روسیه در حمله سال گذشته میلادی به اوکراین، کوپیانسک را تصرف کرد، اما پس از چندی، ارتش اوکراین توانست با عقب راندن نیروهای روسیه، آن شهر و مناطق اطرافش را پس بگیرد. اکنون، با گذشت نزدیک به ۱۸ ماه از شروع جنگ در اوکراین، به نظر میرسد نیروهای روسیه بار دیگر در آن منطقه پیشروی داشتهاند و قصد تصرف دوباره آن شهر را دارند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، هشدار مقامهای اوکراین برای تخلیه ساکنان کوپیانسک پس از آن اعلام شد که وزارت دفاع روسیه از «تقویت نیروهای نظامی» و پیشروی آنها در آن جبهه خبر داد.
با اینکه اوکراین به پشتوانه زرادخانه نظامی غرب از تقریبا دو ماه پیش ضدحمله علیه نیروهای روسیه را آغاز کرده است، اما به نظر میرسد این عملیات آن طور که انتظار میرفت پیش نرفته است.
همزمان، مسکو میگوید ۱۱ پهپاد اوکراینی را در نزدیکی شبهجزیره کریمه و دو پهپاد دیگر را که به سمت مسکو در حرکت بودند سرنگون کرده است. مسکو در ماههای نخستین جنگ در آرامش کامل بود، اما پهپادهای ناشناس چند ماهی است در آسمان مسکو به پرواز درمیآیند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اوکراین هیچگاه بهصراحت از این حملهها سخن نگفته است، اما پیشتر اعلام کرده بود که در تلاش است تاسیسات روسیه را از کار بیندازد. هفته گذشته، یکی از مشاوران ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، گفت که «مسکو از این پس باید در انتظار حملههای بیشتر پهپادها باشد.»
از سوی دیگر، در پی ادامه بحران صادرات غله اوکراین از طریق دریای سیاه، کییف از ایجاد «گذرگاه بشردوستانه» برای کشتیهای گرفتار در بندرهای اوکراین در کنار دریای سیاه خبر داد. چنین گذرگاهی میتواند قابلیت اوکراین در مقابله با تهدیدهای روسیه برای حملونقل دریایی در دریای سیاه را محک بزند.
پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، نزدیک به ۶۰ کشتی تجاری از بیم حمله نیروی دریایی روسیه در بندرهای اوکراین گرفتار شدهاند. توافق غلات نیز، که روسیه ماه گذشته آن را تعلیق کرد، نتوانسته بود برای این کشتیها راهگشا باشد.
نیروی دریایی اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که کییف ایجاد گذرگاه مذکور را پیش از این مستقیما به سازمان بینالمللی دریانوردی پیشنهاد کرده بود. این مسیری است که از ابتدای جنگ اوکراین بهطور عمده برای عبور کشتیهای غیرنظامی استفاده میشد.
در این بیانیه آمده است: «فقط کشتیهایی که صاحبانشان تایید رسمی کنند که در اوضاع کنونی آماده ترددند اجازه عبور از این گذرگاه خواهند داشت». با این حال، در این بیانیه اذعان شده است که خطر مین و تهدید نظامی روسیه همچنان پابرجا است.
پس از آنکه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در میانه ماه ژوییه از تمدید توافق صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه خودداری کرد، دولت روسیه بهصراحت اعلام کرد که کشتیهای مرتبط با بندرهای اوکراینی صادرکننده غلات در دریای سیاه «هدفهای نظامی» تلقی خواهند شد.
با این حال، رویترز بهنقل از اوله چالیک، سخنگوی نیروی دریایی اوکراین، نوشت که جزئیات گذرگاه کاملا روشن است و با انتشار تصاویر دوربینهای نصبشده روی کشتیها میتوان دریافت که این صرفا یک «ماموریت بشردوستانه» است و هیچ هدف نظامی ندارد.
مسکو هنوز به ابتکار اوکراین در ایجاد «گذرگاه بشردوستانه» در دریای سیاه واکنشی نشان نداده است.
در پی بالا گرفتن نگرانیها از بحرانی غذایی ناشی از تعلیق توافق غلات، ولادیمیر پوتین میگوید فقط در صورت هموار شدن مسیر صادرات محصولات کشاورزی روسیه است که مذاکره درباره صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه را نیز میتوان از سر گرفت.
با وجود تلاشهای بیوقفه کییف برای پر کردن خلأ صادرات غلات از طریق دریای سیاه، وزیر امور خارجه اوکراین همچنان به میانجیگری رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، برای متقاعد کردن همتای روساش امید بسته است. دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین، به رویترز گفت: «رئیسجمهوری اردوغان احتمالا تنها فردی در جهان است که میتواند رئیسجمهوری پوتین را متقاعد کند به طرح [صادرات] غلات دریای سیاه بازگردد.»