عادل نجفزاده، نماینده خوی و چایپاره و عضو کمیسیون عمران مجلس، با هشدار درمورد اوضاع دریاچه ارومیه گفت که بزرگترین دریاچه داخلی ایران در بحرانیترین وضعیت نیم قرن گذشته قرار گرفته است و احیای آن نیاز به عزم بینالمللی دارد.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت، نجفزاده گفت: «حجم بسیار زیادی از آب دریاچه تبخیر شده است، آبهای ورودی پاسخگو نیست، اکوسیستم دریاچه به شکل نامطلوبی بههم خورده است، قطع یقین اگر در اسرع زمان برای ورود آب به دریاچه، چه از سرشاخههای انتقال آبی که «زاو» انجام دادهاند، چه بارش، صورت نگیرد، دریاچه مجدد احیا نمیشود.»
به گزارش خبرآنلاینِ آذربایجان غربی، تصاویر جدید ماهوارهای که از این دریاچه منتشر شده است، نیز اوضاع وخیم آن را نشان میدهند. علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، اخیرا برای شرکت در جلسهای با موضوع بررسی وضعیت زیستمحیطی پارک ملی دریاچه ارومیه به این شهر سفر کرده بود و او نیز به وضعیت نامناسب آن اذعان کرد و گفت: «امیدواریم در پاییز با بارش خوب، وضعیت دریاچه ارومیه تغییر کند. البته مدیریت آبهای بارشی و موجود یکی از اولویتهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه است.»
طبق پژوهشهایی که دانشگاه صنعتی شریف انجام داده است تراز دریاچه ارومیه در روز ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ کمترین تراز ثبتشده از سال ۱۳۴۳ تاکنون بوده است؛ یعنی پایینترین مقدار در ۶۰ سال گذشته.
نابودی این نماد مهم منطقه شمال غربی ایران باعث اعتراضهای مردمی نیز شده است. طبق تصاویری که در رسانههای اجتماعی منتشر شده، شماری از زنان تبریزی مقابل اداره آبخیزداری استان آذربایجان شرقی تجمع کردند و به وضعیت دریاچه اعتراض کردند. آنها شعار دادند که «دریاچه ارومیه تشنه است» و «سدها را بشکنید، دریاچه ارومیه را پر کنید». این دریاچه شور بین دو استان آذربایجان شرقی و غربی واقع شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یاشار تبریزی، زندانی سیاسی سابق، نیز با انتشار ویدیویی در کنار این دریاچه، جمهوری اسلامی را به «ویرانی بیشرمانه و بیرحمانه خاک کشور» متهم کرد و گفت: «ما ایستادگی میکنیم و این خاک را از این حکومت نابکار و غیرایرانی پس میگیریم.»
«همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ایران»، یک گروه مخالف جمهوری اسلامی، نیز با صدور بیانیهای درمورد اوضاع دریاچه هشدار داد و تاکید کرد: «دریاچه ارومیه آیینه تمامنمای بیاعتنایی به توسعه پایدار است.»
به گفته نجفزاده، صدور مجوزهای بالای حفر چاه برای کشاورزان در حوزه آبریز دریاچه ارومیه در دولت محمود احمدینژاد باعث کم شدن سطح آب زیرزمینی و چشمههای منتهی به دریاچه شده است. او گفت: «متاسفانه الگوی کشت در منطقه اصلاح نشد، همچنان صنایع آببر، کشت آببر و غرقابی در اطراف وجود دارد که همه این عوامل و بهویژه احداث میانگذری در دریاچه ارومیه، سیستم هیدرولوژیکی دریاچه را بههم زد.»
این نماینده درضمن گفت اقدامهای دولت رئیسی برای احیای دریاچه از ترزیق آب نیز میسر نبوده چون آب شیرین وارد دریاچه شده است.
با اینکه این نماینده مجلس تنها به موضوع کشاورزی اشاره کرده است، کارشناسان دلایل بسیاری را نیز برشمردهاند و سالها است در مورد خطر نابودی ارومیه هشدار دادهاند: احداث جاده در وسط دریاچه، سدسازی در بالادست آن و البته تغییرات اقلیمی.
نجفزاده و سلاجقه هر دو از لزوم همکاریهای بینالمللی برای احیای دریاچه گفتهاند. نماینده خوی گفت باید یا از دریاچه وان ترکیه به دریاچه ارومیه آب رسانده شود یا از دریای خزر.
در مورد وان که در شرق ترکیه و نزدیک به مرز ایران واقع شده، نجفزاده یادآوری کرد که این دو دریاچه ۱۸۰ کیلومتر فاصله هوایی دارند و از نظر شیمیایی آبشان نزدیک به هم است. او پیشنهاد داد که ایران با ترکیه مواد پتروشیمی و نفت و گاز تهاتر کند تا آب ارومیه تامین شود. او در مورد گزینه انتقال آب از دریای خزر نیز آن را «طرح بزرگ ملی» خواند.
نجفزاده با واکنش به تیتر «مرگ دریاچه ارومیه» که در چند سال اخیر بارها زده شده است، گفت: «اگر تداوم خشکی دریاچه ارومیه و روند موجود ادامه پیدا کند، ابدا امیدی به احیای دریاچه ارومیه نخواهیم داشت.»
دریاچه ارومیه بیستوپنجمین دریاچه بزرگ دنیا محسوب میشود؛ هرچند کاهش مساحت آن، باعث شده است که گاه از این فهرست خارج شود. این بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه و ششمین دریاچه بزرگ آب شور دنیا سالهای سال است که عامل شگفتی بازدیدکنندگان خارجی و داخلی بوده است و از جاذبههای مهم ایران دانسته میشود.