ادوین واگنسولد، فعال راست افراطی هلندی، روز جمعه هجدهم اوت (۲۷ مرداد)، در تظاهراتی مقابل سفارت ترکیه در شهر لاهه، یک قرآن را زیر پا گذاشت و سپس آن را پاره کرد؛ اقدامی که با حضور و اعتراض دهها مسلمان همراه بود.
به گزارش العربیه، دولت هلند پیش از هتک حرمت به کتاب مسلمانان، این رویداد را محکوم کرده اما گفته بود که هیچ اختیار قانونی برای جلوگیری از آن ندارد.
در ویدیوهای منتشر شده از ادوین واگنسولد، دیده میشود که دو نفر دیگر نیز او را در اقدام به پاره کردن قرآن همراهی میکنند. او که شاخه هلندی گروه راست افراطی پگیدا را رهبری میکند، لباسی با مفهوم ضداسلامی نیز بر تن کرده بود.
همزمان با این اقدام، گیرت ویلدرز، رهبر یک حزب راست افراطی دیگر، نیز پیامی را بهصورت آنلاین در حمایت از تظاهرات روز جمعه منتشر کرد.
اگرچه پلیس هلند دسترسی به خیابانی را که سفارت ترکیه در آن قرار دارد مسدود کرده بود، اما حدود ۵۰ معترض در آنجا حاضر شدند و برخی از آنها زمانی که واگنسولد صفحاتی از قرآن را پاره کرد، شروع به پرتاب سنگ به سوی او کردند.
در جریان این تنشها، حدود ۲۰ پلیس مجهز به سپر و باتوم حضور داشتند. پلیسها مانع معترضانی شدند که واگنسولد را تعقیب میکردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دیلان یشیلگوز، وزیر دادگستری هلند که اصالت ترکیهای دارد، اهانت به کتاب مقدس مسلمانان را «بسیار بدوی و رقتانگیز» توصیف کرد. او ضمن محکومیت این اقدام افزود قوانین کشور هلند چنین تظاهراتی را مجاز دانسته است.
واگنسولد پیش از این نیز تظاهرات مشابهی را در ماه ژانویه انجام داده بود. این فعال راست افراطی در آن زمان یک نسخه از قرآن را در بیرون پارلمان پاره کرد و در اظهارنظرهایی آن را به کتاب «نبرد من» آدولف هیتلر تشبیه کرد؛ اظهاراتی که قرار است به سبب آنها در دادگاه محاکمه شود.
اقدام تازه این شهروند هلندی برای پاره کردن قرآن پس از آن صورت میگیرد که در برخی دیگر از کشورهای اروپایی، ازجمله سوئد و دانمارک نیز حملات مشابهی به کتاب مقدس مسلمانان صورت گرفته است.
این رویدادها باعث خشم و ناآرامی در چندین کشور مسلمان شده است تا آنجا که سازمان اطلاعات سوئد، روز پنجشنبه، درپی واکنشهای خشمآلود جهان اسلام به قرآنسوزی، سطح هشدار خود را افزایش داد.
اولف کریسترسون، نخستوزیر سوئد، اعلام کرده است که این کشور چند درخواست مجوز برای سوزاندن «کتابهای مذهبی» دریافت کرده و درباره تشدید تنشها با جهان اسلام بهدنبال این اقدامات ابراز نگرانی کرده است.
درپی سوزاندن قرآن در سوئد، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه ۱۲ ژوئیه (۲۱ تیر)، قطعنامهای در مورد نفرت مذهبی تصویب کرد که باعث نگرانی کشورهای غربی شده است. به گفته این کشورها، این اقدام دشواریهایی برای حمایت از حقوق بشر به وجود میآورد.
در این قطعنامه که پاکستان -به نمایندگی از سازمان همکاری اسلامی با ۵۷ عضو- آن را در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد طرح کرد، از رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل خواسته میشود که گزارشی در مورد نفرت مذهبی منتشر کند. همچنین از دولتها خواسته شده است که قوانین خود را بازبینی کنند و شکافهایی را که ممکن است مانع پیشگیری و پیگرد قانونی نفرت مذهبی و حمایت از آن شود بررسی کنند.
آمریکا و اتحادیه اروپا این اقدام را قاطعانه محکوم کردهاند و میگویند این اقدام با دیدگاه آنها در مورد حقوق بشر و آزادی بیان در تضاد است. آنها ضمن محکوم کردن سوزاندن قرآن، گفتند ابتکار سازمان همکاری اسلامی بهجای حقوق بشر، برای حفاظت از نمادهای مذهبی طراحی شده است.