رهبر کودتاگران نظامی نیجر: قصد ما مصادره قدرت نیست

هیئت اکوواس اجازه دیدار با رئیس‌جمهور مخلوع نیجر را یافت

هیئتی از کشورهای منطقه غرب آفریقا در سفر به نیجر با محمد بازوم، رئیس‌جمهور مخلوع این کشور، و ژنرال عبدالرحمان تشیانی، رهبر خونتای نظامی که در پی کودتای اخیر در این کشور سر کار آمده است دیدار کرد.

تشیانی چند ساعت پس از این دیدار در سخنرانی شبانه‌ای که از تلویزیون پخش می‌شد درباره حمله نظامی علیه نیجر هشدار داد و مدعی شد که خونتا قصد حفظ قدرت را ندارد. تشیانی گفت: «قصد ما مصادره قدرت نیست… بدانید که حمله علیه نیجر به این سادگی‌ها نخواهد بود.»
هیئت آفریقایی فوق از سوی سازمان «اکوواس» به نیجر رفت که شامل بیشتر کشورهای منطقه غرب آفریقا می‌شود. اکوواس علیه کودتای نیجر موضع‌ گرفته و نظامیان کودتاگر را تهدید کرده است که برای بازگرداندن بازوم به قدرت دست به مداخله نظامی خواهد زد.

عضویت گینه، مالی و بورکینافاسو در اکوواس پیش از این بخاطر کودتای نظامی در این کشورها تعلیق شده است. خونتای جدیدی که در نیجر به قدرت رسیده تمایل‌هایی به دولت‌های کودتایی در مالی و بورکینافاسو نشان داده است و پیش‌بینی می‌شود که این دولت‌های کودتایی در صورت مداخله اکوواس از حکومت تشیانی دفاع کنند.

اکوواس روز جمعه بار دیگر نیجر را تهدید به دخالت نظامی کرد و مدعی شد که روزی را تعیین کرده که در صورت ناکام ماندن تلاش‌های دیپلماتیک به نیجر حمله کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هواپیمای حامی این هیئت حوالی ساعت یک بعدازظهر در نیامی، پایتخت نیجر، فرود آمد. شورای حاکم نظامی بر نیجر ورود هیئت به ریاست عبدالسلامی ابوبکر، از رهبران سابق نیجریه، را تایید کرد. این هیئت اجازه دیدار با بازوم را پیدا کرد تا رئیس‌‌جمهور مخلوع برای اولین بار در چند هفته گذشته با مقامات خارجی دیدار کرده باشد.  
 
ابوبکر گفت: «ما با بازوم دیدار کردیم و از خودش شنیدیم که با او چه رفتاری کرده‌اند. او برایمان در مورد مشکلات متعددی که پیش رو دارد گفت. ما این گفته‌ها را نزد رهبرانی می‌بریم که ما را به این‌جا فرستاده‌اند. بدون شک، این جلسه بحث‌هایی را آغاز کرده که می‌توانند منجر به راهی برای حل این بحران شوند.»
 
ابوبکر چند هفته پیش نیز در صدر هیئتی از اکوواس به نیجر رفته بود اما اجازه دیدار با بازوم را نیافته بود. تغییر موضع کودتاچیان نظامی نیجر در این زمینه می‌تواند به معنی نرمش باشد.

خونتا در روز شنبه ۲۸ مرداد (۱۹ اوت) سرشماری از افرادی را که آمادگی داوطلبی در نقش‌های غیرنظامی برای دفاع در مقابله حمله احتمالی اکوواس را دارند متوقف کرد و در توضیح علت این اقدام گفت که شمار بسیار بالایی داوطلب شده‌اند.

هزاران نفر که عموما مردان جوان بودند بیرون استادیومی در نیامی که قرار بود ثبت نام در آن‌ انجام شود گرد آمده بودند. یکی از سازمان‌دهندگان این پروژه که «بسیج جوانان برای میهن» نام دارد گفت: «ما در تمام محاسبات خود فکر نمی‌کردیم بتوانیم چنین تعدادی را بسیج کنیم.»
 
تشیانی در سخنرانی ۱۲ دقیقه‌ای خود خبر از برپایی «گفتگوی ملی» داد و گفت ظرف ۳۰ روز آینده «پیشنهادهای مشخص»‌ برای برپا کردن «بنیان‌های حیات جدید مبتنی بر قانون اساسی» ارائه خواهد شد.
 
در عین حال آمریکا نیز سفیر جدیدی به نیجر فرستاده است. وزارت خارجه آمریکا اما ضمن اعلام این خبر گفت به دلیل «بحران کنونی سیاسی» کاتلین فیتزگیبنز اعتبارنامه خود را به خونتا ارائه نمی‌کند.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، تاکید کرد که ورود این سفیر «به معنی تغییر موضع و سیاست واشنگتن نیست» و علت آن «نیاز به رهبری ارشد در سفارتخانه ما در این دوره چالش‌برانگیز است.»
 
میلر افزود: «تمرکز دیپلماتیک سفیر جانبداری از راه‌حل سیاسی خواهد بود که حافظ نظم قانونی در نیجر باشد و آزادی فوری رئیس‌جمهور بازوم و خانواده‌اش و تمام کسانی را که به طور غیرقانونی حبس شده‌اند ممکن سازد.»
 
فیتزگیبونز دیپلماتی حرفه‌ای است که دولت بایدن حدود یک سال پیش او را نامزد کرده بود اما نامزدی‌اش برای اسن سمت ماه گذشته توسط مجلس سنا تایید شد.
 
در روز ۲۶ ژوئیه بود که بازوم، که با انتخابات دموکراتیک انتخاب شده بود، به دست کودتاگران نظامی در نیجر سرنگون شد. کودتاچیان به نزدیکی نیامی به فرانسه و کشورهای غربی معترض‌اند و برخی طرفداران آن با پرچم روسیه به خیابان می‌روند.