موفقیت تاریخی ماتادورها در جام جهانی؛ زنان اسپانیا بی‌نقص بودند

فیفا در جام جهانی ۲۰۲۳ ضمن افزایش چشمگیر دستمزد زنان حاضر در تیم‌های مختلف، پاداش هر یک از بازیکنان تیم قهرمان را به ۲۷۰ هزار دلار رساند

۷۵ هزار و ۷۸۴ هوادار فوتبال، ظهر یکشنبه مسابقه فینال جام جهانی ۲۰۲۳ را در ورزشگاه «استرالیا» در شهر سیدنی به نظاره نشستند-AFP

تیم ملی فوتبال زنان اسپانیا، ظهر یکشنبه، ۲۰ اوت (۲۹ مرداد)، در فینال جام جهانی ۲۰۲۳ زنان در استرالیا، توانست با نتیجه یک بر صفر، تیم قدرتمند و آماده انگلستان را شکست دهد تا برای نخستین ‌بار در تاریخ اسپانیا، به مقام قهرمانی جام جهانی برسد.

اولگا کارمونا، ستاره ۲۳ ساله باشگاه رئال مادرید و کاپیتان تیم ملی اسپانیا، در این بازی با شوت پای چپ خود، تک‌گل ماتادورها را در دقیقه ۲۹ به ثمر رساند و سپس در شادی پس از گل، پیراهنش را بالا داد تا کلمه «Merchi» که نام مدرسه سابق او بوده، نمایان شود.

کارمونا همچنین در دقیقه ۸۹ بازی با سوئد در نیمه‌نهایی نیز گل برتری تیمش را به ثمر رسانده بود تا پس از کارلی لوید در ۲۰۱۵، به دومین بازیکن تاریخ فوتبال زنان تبدیل شود که هم در نیمه‌نهایی و هم در فینال جام جهانی، گلزنی می‌کند.

در بازی فینال، هفت بازیکن از باشگاه بارسلونا در ترکیب تیم ملی زنان اسپانیا حضور داشتند تا باز هم سرمایه‌گذاری مدیران این باشگاه ریشه‌دار در رشته‌هایی غیر از فوتبال مردان، در معرض توجه علاقه‌مندان فوتبال قرار گیرد.

زنان اسپانیا در دقیقه ۶۸ بازی، بخت آن را داشتند که اختلاف‌ گل را با انگلستان بیشتر کنند، اما ضربه پنالتی جنی هرموسو را ماری ارپس، بهترین دروازه‌بان جهان سال گذشته، به زیبایی مهار کرد. دستکش طلایی جام نهم نیز در پایان این مسابقه به سنگربان انگلستان رسید.

آیتانا بونماتی، ستاره بارسلونا، عنوان بهترین بازیکن جام نهم را به خود اختصاص داد و توپ طلایی را دریافت کرد. اسپانیا با درخشش بازیکنانی چون بونماتی، نخستین تیم زنان در تاریخ است که در سه رده نوجوانان، جوانان و بزرگسالان، فاتح جام جهانی شده است.

کفش طلایی جام جهانی زنان نیز نصیب هیناتا میازاوا وینگر، بازیکن ۲۳ ساله ژاپنی شد که با پنج گل زده، در صدر جدول گلزنان جام جهانی زنان قرار گرفت.

۲۰۲۳ را می‌توان سالی رویایی برای فوتبال اسپانیا نامید، زیرا افزون بر موفقیت تازه تیم زنان، تیم ملی فوتبال مردان این کشور نیز امسال قهرمان جام ملت‌های اروپا شد.

نکته جالب دیگر درباره تیم ملی زنان اسپانیا، این است که در هشت دوره قبلی جام‌های جهانی زنان، هیچ‌گاه نتوانسته بود یکی از چهار تیم نهایی باشد، اما اینک با هدایت خورخه ویلدا، سرمربی ۴۱ ساله، و قهرمانی در جام ۲۰۲۳، پیشرفت چشمگیر فوتبال زنان این کشور را به رخ رقیبان خود کشید.

اسپانیا اینک پس از آلمان، دومین کشوری است که در هردو بخش مردان و زنان، به مقام قهرمانی مسابقات جام جهانی فوتبال دست یافته است. در جام جهانی ۲۰۱۰، اینیستا، هافبک اسطوره‌ای اسپانیا، گل قهرمانی را برای چشم‌سرخ‌ها مقابل هلند به ثمر رساند، و در جام جهانی ۲۰۲۳ زنان نیز اولگا کارمونا مقابل انگلستان، این نقش خطیر را بر عهده داشت.

این در حالی است که سال گذشته میلادی، ۱۵ زن ملی‌پوش فوتبال اسپانیا در اعتراض به نابرابری جنسیتی و فاصله زیاد دستمزد مردان و زنان فوتبالیست و نیز برای سلامت روان خود، اعلام کرده بودند که از حضور در تیم ملی کنار‌گیری می‌کنند و در نهایت، فقط اونا باتله، آیتانا بونمتی و ماریونا کالدنتی حاضر به بازگشت به تیم ملی شدند. اما این تیم با بازیکنان دیگر و اضافه شدن نسل جوان، توانست به این پیروزی تاریخی دست یابد.

با این حال، با تمهیدات ويژه‌ای که فیفا برای بهبود شرایط شغلی زنان فوتبالیست در جام جهانی استرالیا و نیوزلند اندیشید و افزایش چشمگیر دستمزدها و پاداش‌ها، به ‌نظر می‌رسد که اینک اسپانیایی‌های فاتح جام نهم، با خوشحالی دوچندانی بابت دریافت ۲۷۰ هزار دلاری که به هر بازیکن تیم قهرمان رسیده است، راهی خانه خواهند شد. از زمان به صدا درآمدن سوت پایان تا زمان اهدای جام، زنان فوتبالیست اسپانیایی مقابل هواداران خود درحال رقص و پایکوبی بودند.

حالا زنان اسپانیا پنجمین قهرمان در ۹ دوره جام‌های جهانی زنان شده‌اند و پس از آمریکا و آلمان، همراه تیم‌های ژاپن و نروژ، دارنده یک جام طلایی محسوب می‌شوند.

از سوی دیگر، انگلستانی‌ها نیز پس از قهرمانی در مسابقات قهرمانی اروپا در تابستان گذشته، انگیزه زیادی برای دستیابی به قهرمانی در این مسابقات داشتند، اما مصدومیت سه تن از بهترین بازیکنان این تیم به نام‌های کاپیتان لی ویلیامسون، فران کربی و بت مید، که هر سه از ناحیه زانو آسیب دیدند، آن‌ها را در کسب عنوان قهرمانی ناکام گذاشت.

سارینا ویگمن، سرمربی موفق تیم ملی زنان انگلستان، تجربه دوره قبل را که با هلند در فینال متوقف شده بود، این بار با انگلستان تکرار کرد. «شیرزنان» پس از حدود سه سال شکست‌ناپذیری، برای نخستین بار، در دوران سرمربیگری سارینا ویگمن باختند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

۷۵ هزار و ۷۸۴ هوادار فوتبال، ظهر یکشنبه مسابقه فینال جام جهانی ۲۰۲۳ را در ورزشگاه «استرالیا» در شهر سیدنی به نظاره نشستند.

این دو تیم سال گذشته نیز در مرحله یک‌چهارم نهایی جام ملت‌های اروپا به مصاف هم رفته بودند که تیم زنان انگلستان با نتیجه یک-دو اسپانیا را شکست داد.

زنان آمریکا که برای انخستین ‌بار در تاریخ جام‌های جهانی، امسال نتوانستند جزو سه تیم برتر جام باشند، همچنان پرافتخارترین تیم ملی فوتبال زنان در ادوار جام‌های جهانی محسوب می‌شوند و به نظر نمی‌رسد تا مدت‌ها تیمی بتواند به افتخارات آن‌ها نزدیک شود.

یانکی‌ها در هشت دوره قبلی رقابت‌های جهانی، چهار بار قهرمان شده‌اند، یک ‌بار به مقام نایب‌قهرمانی رسیده‌اند و سه ‌بار هم در جایگاه سوم ایستاده‌اند.

پس از آمریکا، زنان فوتبالیست آلمانی با دو عنوان قهرمانی، یک نایب‌قهرمانی و دو بار ایستادن در جایگاه چهارم، پرافتخارترین تیم ملی فوتبال زنان محسوب می‌شوند. نروژ با یک قهرمانی، یک نایب‌قهرمانی و دو جایگاه چهارم در رده سوم پرافتخارترین‌ها قرار دارد، و پس از نروژ نیز تیم ملی زنان ژاپن را می‌توان چهارمین تیم موفق جام‌های جهانی دانست.

جام جهانی فوتبال زنان از ۱۹۹۱، به میزبانی چین پایه‌گذاری شد و جام قهرمانی آن دوره را آمریکا با شکست نروژ، به خانه برد. اما رقیب مغلوب،  دوره دوم را در ۱۹۹۵ با قهرمانی و شکست آلمان در فینال، به پایان رساند.

آمریکا در ۱۹۹۹ در خانه، چین را در ضربات پنالتی برد و مجددا به قهرمانی رسید. در ۲۰۰۳، زنان آلمان با غلبه بر سوئد روی سکوی قهرمانی ایستادند. در دیدار فینال پنجمین دوره، آلمان مدافع عنوان قهرمانی، بازهم به پیروزی رسید و با شکست دادن برزیل، قهرمان شد.

فینال جام ششم را آمریکا و ژاپن برگزار کردند و ژاپنی‌ها در ضیافت پنالتی‌ها تاریخ‌ساز شدند. این نخستین و نیز آخرین قهرمانی تاکنونی قاره آسیا در جام جهانی فوتبال زنان و مردان است. در جام هفتم، فینال بین آمریکا و ژاپن تکرار شد و این بار آمریکایی‌ها به برتری پنج-دو رسیدند.

در نهایت، فینال دوره قبل را هم بار دیگر آمریکایی‌ها با شکست هلند بردند و برای چهارمین بار، فاتح جام جهانی زنان شد.

در این دوره از جام‌های جهانی فوتبال زنان برای نخستین بار، تمامی بازیکنان حاضر در این رویداد ورزشی، دست‌کم معادل ۳۰ هزار دلار دستمزد دریافت می‌کنند تا بدین ترتیب با افزایش سه برابری در قیاس با ۲۰۱۹، فاصله دستمزدهای دریافتی زنان و مردان در رقابت‌های جهانی کمتر از گذشته شود.

این تصمیم فیفا در پی درخواست‌های فراوان حامیان حقوق زنان و فوتبالیست‌های زن در سراسر جهان برای رفع تبعیض بین زنان و مردان گرفته شد. در صورت صعود تیم‌ها به مراحل بعدی، این رقم افزایش خواهد یافت و به هر یک از ۲۳ بازیکن تیم قهرمان نیز ۲۷۰ هزار دلار اهدا خواهد شد. این دستمزد برای بسیاری از بازیکنان زن مهم است، زیرا برخی از آن‌ها عضو هیچ باشگاهی نیستند و به‌صورت آماتور یا نیمه‌حرفه‌ای فوتبال بازی می‌کنند.

فیفا در ۲۰۲۲ گزارشی منتشر کرد که نشان می‌داد‌ میانگین دستمزد بازیکنان زن، معادل ۱۴ هزار دلار در سال است. در جام جهانی استرالیا و نیوزیلند، علاوه بر دستمزد، شرایط اقامت، رفت‌وآمد، و سایر امکانات برای زنان نیز از گذشته بهتر شده است و با معیارهایی برابر با مردان ارائه می‌شود.

بیشتر از فوتبال