ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، به تصمیم اخیر طالبان و منع زنان از رفتن به تفریحگاه بند امیر، واکنش نشان داده است.
بنت با بازنشر خبر دستور طالبان در حساب کاربری خود در شبکه ایکس (توییتر)، نوشت: «لطفا کسی توضیح دهد که محدودیت رفتن زنان به بند امیر [بامیان] چه ربطی به شریعت و فرهنگ افغانستان دارد؟»
پیشتر، خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان، در سفری به بامیان اعلام کرد که زنان اجازه ندارند به بند امیر بامیان بروند. او در سخنرانیاش در این شهر گفت: «بعد از این، خانمها و خواهرهای ما نمیتوانند به بند امیر بروند؛ تا وقتی که اصولی [در این زمینه] تنظیم کنیم». به گفته او، به گردش رفتن زنان «نه فرض و نه واجب» است.
Can someone please explain why this restriction on women visiting Bande Amir is necessary to comply with Sharia and Afghan culture? #womensrightsarenotnegotiable https://t.co/QbC6azYbmm
— UN Special Rapporteur Richard Bennett (@SR_Afghanistan) August 27, 2023
او خواهان همکاری ماموران امر به معروف و نهی از منکر، موسوم به «محتسبین»، برای اجرای این دستور شد.
سال گذشته، طالبان با صدور فرمانی، حضور زنان را در پارکها ممنوع کردند و ممنوعیتهای مشابه دیگری نیز در مورد حمامها، باشگاههای ورزشی و مانند آن اعمال شده است. با این حال، وزیر امر به معروف طالبان در سفرش در بامیان تاکید کرد: «باید ما و شما جدا از امروز اقدام کنیم و از بیحجابی جلوگیری کنیم؛ علمای کرام هم میخواهند، ملت هم میخواهد و امیرالمومنین هم هدایت میکند و حکم الهی هم است و دیگر مانع چه است؟ خدا ناخواسته نافرمان نشویم.»
همزمان با وضع محدودیتهای اخیر طالبان علیه زنان افغان، یکی از اعضای ارشد این گروه گفته است که ۹۵ درصد از اعضای طالبان با دستورهای سختگیرانه رهبر این گروه علیه زنان، مخالفاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
عبدالسلام ضعیف، سفیر پیشین دوره اول حکومت طالبان در اسلامآباد، در مصاحبهای با بیبیسی تاکید کرد: «۹۵ درصد اعضای طالبان با فرمانهای رهبری طالبان در مورد اعمال محدویتها بر آموزش و کار زنان موافق نیستند.»
او همچنین گفت که شماری از مقامهای طالبان که با محدودیتهای وضع شده بر زنان مخالفاند، همواره با رهبری این گروه صحبت میکنند و نظرهای مشورتی ارائه میدهند، اما رهبری طالبان هنوز در این زمینه تصمیم نگرفته است.
این مقام طالبان در گفتوگوی خود با لیز دوست، خبرنگار ارشد امور بینالمللی بیبیسی، که از شبکه رادیو ۴ بیبیسی پخش شد، گفت که از نظر او، طالبان فعلی با طالبان دهه ۹۰ میلادی «تفاوتهای زیادی» دارند.
عبدالسلام ضعیف در حال حاضر سمتی در حکومت طالبان ندارد، و گفت که به طالبان توصیه میکند که هر چه زودتر محدودیتهای وضعشده را لغو کنند.
او در این گفتوگو غرب و به ویژه آمریکا را به فروپاشی اقتصادی افغانستان متهم کرد، و گفت که اینک باید به مردم افغانستان کمک کنند.