ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، روز سهشنبه، ۷ شهریور در بیانیهای به پاسخگویی به خانواده کشتهشدگان بمبگذاری دو سال پیش در یکی از ورودیهای فرودگاه کابل در جریان عملیات خروج آمریکا از افغانستان متعهد شد.
مارک میلی به دلیل خروج آشفته نظامیان آمریکایی و متحدان افغان آنها هدف انتقادهای شدید قرار دارد.
در این بیانیه به نقل از ژنرال میلی آمده است: «ما همهچیز را مدیون خانوادههای ستاره طلاییایم. شفافیت، صداقت و مسئولیتپذیری را مدیون آنهاییم.»
[Gold Star families: اشاره به خانواده درجه اول کسانی که در راه خدمت به آمریکا جان خود را از دست میدهند]
مارک میلی گفت: «من با اطمینان میگویم که ارتش، نیروی دریایی و تفنگداران دریایی در اطلاعرسانی به خانوادههایی که عزیزانشان در ورودی ابی (Abbey Gate) کشته شدهاند، بهترین کار ممکن را انجام دادند. من معتقدم که مشاوران هر اطلاعاتی را که میتوانستند ارائه کردند. اگر مشکلاتی در این زمینه وجود داشت، ما باید اقدام اصلاحی لازم را انجام دهیم.»
او گفت بهدلیل اینکه یونیفرم نظامی به تن دارد، آنچه را در افغانستان اتفاق افتاده است، دوست ندارد: «نتیجه افغانستان را دوست نداریم. ما مدیون خانوادههاییم که از آنها مراقبت کنیم. مدیون فداکاریهای آنانایم و این بیهوده نبوده است.»
با به قدرت رسیدن طالبان در اوت ۲۰۲۱، روند تخلیه نیروهای آمریکایی و همکاران افغان آنها از فرودگاه کابل آغاز شد. ۲۶ اوت در میانه این خروج آشفته، بین جمعیت هزاران نفری افغانهایی که نزدیک یکی از ورودیهای این فرودگاه تجمع کرده بودند، انفجار شدیدی رخ داد. مسئولیت این حمله را که در آن ۱۷۰ شهروند غیرنظامی افغانستان و ۱۳ سرباز آمریکایی کشته شدند، شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) بر عهده گرفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دولت جو بایدن هم به دلیل عقبنشینی آشفته از افغانستان که به تصرف این کشور به دست طالبان منجر شد، با انتقادهای زیادی مواجه است. نمایندگان جمهوریخواه کنگره از دولت بایدن خواستهاند در قبال این عقبنشینی پاسخگو باشد. برخی خانوادههای سربازان کشتهشده نیز از حکومت بایدن انتقاد کرده و گفتهاند به آنها اطلاعات ناقص یا نادرست داده شده است. همزمان با انتشار بیانیه میلی، کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا بعدازظهر سهشنبه با خانواده سربازان کشتهشده میزگردی برگزار کرد.
به گفته میلی، برای کسانی که در ماموریت نظامی افغانستان خدمت کردهاند، هزینه خون زیاد بود اما «تکتک کسانی که در افغانستان خدمت کردیم، باید سرمان را بالا بگیریم». او ادامه داد: «همگی با مهارت، فداکاری و افتخار خدمت کردند. ملت ما به مدت دو دهه از افغانستان هدف حمله قرار نگرفت. این ماموریت ما بود و هر یک از شما این حق را دارد که به خدماتش افتخار کنند.»
ایالات متحده آمریکا ۲۹ فوریه ۲۰۲۰، در زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ، با طالبان توافقنامه صلح امضا کرد. بر اساس این توافق، واشنگتن در اوت ۲۰۲۱ به حضور نظامی در افغانستان پایان داد. طالبان هم در این توافقنامه تعهد کردند به نیروهای آمریکایی حمله نکنند، با شبکه القاعده قطع رابطه کنند و به هیچ گروهی اجازه ندهند از خاک افغانستان استفاده کند.
در پی این توافق، حمایت از حکومت و نظامیان افغانستان روزبهروز کاهش یافت و طالبان توانستند حملاتشان را در افغانستان افزایش دهند که این به سرنگونی حکومت افغانستان منجر شد.
بیش از دو سال است که طالبان در افغانستان قدرت را در دست دارند و در این مدت، محدودیتهای شدیدی بر حقوق شهروندی مردم این کشور بهویژه زنان وضع کردهاند. همچنین بر اساس گزارشهای اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد، حدود ۲۰ گروه تروریستی از جمله القاعده و داعش که تهدیدی برای آمریکا محسوب میشوند، در افغانستان فعالیت دارند.