مایک پنس، معاون رئیس جمهوری پیشین آمریکا، یکشنبه، ۱۱ تیر (دوم ژوئیه)، گفت که جو بایدن، رئیس جمهوری کنونی آمریکا، مقصر خروج نیروهای ایلاتمتحده از افغانستان است.
او در جریان برنامه Face the Nation شبکه سیبیاس گفت که واشنگتن پس از امضای توافقنامه با طالبان در دوحه، ۱۸ ماه را بدون تلفات در افغانستان سپری کرده بود، اما در جریان روند تخلیه از فرودگاه کابل، ۱۳ سرباز آمریکایی کشته شدند.
او گفت: «تقصیر آنچه در اینجا رخ داد، دقیقا متوجه فرمانده کنونی کل قوا (جو بایدن) است.»
مایک پنس، از بیتحرکی حکومت جو بایدن در زمانی که طالبان کنترل سریع شهرهای بزرگ افغانستان را در اوت ۲۰۲۱ به دست گرفتند، انتقاد کرد و بایدن را مقصر آن وضعیت دانست.
او ادعا کرد که دونالد ترامپ، قصد خروج کامل نیروهای آمریکا را از افغانستان نداشته است: «قصد رئیس جمهوری پیشین این بود که نیروهای ما را بیرون بکشد، اما زمانی که طالبان توافق را شکستند و به مزارشریف رفتند، جو بایدن هیچ کاری انجام نداد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او گفت که خروج آمریکا از افغانستان، پایان سناریوی ۲۰ سال «دلخراش» درگیری را در آن کشور رقم زد.
مایک پنس در پاسخ به این پرسش که آیا نیروهایی آمریکایی پس از توافق دوحه در سال ۲۰۲۲، در افغانستان باقی میماندند یا خیر، گفت که فکر میکند ترامپ نیروهای آمریکایی را در افغانستان حفظ میکرد.
او گفت که در حکومت ترامپ، خروج از افغانستان مانند زمان بایدن رخ نمیداد.
او افزود: «من به شما میگویم که خروج فاجعهبار از افغانستان در دولت ما هرگز رخ نمیداد، زیرا ما طالبان را به این توافق متعهد نگه میداشتیم و امروز افغانستان مکانی بسیار متفاوتی میبود.»
او گفت که مسئولیت عقبنشینی «فاجعهبار» آمریکا از افغانستان، بر عهده رئیس جمهوری بایدن است و مردم آمریکا این موضوع را میدانند.
یک بررسی طبقهبندینشده وزارت امور خارجه آمریکا که جمعه، ۳۰ ژوئن (۹ تیر) منتشر شد، نشان میدهد که تصمیمهای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین، و جو بایدن، رئیس جمهوری کنونی آمریکا، عواقبی جدی برای امنیت حکومت پیشین افغانستان داشته است.
در گزارش وزارت خارجه آمریکا آمده است که مقامهای ارشد آمریکایی برای بدترین وضعیت احتمالی و چگونگی تغییرسریع شرایط در افغانستان آماده نشده بودند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، جمعه در جریان نشستی خبری در واشنگتن گفت که شبکه القاعده در افغانستان حضور نخواهد داشت.
او گفت: «من گفته بودم، القاعده در آنجا وجود نخواهد داشت، گفته بودم از طالبان کمک میگیریم. حالا آنجا چه جریان دارد؟ رسانههایتان را بخوانید، من درست گفته بودم.»
او افزود که واشنگتن با تجسس و نظارت هوایی بر اوضاع افغانستان، اجازه نمیدهد القاعده به صحنه بازگردد.
ایالات متحده آمریکا پس از دو دهه حضور در افغانستان، ۳۱ اوت ۲۰۲۱ به ماموریت نظامیاش در این کشور در پایان داد. بیش از ۲۲ ماه است که طالبان بر افغانستان تسلط دارند و در این مدت در کنار محدودیتهای شدید علیه آزادیهای فردی و شهروندی، فعالیتهای گروههای تروریستی در این کشور افزایش یافته است.