روز دوشنبه سیزدهم شهریور سرنوشت تلخ کارگران معدن طزره دامغان که شامگاه یکشنبه بر اثر انفجار تونل محبوس شده بودند، مشخص شد.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی ایران، محمدرضا هاشمی، استاندار سمنان، روز دوشنبه از پیدا شدن پیکر جانباختگان معدن رزمجاه طزره خبر داد و اعلام کرد که شش نفر در این حادثه که علت آن انفجار تجمع گاز بوده، جان باختند.
به این ترتیب امیدها برای نجات جان معدنچیان محبوس در معدن طزره به اتمام رسید و باز هم یک حادثه دلخراش دیگر برای کارگران معادن ایران که در شرایط ناایمن و با تجهیزات ناکافی کار میکنند به ثبت رسید.
بهروز افروز، قربانعلی کمال، حسین غزائیان، حمید ایزدی، ابوالفضل غنایی و محمد نعیمیصفت جانباختگان تازهترین حادثه انفجار معدن در ایراناند که قربانی مدیریتهای نادرست و غیراصولی حاکم بر این صنعت شدند.
گفته میشود عمق تونلی که انفجار معدن طرزه در آن رخ داده ۷۰۰ متر بوده و حادثه در عمق ۴۰۰ متری آن رخ داده است. خبرگزاری ایلنا در گفتگو با چند کارگر این معدن نوشته که پیش از این نیز سابقه حوادث تلخی در آنجا وجود داشته است. به گفته همکاران معدنچیان جانباخته، متوفیان متاهل و پدر چند فرزند بودهاند، آنها از کارگران پرسابقه معدن بودهاند که قرار بوده یکی دو سال دیگر بازنشست شوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در حالی که قنبری، سرپرست شرکت معدن البرز شرقی طزره در گفتگو با ایلنا مدعی شده که بازرس این شرکت تا ۱۰ دقیقه قبل از حادثه در محل حضور داشته و میزان سنجش گاز را صفر اعلام کرده بنابراین یک تصاعد آنی رخ داده، کارگران معدن طزره میگویند که جمع گاز در معدن ذغال سنگ البرز شرقی، قبل از این هم اتفاق افتاده و منجر به مرگ کارگران دیگری شده است.
همچنین اگرچه ستاد مدیریت بحران استان سمنان اعلام کرده که هنوز علت دقیق ریزش معدن طرزه مشخص نشده است، خبرگزاری تسنیم در گزارشی به نقل از یکی از کارگران این معدن نوشت که «گاز بهوسیله کیسهای (لوله از جنس گونیهای پلاستیکی) از داخل معدن در زمان کار کردن کارگران با پیکور به بیرون منتقل میشود. این گاز در شب گذشته در هوای داخل تونل باقیمانده و با انباشت گاز و جرقه ناشی از فعالیت پیکور، انفجار در معدن رخ داده است.» به گفته او، دو نفر راننده لوکوموتیو که پایین در حال بار زدن زغال بوده و یک کارگر پای بونکر زیر کارگاه استخراج و سه نفر کارگر استخراج این معدن زیر آوار ماندند.
گزارشها حاکی از آن است که پیش از این نیز وقوع حادثه در روز ١١ اردیبهشت ۱۴۰۰ در تونل شماره ٤٢ معدن بزرگ طزره، از معادن چهارگانه شرکت زغالسنگ البرز شرقی، سبب جان باختن دو کارگر شد، همچنین در روز ۳۰ آبان ۱۳۹۷ در پی ریزش این معدن یک کارگر ۵۴ ساله جان باخت و سه نفر مصدوم شدند.
مجموعه معادن زغالسنگ البرز شرقی در منطقه طزره دامغان در مناطق کوهستانی جنوب رشتهکوههای البرز و در فاصله ۵۰ کیلومتری شهرستان دامغان قرار دارد. به گفته فعالان کارگری، نظارت بر فعالیت این معدن بسیار کم بوده و هر بار وجود آن که پیشتر مشخص شده فعالیت این معدن پرخطر است، مسئولان بعد از وقوع حادثه دستور بررسیهای لازم را میدهند.
در تازهترین سانحه رخ داده در این معدن نیز، صبح روز دوشنبه پس از مشخص شدن مرگ شش کارگر، دستور توقف فعالیت و انجام بررسیهای لازم صادر شد.
معادن در ایران با مشکلات مربوط به مجوزهای کشف، ماشینآلات، حملونقل و تعیین قیمت مواجهاند که تشدید آنها به بحرانیتر شدن وضعیت کارگران این عرصه منجر شده است. واردات ماشینآلات خارجی در بخش معادن ممنوع است و معدنکاران از ابزار فرسوده استفاده میکنند که گاهی به قیمت جان معدنچیان تمام میشود.
ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین شمار «حوادث حین کار» را دارد. عدم رعایت نکات ایمنی، نبود نظارتهای دقیق کارشناسی، فساد سازمانيافته اداری، نبود اتحادیههای مستقل کارگری و هزینههای بالای تولید، از عواملی است که موجب بیتوجهی کارفرمایان به وضعیت ایمنی و سلامتی محیطهای کاری است.