مالی، نیجر و بورکینافاسو، سه کشور ساحل غرب آفریقا که حاکمان نظامی آنها را اداره میکنند، یک پیمان امنیتی امضا کردند که در آن متعهد شدند در صورت بروز هرگونه شورش یا تجاوز خارجی، به کمک یکدیگر بروند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این سه کشور که در تلاش برای مهار شورشیان اسلامی مرتبط با القاعده و داعش هستند، روز شنبه، ۱۶ سپتامیر (۲۵ شهریور)، در بوماکو، پایتخت ملی، این پیمان امنیتی را امضا کردند.
روابط مالی و بورکینافاسو با همسایگان و شرکای بینالمللی آنان از مدتها پیش به دلیل کودتا تیره شده است. در پی کودتای اخیر در نیجر، این کشور نیز به جمع آنها پیوست و شکاف میان این کشورها با اکوواس (جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا) عمیقتر شد. این نهاد پیشتر تهدید کرده بود در صورتی که حاکمان نظامی نیجر محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنارشده نیجر، را به قدرت بازنگردانند، بهزور متوسل خواند شد؛ ادعایی که با وجود تعیین برخی ضربالاجلها، در عمل محقق نشد.
اتحادیه اروپا، ایالات متحده و اکوواس کودتای نظامی در نیجر را محکوم کرده و کمکهایشان را به یکی از فقیرترین کشورهای آفریقا که هفتمین کودتا در غرب و مرکز آفریقا طی سه سال گذشته در آن روی داده است، به حالت تعلیق درآوردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در مقابل، مالی و بورکینافاسو وعده دادهاند که در صورت حمله به نیجر به کمک آن بروند.
بر اساس پیمان اخیر، موسوم به اتحاد کشورهای ساحل، «هرگونه حمله به حاکمیت و تمامیت ارضی هر یک از امضاکنندگان این پیمان تجاوز به طرفهای دیگر تلقی میشود».
در این بیانیه آمده است که سایر کشورهای این پیمان به صورت فردی یا جمعی از جمله با استفاده از نیروی مسلح کمک خواهند کرد.
آسیمی گویتا، حاکم نظامی مالی، در پیامرسان اکس (توییتر) نوشت: «من امروز با سران کشورهای بورکینافاسو و نیجر منشور لیپتاکوــگورما را امضا کردم که با هدف ایجاد یک چارچوب دفاع جمعی و کمک متقابل میان کشورهای ساحل را یک اتحاد ایجاد میکند.»
J’ai signé ce jour avec les Chefs d’Etat du Burkina Faso et du Niger la Charte du Liptako-Gourma instituant l’Alliance des États du Sahel (AES) ayant pour objectif d’établir une architecture de défense collective et d’assistance mutuelle au bénéfice de nos populations. pic.twitter.com/IjT43NHrKs
— Colonel Assimi GOITA (@GoitaAssimi) September 16, 2023
هر سه کشور عضو نیروی مشترک ائتلاف گروه ۵ ساحل محسوب میشوند؛ ائتلافی که در سال ۲۰۱۷ به همراه چاد و موریتانی و با حمایت فرانسه برای مقابله با گروههای اسلامگرا در منطقه پایهگذاری شد.
مالی پس از کودتای نظامی این ائتلاف را ترک کرد. پس از آن، محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنارشده نیجر، در ماه مه ۲۰۲۲ گفت که این ائتلاف پس از خروج مالی از آن، عملا از بین رفته است.
روابط فرانسه و این کشورها پس از کودتا به تیرگی گرایید و فرانسه مجبور شد نیروهایش را از مالی و بورکینافاسو خارج کند.