هزاران تن از حامیان کودتا در نیجر روز شنبه دوم سپتامبر (۱۱ شهریور)، در نزدیکی یک پایگاه نظامی فرانسه در نیامی، پایتخت این کشور، گرد آمدند و خواستار خروج یک هزار و ۵۰۰ سرباز فرانسوی از این کشور شدند.
این تجمع نزدیک به شش هفته پس از کودتای نظامی در نیجر و به درخواست چند سازمان مدنی مخالف حضور نظامی فرانسه در این کشور برگزار شد. فرانسه که این کودتا را به رسمیت نمیشناسد، خواستار بازگرداندن محمد بازوم، رئيسجمهوری برکنارشده نیجر، به قدرت است.
کودتای نظامی در نیجر پس از آن روی داد که شماری از فرماندهان ارتش روز ۲۶ ژوییه با حضور در تلویزیون ملی این کشور، ضمن اعلام برکناری محمد بازوم از قدرت و بازداشت او، ژنرال عبدالرحمان تیانی، رئیس سابق گارد ریاستجمهوری، را به عنوان رئیس «شورای ملی حفاظت از میهن» معرفی کردند.
اتحادیه اروپا، ایالات متحده و اکوواس (سران جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا) کودتای نظامی در نیجر را محکوم کرده و کمکهایشان را به یکی از فقیرترین کشورهای آفریقا که هفتمین کودتا در غرب و مرکز آفریقا طی سه سال گذشته در آن روی داده است، به حالت تعلیق در آوردهاند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه در بزرگترین گردهمایی از زمان کودتا تاکنون، معترضان به حضور نظامی فرانسه تابوتهایی نمادین و پوشیده با پرچم فرانسه حمل میکردند. تعداد بالای شرکتکنندگان در این تجمع ظاهرا حکایت از آن دارد که حمایت از رهبران کودتا در نیجر کاهشی نداشته است.
همزمان با نفوذ فزاینده چین و روسیه در قاره آفریقا و تحولات تازه در آرایش سیاسی کشورها، احساسات ضدفرانسوی در برخی مستعمرات سابق این کشور در این قاره بالا گرفته است. بهویژه در نیجر که طی سالهای گذشته به یکی از مهمترین پایگاههای فرانسه در مبارزه با اسلامگرایان تندرو در قاره آفریقا بدل شده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یک روز پیش از این تظاهرات، حاکمان نظامی نیجر بار دیگر به فرانسه تاختند و پاریس را به «مداخله آشکار» در امور داخلی کشور از طریق حمایت از رئیسجمهوری برکنارشده متهم کردند.
فرانسه روابط صمیمانهای با محمد بازوم داشت. امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، روز جمعه گفت که هر روز با رئیسجمهوری برکنارشده نیجر گفتوگو میکند. او تصریح کرد که تصمیمهای کشورش بنا به مذاکرات با بازوم خواهد بود.
پیشتر، وزیر امور خارجه جدید نیجر از سیلون ایت، سفیر فرانسه در نیامی، برای دیدار و گفتوگو دعوت کرده بود. دعوتی که بیپاسخ ماند و در پی آن، رهبران کودتا در نیجر در بیانیهای اعلام کردند که ویزای سفیر فرانسه و خانوادهاش لغو میشود و به پلیس دستور دادند آنها را از کشور اخراج کند.
حاکمان نظامی نیجر حضور سیلون ایت در این کشور را تهدید برای نظم و امنیت عمومی میدانند. این در حالی است که بیاعتنایی سیلون ایت به تصمیم نیجر مبنی بر لغو مصونیت دیپلماتیک او و اخراجش از کشور با استقبال امانوئل مکرون روبرو شد. پس از این رشته واکنشها بود که احساسات ضدفرانسوی در نیجر در هفته گذشته شدت گرفت.