مهر تایید شورای‌عالی انقلاب ‌فرهنگی بر اخراج استادان معترض از دانشگاه‌ها

شورای‌عالی انقلاب‌ فرهنگی با صدور بیانیه‌ای، از تصمیم نهادهای آموزشی برای قطع همکاری با برخی از استادان دانشگاه‌ها دفاع کرد

شورای‌عالی انقلاب ‌فرهنگی یکشنبه، ۲۶ شهریور (۱۷ سپتامبر)، با صدور بیانیه‌ای، از تصمیم نهادهای آموزشی برای قطع همکاری با برخی استادان دانشگاه‌ها دفاع کرد.

این شورا ضمن دفاع از تصمیم نهادهای آموزشی برای اخراج استادان معترض، اعلام کرد: «تعداد بسیار اندکی از مدرسان با رفتارهای غیردانشگاهی سعی باطل در آسیب زدن به جریان رشد علمی کشور دارند.»

درحالیکه اخراج، بازنشستگی زودهنگام و قطع همکاری گسترده دانشگاه‌های کشور با استادان منتقد و مخالف به بهانه‌های گوناگون، اعتراض جامعه دانشگاهی و دانشجویی را برانگیخته است، به نظر می‌رسد که بیانیه شورای‌عالی انقلاب‌ فرهنگی، وجهی از تلاش حکومت جمهوری اسلامی ایران برای خروج از زیر فشار اتهام اخراج استادان به دلایل سیاسی است.

در این بیانیه،اعتراض به این پاکسازی هدفمند، «همسویی با دشمنان کشور» تلقی شده است که به گفته نویسندگان بیانیه، گویا از «رشد جایگاه علمی جمهوری اسلامی ایران» خشمگین شده‌اند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «همواره شاهد بودیم که در کنار جریان بزرگ علم و فناوری کشور، تعداد بسیار اندکی از مدرسان با انگیزه‌های مختلف با بروز رفتارهای غیردانشگاهی در نهاد علم، امر آموزش و پژوهش را دچار اختلال می‌کنند.»

این شورا اعتراض را مصداق «سعی باطل» برای «آسیب‌زدن به جریان رشد علمی» در کشور دانسته است که «در تعارض با منافع ملی» است و باید با آن مقابله کرد.

به نظر می‌رسد که آنچه این بیانیه «اختلال در امر آموزش» و «رفتارهای غیردانشگاهی» استادان اخراج‌شده دانسته است، همسویی این افراد با اعتراض‌های سال گذشته دانشگاه‌ها و پیوستن به موج دانشجویان معترض برای برگزارنشدن کلاس‌های درس است.

در این بیانیه همچنین بدون اشاره مستقیم به موضوع جذب «نیروهای انقلابی»، از قبیل مداحان و چهره‌های تندرو حکومتی به‌ مسند استادی و عضویت در هیئت‌های ‌علمی دانشگاه‌ها، تلاش شده است که این موضوع نه تصمیمی حکومتی، که انتخاب سلیقه‌ای دانشگاه‌‌ها وانمود شود.

شورای‌عالی انقلاب ‌فرهنگی در این بیانیه تاکید می‌کند: «جذب اعضای هیئت‌علمی در کشور بر اساس قواعد و مقررات خاص خود بوده و دانشگاه‌های کشور نیز در این‌ خصوص آزادی و استقلال عمل دارند و جذب و ارتقای اعضای محترم هیئت‌علمی، ملاک عمل دانشگاه‌ها، بر اساس ضوابط آموزشی، پژوهشی و فرهنگی است.»

به نظر می‌رسد که اطلاعیه برخی گروه‌های دانشجویی در خصوص شرکت ‌نکردن در کلاس‌ها در صورت تداوم اخراج و قطع همکاری با استادان، نگرانی حکومت را از احتمال بروز تنش در فضای آموزشی برانگیخته و در این بیانیه نیز تلاش شده است بیان شود که استادان اخراجی، از فرصت اعتراض برخوردارند و احتمال بازگشت برخی از آنان، هنوز ممکن است.

این در حالی است که با توجه‌ به اتهام اخیر برخی رسانه‌های حکومتی، از جمله روزنامه کیهان، به این افراد و درخواست اخراج بیشتر استادان ناهمسو با حکومت و بازداشت آنان، بعید به نظر می‌رسد که در فاصله چند روز به آغاز سال تحصیلی جدید، چهره‌های سرشناس اخراج‌شده به دانشگاه‌ها بازگردانده شوند.