سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان، یکشنبه ۲۶ شهریور (۱۷ سپتامبر)، با ژیو چینگ، سفیر جدید چین برای افغانستان، دیدار و گفتوگو کرد.
در بیانیه وزارت داخله طالبان آمده است که حقانی وعده همهگونه همکاری «امارت اسلامی» به چین داده است و در مقابل، سفیر جدید چین نیز گفته است که پکن بههیچوجه قصد ندارد در امور داخلی افغانستان مداخله کند.
در این بیانیه به نقل از سراجالدین حقانی آمده است: «کشور چین در رابطه با افغانستان همیشه موضع و نظر خوب داشته است»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در بیانیه طالبان به نقل از سفیر جدید چین آمده است: «کشور دوست، افغانستان، در دو سال گذشته پیشرفتهای چشمگیری در بخشهای مختلف داشته است.»
بیانیه وزارت داخله طالبان همچنین ادعا کرد که سفیر چین از دستاوردهای «خوب» طالبان در زمینه تعامل با جهان، ابراز خرسندی کرده است.
در این بیانیه آمده است: «آقای چینگ همچنین افزود که چین و افغانستان دو همسایه خوب یکدیگرند و کشورش همواره به استقلال، معتقدات و فرهنگ افغانستان، احترام کامل گذاشته است.»
در پی سرنگونی حکومت پیشین افغانستان در اوت ۲۰۲۱ به دست طالبان و پایان ماموریت نظامی آمریکا و ناتو در این کشور، چین تمایل زیادی به تعامل با طالبان نشان داده است. چین خروج آمریکا از افغانستان را دستاورد طالبان میداند و به همین دلیل، میکوشد که سطح روابط سیاسی و اقتصادی خود را با حکومت این گروه گسترش دهد.
از سوی دیگر، طالبان با تحریمهای شدید کشورهای غربی مواجهاند و میخواهند با گسترش روابط با کشورهای منطقه، از فشار این تحریمها بکاهند.
پکن همچنین از گسترش فعالیتهای تروریستی در پاکستان و نواحی نزدیک به مرز خود با افغانستان، نگران است و با صراحت از طالبان خواسته است که تهدید علیه منافع چین را در این نواحی برطرف کنند.
جنگجویان اویغور در افغانستان حضور دارند و گفته میشود که بیشترین حضورشان در استان بدخشان در شمالشرقی کشور و مناطق هممرز با چین است. در پی سرنگونی حکومت پیشین افغانستان، طالبان همه زندانیان را آزاد کردند. در جمع آزادشدگان، جنگجویان گروه موسوم به «شاخه خراسان دولت اسلامی» و اویغورهای چین نیز بودند. گمان میرود که طالبان به این درخواست پکن پاسخ مثبت دادهاند.
طی دو سال حکومت طالبان، هیئتهای مختلفی از سرمایهگذاران چینی به افغانستان سفر کردهاند و تمرکز آنها روی منابع زیرزمینی و معادن است. اما کارشناسان حقوقی معتقدند که حکومت طالبان مشروعیت ملی و جهانی ندارد و هر گونه قرارداد و پیمان با این گروه در پیوند با مسائل ملی افغانستان، خلاف قوانین بینالمللی است.