دیدار اردوغان و علی‌اف؛ رئیس‌ جمهوری ترکیه عملیات نظامی باکو را در قره‌باغ تحسین کرد

اردوغان: از طرف ارمنی انتظار داریم که دست صلحی را که به سوی‌ آنان دراز شده است، بفشارند و از این پس گام‌های صادقانه بردارند

 در حالیکه در پی عملیات نظامی جمهوری آذربایجان، هزاران شهروند ارمنی ساکن قره‌باغ این منطقه را به مقصد ارمنستان ترک می‌کنند، رجب طیب اردوغان، رئیس ‌جمهوری ترکیه، دوشنبه، ۲۵ سپتامبر (سوم مهر)، برای دیدار با الهام علی‌اف، رئیس‌ جمهوری آذربایجان، وارد نخجوان شد.

به گزارش خبرگزاری آناتولی، اردوغان در این دیدار با اشاره به تحولات قره‌باغ گفت: «تکمیل موفقیت‌آمیز پیروزی آذربایجان در قره‌باغ، غرورآفرین است.  رئیس ‌جمهوری ترکیه همچین افزود: «مایه مباهات است که این عملیات در مدت کوتاهی با نهایت حساسیت در قبال حقوق غیرنظامیان، با موفقیت به پایان رسید.»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این دیدار صرفا چند روز پس از تصرف منطقه قره‌باغ به دست جمهوری آذربایجان، در نخجوان انجام شد.

به گزارش رسانه‌های ترکیه، این سفر رسما برای راه‌اندازی خط‌ لوله گاز ایغدیر-نخجوان طراحی شده بود، اما روسای جمهوری دو کشور همچنین در مورد قره‌باغ و گشایش دالان زنگزور به روی جمهوری آذربایجان گفت‌وگو کردند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، علی‌اف در دیدار با اردوغان گفت: «به‌رغم آنچه پنج روز پیش رخ داد، ارسال کمک‌های بشردوستانه را به منطقه قره‌باغ آذربایجان آغاز کردیم. سوخت، مواد غذایی و دارو  ارسال شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

علی‌اف و اردوغان در نخجوان، شکست نیروهای جدایی‌طلب را در «قره‌باغ کوهستانی» ستودند.  اردوغان که تامین‌کننده کلیدی تسلیحات پیشرفته برای باکو است، «موفقیت تاریخی»، جمهوری آذربایجان را ستود و گفت که عملیات نظامی آذربایجان، غیرنظامیان این ناحیه را نجات داده است. او افزود : «دریچه فرصت برای حل‌و‌فصل اوضاع در منطقه باز شده است و این فرصت را نباید از دست داد. ما از طرف ارمنی انتظار داریم که دست صلحی را که به سوی‌ آنان دراز شده است، بفشارند و از این پس گام‌های صادقانه بردارند.»

رئیس‌ جمهوری آذربایجان نیز گفت:‌‌«این بار دیگر نشان می‌دهد که ساکنان قره‌باغ، صرف‌نظر از قومیتشان، شهروندان آذربایجان‌اند و حقوق آن‌ها را دولت آذربایجان تضمین خواهد کرد.» او همچنین گفت که اطمینان دارد که روند ادغام مجدد ارامنه قره‌باغ در جامعه آذربایجان موفقیت‌آمیز خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، الهام علی‌اف دوشنبه وعده داد که با مسلط شدن باکو بر منطقه جداشده  قره‌باغ، از حقوق ارامنه در این منطقه محافظت خواهد شد. با این حال، اکثریت ارمنیان قره‌باغ، وعده‌های جمهوری آذربایجان را درباره تضمین حقوق خود، نمی‌پذیرند.

به گزارش رسانه‌های دولتی آذربایجان و ترکیه، گشایش دالان زنگزور در امتدار مرز با ایران، موضوع دیگری از گفت‌وگوی دو طرف بود. با گشایش این دالان، جمهوری آذربایجان قادر خواهد شد که تداوم ارضی خود را  تا نخجوان و فراتر از آن برقرار کند.

ترکیه در جریان جنگ ۲۰۲۰ که  موفقیت جمهوری آذربایجان را در برابر جدایی‌طلبان ارمنی قره‌باغ در پی داشت، از باکو حمایت نظامی کرد.

جدایی‌طلبان ارمنی در منطقه قره‌باغ که از منظر بین‌المللی جزو قلمرو جمهوری آذربایجان است، اما اکثریت ارمنی دارد، هفته گذشته و پس از عملیات نظامی ۲۴ ساعته ارتش جمهوری آذربایجان، مجبور به آتش‌بس و خلع‌سلاح شدند.

به گزارش اسوشیتدپرس و بر مبنای گزارش دولت ارمنستان، تا ظهر دوشنبه، ۲۵ سپتامبر، چهار هزار و ۸۵۰ نفر از ساکنان ارمنی قره‌باغ به ارمنستان گریخته‌اند. نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، یکشنبه گفت تخمین می‌زند که به دلیل «پاکسازی قومی» [به دست جمهوری آذربایجان]، حدود ۱۲۰ هزار غیرنظامی دیگر نیز منطقه را به مقصد ارمنستان ترک کنند.

ارمنستان و جمهوری آذربایجان در طول سه دهه گذشته، دو جنگ بر سر «قره‌باغ کوهستانی» داشته‌اند که با آوارگی اجباری شهروندان در  دو طرف درگیری همراه بوده است.

بیشتر از جهان