وزارت امور خارجه فرانسه چند روز پس از پرتاب ماهواره نور۳، در بیانیهای به مقامات تهران هشدار داد که باید هرچه زودتر «فعالیتهای موشکی بیثباتکننده» خود را پایان دهند.
این کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد میگوید بهدلیل شباهت زیاد بین فناوری مورداستفاده برای پرتابهای ماهوارهای و پرتابهای بالیستیک، پرتاب ماهواره نور۳ مستقیما به پیشرفتهای نگرانکننده ایران در زمینه موشکهای بالیستیک کمک میکند.
در بیانیه وزارت امور خارجه فرانسه آمده است: «طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این فعالیتها به دنبال نقضهای سریالی و مکرر قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی ایران و تشدید تنشهای هستهای چندین ساله صورت گرفته است و بار دیگر نشان میدهد که برنامه بالیستیک ایران تا چه حد برای جامعه بینالمللی نگرانکننده است. بنابراین فرانسه از ایران میخواهد که به فعالیتهای بالیستیک بیثباتکننده خود پایان دهد. فرانسه به همراه شرکای خود بهطور کامل بسیج شده است تا از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کند.»
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی حق هیچگونه تولید یا گسترش موشکهای بالیستیکی را که قادر به حمل کلاهک هستهای باشند ندارد و اکنون نیز نگرانی جامعه جهانی از پرتابگرهای ماهوارهای، به این دلیل است که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند. قطعنامه ۲۲۳۱ پس از توافق ایران و شش قدرت جهانی طی قرارداد برجام در تیرماه سال ۹۴، در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید.
فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هفته گذشته مدعی پرتاب موفقیتآمیز ماهوارهبر قاصد و قرار گرفتن ماهواره نور۳ در مدار ۴۵۰ کیلومتری زمین شده بود. امیرعلی حاجیزاده، روز پنجم مهر، بدون اشاره به مکان پرتاب این ماهوارهبر گفت: «ماهواره نور۳ هم قابلیت تصویربرداری و هم جمعآوری سیگنالی دارد.»
حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، نیز این پرتاب را یک «پیروزی بزرگ» برشمرد. جمهوری اسلامی پیشتر ماهوارههای نظامی با نامهای «نور۱» و «نور۲» را در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ پرتاب کرده است.
پیش از واکنش تازه فرانسه به جمهوری اسلامی در پرتاب ماهواره نور۳، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز ششم مهرماه گفته بود که تداوم توسعه برنامه موشکهای بالیستیک ایران، تهدیدی برای منطقه و امنیت بینالمللی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در ادامه عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ادعای موفقیتآمیز بودن پرتاب ماهواره تصویربرداری نور۳ را مطرح کرد و ضمن تبریک به سپاه پاسداران، مدعی شد امسال برای صنعت هوافضای جمهوری اسلامی «پربار» خواهد بود.
در همین راستا بریتانیا، دیگر عضو ثابت شورای امنیت، روز سهشنبه هفته گذشته، از جمهوری اسلامی انتقاد کرده و گفته بود که این اقدام «علیرغم درخواستهای مکرر شورای امنیت سازمان ملل برای پایان دادن به برنامه موشکهای بالیستیک» انجام شده است.
در بیانیهای که بریتانیا در این زمینه صادر کرده، آمده است: «اقدامات ایران بار دیگر بیاعتنایی به محدودیتهای بینالمللی را نشان میدهد و تهدید جدی این رژیم برای امنیت جهانی را برجسته میکند.»
پس از آمریکا و بریتانیا، دولت آلمان هم روز چهارشنبه به این پرتاب واکنش نشان داد و در بیانیهای نوشت: «ما و شرکایمان مصمم هستیم تا از تمام ابزارهای دیپلماتیک موجود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای استفاده کنیم.»
خبرگزاری رویترز، صبح چهارشنبه پنجم مهرماه، ضمن اعلام خبر پرتاب ماهواره نور۳، در گزارش کوتاهی به این موضوع پرداخت و نوشت: «ارتش ایالات متحده آمریکا میگوید قرار دادن ماهوارهها در مدار زمین، به تهران امکان پرتاب سلاحهای دوربردتر ازجمله کلاهکهای هستهای را میدهد.»
جمهوری اسلامی ایران همواره سخنان مقامهای آمریکایی را در مورد اینکه سپاه پاسداران از ماهوارهها برای توسعه موشکهای بالیستیک استفاده میکند، رد کرده است و میگوید هرگز به دنبال توسعه سلاحهای هستهای نیست.
بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک معروف به برجام که تیرماه سال ۱۳۹۴ امضا شد، قرار بود تا تحریمهای موشکی علیه جمهوری اسلامی در پایان ماه جاری میلادی، اکتبر، مطابق با ۲۶ مهرماه پایان یابد، اما جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز ۲۳ شهریورماه، خبر داد که بریتانیا، فرانسه و آلمان به اتحادیه اروپا اعلام کردهاند که تحریمها علیه برنامه موشکی بالیستیک جمهوری اسلامی را حفظ خواهند کرد.
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز ۱۲ مهرماه در پاسخ به پرسشی درباره پایان مدت رسمی تحریم موشکی جمهوری اسلامی، مدعی شده بود که دولت ایالات متحده همچنان ابزارهایی را برای پاسخگو کردن ایران در اختیار دارد.
دولت آمریکا بهتازگی افراد و نهادهای متعددی در ایران، روسیه، چین و ترکیه که با توسعه هواپیماهای بدون سرنشین و هواپیماهای نظامی تهران در ارتباط بودهاند را مشمول تحریمهای خود کرد. این کشور پیشتر نیز تحریمهایی را علیه سازمان فضایی ایران و دو سازمان تحقیقاتی دیگر اعمال کرده و گفته بود که از آنها برای پیشبرد برنامه موشکی بالیستیک تهران استفاده میشود.