مرتضی بهبودی خبرنگار فرانسوی افغان‌تبار در زندان طالبان؛ نامزد دریافت جایزه آزادی بیان

محمد زبیر، خبرنگار هندی، و یک رسانه مربوط به زنان در سومالی نیز نامزد دریافت ‏جایزه آزادی بیان شدند

مرتضی بهبودی در زندان طالبان است-ensolmajeur/Twitter@

نهاد بریتانیایی مدافع آزادی بیان به نام «شاخص سانسور» (index of censorship) روز جمعه ۱۴ مهر (۶ اکتبر) اعلام کرد که مرتضی بهبودی، خبرنگار فرانسوی افغان‌تباری را که در زندان طالبان است، برای دریافت جایزه آزادی بیان نامزد کرده است.

این نهاد در وب‌سایتش نوشت: «مرتضی بهبودی به‌دلیل ادامه شجاعانه پوشش دادن اخبار در کشوری که قبلا خبرنگاری جوان در آن بود و از آنجا فرار کرده بود، به دست نیروهای طالبان بازداشت شده است.»

علاوه بر بهبودی، محمد زیبر، خبرنگار هندی، و یک رسانه مربوط به زنان در سومالی نامزد دریافت جایزه آزادی بیان شده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نهاد بریتانیایی «شاخص سانسور» گفت که جایزه آزادی بیان به کسانی اهدا خواهد شد که اثر چشمگیری در مبارزه با سانسور در هر جای دنیا گذاشته‌اند.  

مرتضی بهبودی برای تهیه گزارشی خبری از محل اقامتش فرانسه به افغانستان سفر کرده بود، اما پس از دریافت مجوز کار از طالبان در هفتم ژانویه، در نزدیکی ساختمان وزارت داخله (کشور) در شهر کابل بازداشت شد. سازمان خبرنگاران بدون مرز گفته بود که مرتضی بهبودی به اتهام «جاسوسی» بازداشت شده است، اما طالبان هیچ سندی درباره این ادعا ارائه نکرده‌اند. 

ماه گذشته، مرکز خبرنگاران افغانستان گفته بود که علاوه بر مرتضی بهبودی، امین‌الله عالمی، مدیر مسئول رادیو ممتاز در فاریاب، در زندان طالبان‌ محبوس است. این مرکز به طالبان تذکر داده بود که هر شکایتی از خبرنگاران باید مبتنی بر قانون رسانه‌های همگانی باشد و از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایت‎‌ها و جرایم رسانه‌ای پیگیری شود.

طالبان رسانه‌ها و خبرنگاران را سرکوب و سانسور می‌کنند و دسترسی به اطلاعات را دشوار ساخته‌اند. طالبان، در بیش از دو سال حکومتداری، ده‌ها خبرنگار را ضمن انجام کار خبرنگاری بازداشت کرده‌اند. شماری از این افراد ماه‌ها در زندان این گروه زندانی شده‌اند.

در نظام جمهوری سابق مورد حمایت کشورهای غربی، آزادی بیان و رسانه‌ها رشد یافته بود، اما پس از روی کار آمدن حکومت طالبان در اوت ۲۰۲۱، محدودیت‌های زیادی در کار خبرنگاری ایجاد شد.  

شمار زیادی از خبرنگاران و اهالی رسانه از ترس حکومت طالبان نخواستند به کار خبرنگاری ادامه دهند و افغانستان را ترک کردند.  

بیشتر از جهان