منابع آگاه در استان دایکندی در افغانستان گفتهاند که طالبان ایستگاه رادیویی «نسیم» را به اتهام نشر مطالبی علیه این گروه مسدود کردهاند و بخشی از تجهیزات آن را نیز با خود بردهاند.
ایستگاه رادیویی نسیم تنها شبکه رادیویی محلی در استانهای دایکندی و بامیان است.
یک منبع آگاه به ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان مسئولان و خبرنگاران ایستگاه رادیو نسیم را متهم کردند که علیه آنها خبر منتشر میکنند و به همین دلیل کار این ایستگاه متوقف شده است.
این منبع گفت که رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در دایکندی همراه با چند نیروی طالبان به دفتر رادیو نسیم هجوم برده و فعالیت این رادیو را متوقف کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این منبع گفت که طالبان دو روز پیش نیز چند خبرنگار این رسانه را برای چهار ساعت زندانی کردند و از آنها تعهد کتبی گرفتند که مطالب ضد طالبان منتشر نکنند.
مسئولان رادیو نسیم تاکید دارند که مطلبی علیه طالبان منتشر نکردهاند.
آزادی بیان و رشد رسانههای آزاد در افغانستان از دستاوردهای مهم حکومت پیشین مورد حمایت کشورهای غربی بود. اما با روی کار آمدن حکومت طالبان در اوت ۲۰۲۱، اختناق و سرکوب بر رسانههای افغانستان حاکم شد. طالبان بارها خبرنگاران و اهالی رسانه را دستگیر و مواخذه و شماری را نیز زندانی کردهاند.
حکومت طالبان به آزادی رسانهها و آزادی بیان هیچ اعتنایی ندارد. درخواست طالبان از رسانههای داخل افغانستان این است که به بنگاه تبلیغاتی آنها تبدیل شوند تا از این طریق کارنامه خونین دو دهه فعالیتشان را «تطهیر» کنند.
متوقف کردن فعالیت رسانهها خلاف قانون رسانههای همگانی افغانستان و نشانهد تشدید فشار و اعمال محدودیت جدی بر رسانههای آزاد است.
در ماده چهارم قانون رسانههای همگانی آمده است: «هيچ شخص حقيقی يا حکمی نمیتواند فعاليت آزاد رسانههای خبری يا آموزشی را منع، تحريم، سانسور، يا محدود کند، يا به شکل ديگری در امور و نشر برنامههای رسانههای همگانی خبری و آموزشی مداخله کند.»
در دوره حکومت طالبان در افغانستان، سانسور و اختناق شدیدی به رسانهها و خبرنگاران افغانستان تحمیل شده است. به دستور طالبان، خبرنگاران از گزارش دادن بسیاری از رویدادها منع شدهاند و به بسیاری از اطلاعات لازم برای تهیه گزارشهای موثق دسترسی ندارند. شمار زیادی از اهالی رسانه از ترس طالبان افغانستان را ترک کردهاند و شماری دیگر نیز در جستوجوی راههای خروج از آن کشورند.
ماه گذشته، مرکز خبرنگاران افغانستان گفته بود که مرتضی بهبود، خبرنگار افغان-فرانسوی، و امینالله عالمی، مدیر مسئول رادیو ممتاز در فاریاب، در زندان طالباناند. این مرکز به طالبان تذکر داده بود که هر گونه شکایت از خبرنگاران باید مبتنی بر قانون رسانههای همگانی باشد و از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایتها و جرایم رسانهای پیگیری شود.