درپی افزایش شیوع ویروس فلج اطفال در پاکستان، وزیر بهداشت این کشور ادعا کرد که ۹۰درصد مبتلایان به این ویروس از افغانستان وارد این کشور شده است. ندیم جان، وزیر بهداشت کابینه موقت پاکستان، در گفتوگو با رسانه پاکستانی دان گفت که بیشترین میزان نمونههای ویروس فلج اطفال که تاکنون در این کشور ثبت شدهاند، مربوط به کسانی است که از افغانستان وارد این کشور شدهاند.
پاکستان و افغانستان تنها کشورهاییاند که ویروس فلج اطفال (پولیو) در آنها بومی باقی مانده است. به گفته مقامهای وزارت بهداشت پاکستان، انتقال نوع وحشی ویروس فلج اطفال به هفت منطقه در جنوب خیبرپختونخوا به نامهای تانک، بانو، وزیرستان شمالی، وزیرستان جنوبی بالا، وزیرستان جنوبی پایین، دره اسماعیل خان و لکی مروت، محدود شده است.
مناطق یادشده همه در امتداد خط مرزی پاکستان با افغانستان قرار دارند و روزانه محل تردد هزاران شهروند افغانستانیاند. علاوه بر این، از گذشتههای دور صدها هزار شهروند افغانستان در این مناطق زندگی میکنند، یا برای کار روزانه از مرز عبور میکنند و به این مناطق میروند.
وزیر بهداشت پاکستان با اشاره به انتشار ویروس در این مناطق گفت: «از ۳۴ نمونهای که ما دریافت کردهایم، ۹۰ درصد آن از افغانستان آمده است. نمونه ما [شهروندان پاکستان] حتی کمتر از ۱۰ درصد است.»
در اوایل هفته جاری، پس از گزارش سه مورد جدید در پیشاور و بانو در ایالت خیبرپختونخوا و دره بوگتی در بلوچستان، تعداد کل موارد ابتلا به فلج اطفال در سال جاری در پاکستان به پنج مورد افزایش یافت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از مقامهای آزمایشگاه فلج اطفال موسسه ملی بهداشت پاکستان (NIH)، به رسانه دان گفت که نمونههای فاضلاب جمعآوریشده از درا بوگتی در بلوچستان و پیشاور برای ویروس مثبت بوده است. هر دو ویروس که در نمونههای فاضلاب شناسایی شدهاند، مشابه ویروس فلج اطفال افغانستاناند.
در گزارشی که در ماه اوت منتشر شد، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که از ژانویه ۲۰۲۱، همه موارد گزارششده از هفت منطقه بومی فلج اطفال در جنوب خیبرپختونخوا بوده است.
وزیر بهداشت پاکستان با تاکید بر خطرناک بودن شیوع این ویروس گفت که نیاز است تا روند واکسیناسیون بهطور گسترده ادامه یابد. او هشدار داد: «در صورت بیتوجهی به این امر، ویروس وارداتی به گردش ادامه خواهد داد و در نهایت بخشی از ما خواهد شد.»
دولت پاکستان اخیرا یک برنامه پنج روزه واکسیناسیون فلج اطفال برای حدود ۴۴ میلیون کودک در سراسر این کشور راهاندازی کرده است. به گزارش رسانههای پاکستان، حدود ۳۵۰ هزار واکسیناتور (تزریقگر واکسن) در این برنامه برای کودکان صفر تا ۵ سال، شرکت میکنند.
مشکل بزرگ در زمینه تزریق واکسن فلج اطفال در پاکستان، ناامنی در مناطقی است که بیشترین میزان نمونههای کشف شده این ویروس در آنها وجود دارند. در ماههای گذشته شبهنظامیان در ایالتهای خیبرپختونخواه و بلوچستان پاکستان چندین مورد حمله به کارکنان بهداشت انجام دادهاند که سبب کشته و زخمی شدن شماری از آنان شده است. در ماه اوت سال جاری، در حمله شبهنظامیان به یک تیم تزریق واکسن فلج اطفال در منطقه بانو خیبرپختونخوا، یک پلیس کشته و شماری دیگر زخمی شدند.
چالش اجرای برنامه واکسیناسیون فلج اطفال در افغانستان نیز در سالهای گذشته به اوضاع امنیتی وابسته بود. با وجود اینکه پروژههای واکسیناسیون فلج اطفال در سالهای گذشته در افغانستان بهطور گسترده اجرا شدند، اما در مناطق قبیلهایی در نزدیکی مرز پاکستان، بهدلیل ناامنی و نبود تسلط کامل دولت، تیمهای واکسیناسیون نتوانستند بهدرستی و طبق برنامه عمل کنند.