شاهدخت اندیا، دختر امانالله پادشاه پیشین افغانستان، جمعه ۲۱ مهر (۱۳ اکتبر) در سن ۹۴ سالگی در ایتالیا فوت کرد.
ثریا ملک، دختر شاهدخت اندیا، در حساب خود در فیسبوک نوشت: «شاهدخت اندیا بخش عمدهای از چهار دهه اخیر عمرش را به کمک به مردم افغانستان اختصاص داده بود. او در دهه ۱۹۸۰ از کودکان زخمی و بیمار افغان که برای درمان به رم - ایتالیا آورده شده بودند، مراقبت میکرد.»
او گفت که شاهدخت اندیا در دهه ۹۰ میلادی در جریان سفرهای اروپاییاش، سخنرانیهایی را به منظور جلب توجه کشورهای جهان به سیاستهای تبعیضآمیز طالبان و خشونت مبتنی بر جنسیت آنها ایراد میکرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او افزود که شاهدخت اندیا طی دو دهه نظام جمهوریت سفرهای طولانی و متعددی به افغانستان داشت که همراه با کمکهای مالی و بشردوستانه به این کشور بود.
ثریا ملک گفت که مراسم تشیع جنازه شاهدخت اندیا بهطور خصوصی برگزار خواهد شد.
شاهدخت اندیا یکی از ۹ فرزند شاه امانالله و ملکه ثریا بود. او پنج ماه پس از کنارهگیری پدرش از قدرت در ۱۴ ژوییه ۱۹۲۰ در شهر مومبای هند متولد شد و پس از آن با خانوادهاش به ایتالیا سفر کرد.
شاهدخت اندیا در اروپا تحصیل کرد و برای نخستینبار در سال ۱۹۶۸ به افغانستان سفر کرد.
شاه امانالله مشهور به غازی امانالله، فرزند سوم امیر حبیبالله خان و نواده امیر عبدالرحمان خان بود. او در ژوئن ۱۸۹۲ در پغمان کابل متولد شد و بعد از کشته شدن پدرش حبیبالله به قدرت رسید. از امانالله بهعنوان شاهی روشنفکر و ترقیخواه در افغانستان یاد میشود که در دوران او اصلاحات زیادی صورت گرفت.
تصویب نخستین قانون اساسی، پایان دادن به بردهداری، استقرار نظامی شاهی مشروطه، تفکیک قوا، اجباری شدن آموزش برای دختران و پسران و اصلاحات در نظام مالی از مهمترین کارهای شاه امانالله بوده است. اما این اصلاحات باعث مخالفت تندروهای دینی شد و در اثر فشار حبیبالله کلکانی، شاه امانالله وادار به کنارهگیری از قدرت شد و به ایتالیا رفت.