هیئت طالبان اواخر هفته در مجمع «یک کمربند- یک جاده» در چین شرکت خواهد کرد

طرح «یک کمربند- یک جاده» بزرگ‌ترین طرح ترانزیتی چین در منطقه است

شرح عکس : طرح کمربند- جاده بزرگترین طرح اقتصادی چین برای منطقه است-GREG BAKER/AFP

 

مقام‌های گروه طالبان تایید کرده‌اند که هیئتی از این گروه برای شرکت در مجمع «یک کمربند - یک جاده» به چین خواهند رفت. این مجمع در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته جاری برگزار می‌شود. به گزارش رویترز، حضور طالبان در مجمع یک کمربند - یک جاده به معنای عضویت آنان در این طرح بزرگ خواهد بود. هرچند حکومت این گروه را هنوز هیچ کشوری به رسمیت نشناخته، دولت چین سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی در افغانستان تحت سلطه طالبان کرده است. 

عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت بازرگانی و صنعت طالبان، به رویترز گفته است که نورالدین عزیزی، وزیر بازرگانی و صنعت طالبان، به‌زودی به چین سفر خواهد کرد و در این سفر از بازرگانان و سرمایه‌گذاران چینی خواهد خواست که در افغانستان سرمایه‌گذاری کنند. او همچنین گفته است که هیئت اعزام‌شده به چین، در جریان گفت‌وگوهای مجمع یک کمربند- یک جاده، در مورد طرح‌های ساخت جاده از طریق گذرگاه واخان، سخنرانی خواهد کرد. گذرگاه ترانزیت واخان، نوار باریکی از خاک افغانستان است که چین را به این کشور وصل می‌کند و ساخت جاده در این نوار باریک، دسترسی چین را به تمام خطوط ترانزیتی افغانستان میسر خواهد کرد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش‌تر، در نشستی که مه گذشته در اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان، برگزار شد، مقام‌های چین و پاکستان از نیاز به حضور افغانستان در برنامه بزرگ یک کمربند- یک جاده سخن گفتند، و افزودند که خطوط ترانزیتی یک کمربند- یک جاده را تا مرزهای افغانستان نیز خواهند برد. پس از آن، افغانستان نیز شامل این طرح شد و قرار است چین سرمایه‌گذاری‌های لازم را برای مشارکت افغانستان در این طرح بر عهده گیرد. 

دولت چین در حال حاضر مشغول بررسی طرح‌هایی است که در دوران نظام جمهوری، به افغانستان پیشنهاد داده بود. مهم‌ترین طرح، استخراج مس از معدن بزرگ عینک در استان لوگر است. چین پیش از این نیز قرارداد استخراج مس را از معدن عینک با دولت وقت افغانستان به امضا رسانده بود، اما به دلیل چالش‌های امنیتی و اجتماعی، آن را کنار گذاشت. طرح استخراج نفت از میدان‌های نفتی شمال افغانستان نیز که در دوران جمهوریت قرار بود به دست چین انجام گیرد، ناتمام ماند. چین حالا تصمیم گرفته است که انجام این طرح‌های ناتمام را دوباره آغاز کند. در حال حاضر، طرح استخراج نفت از میدان‌های نفتی شمال آغاز شده و  طرح استخراج مس از معدن عینک هم در حال نهایی شدن است. 

طرح بلندپروازانه یک کمربند- یک جاده، ابتکار شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، است که در ۲۰۱۳ آن را ارائه داد. این طرح در اصل احیای دوباره راه تاریخی ابریشم است. چین در چهارچوب این طرح بزرگ که بر اساس آمارهای جهانی، بزرگ‌ترین طرح اقتصادی ارایه‌شده از یک کشور است، می‌خواهد حدود ۹۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کند. هدف اصلی این طرح، برگشت به برنامه بلندپروازانه «راه ابریشم» است. 

افغانستان نیز در زمان دولت اشرف غنی، طرح راه تاریخی لاجورد را تنظیم کرد که ادامه راه ابریشم است. بر اساس طرح راه لاجورد، تولیدات داخلی افغانستان از مسیر ترکمنستان به آذربایجان، و از آن طریق به گرجستان و ترکیه خواهد رسید و از آنجا به اروپا خواهد رفت. این طرح که در اصل همان طرح تاریخی و دو هزار ساله راه لاجورد است، در گذشته لاجورد بدخشان را به آسیای مرکزی و از آنجا تا اقصا نقاط اروپا انتقال می‌داد. این مسیر در قیاس با مسیر ترانزیتی پاکستان و نیز قزاقستان، برای افغانستان به‌صرفه‌تر بود، اما نتوانست به معنای واقعی عملی شود. هرچند در دوران جمهوریت چند کاروان تولیدات افغانستان از این مسیر تا اروپا نیز رسیدند، چالش‌های فنی و مشکلات امنیتی مانع تداوم و پیشرفت آن شد.

در صورت کامیابی طرح یک کمربند- یک جاده، افغانستان می‌تواند تولیدات خود را به سوی شرق تا چین، و به سوی غرب تا اروپا انتقال دهد.  

بیشتر از جهان