گروه طالبان مدعی شد که کار ساخت واحدهای مسکونی برای آسیبدیدگان زلزله هرات در روستای سیاهآب شهرستان زندهجان هرات را آغاز کرده است.
خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان روز سهشنبه ۲۵ مهر (۱۷ اکتبر) گزارش داد که در این پروژه، حدود دو هزار واحد مسکونی برای زلزلهزدگان هرات ساخته خواهد شد.
مسئولان طالبان ادعا کردهاند که این خانهها را قبل از آغاز فصل سرما آماده خواهند کرد. مولوی احمدالله متقی، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در هرات، گفت: «قرار است برای آسیبدیدههای زلزله در ۲۰ روستا دو هزار و ۱۴۶ باب خانه ساخته شود. به منظور محافظت آسیبدیدگان از باران و باد، چادرهای قوی به آنها داده شده و کوشش ما این است که خانهها، قبل از فرارسیدن فصل سرما ساخته شوند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مولوی نعمتالله رحیمی، شهردار طالبان برای شهرستان انجیل هرات، هم میگوید مهندسان شهرداری هرات و سازمان شهرسازی و سازمان کشاورزی از حدود چهار روز پیش دارند روی نقشه شهرک و خانهها کار میکنند. او مدعی شد: «قرار است این خانهها با مدرنترین استانداردها و مقاوم در برابر زلزله ساخته شوند.»
بر اساس آمارهایی که مسئولان محلی طالبان اعلام کردهاند قرار است ۲۹۷ خانه در روستای سیاهآب، ۳۰۰ خانه در روستای نایب رفیع، ۱۲۳ خانه در روستای سربلند، ۱۰۰ خانه در قریه کشکک، ۳۰ خانه در روستا قلعهنوک، ۶۰ خانه در روستای کجکال، ۶۵ خانه در روستای آسیاب بادک، ۱۳۳ خانه در روستای کرنیل وردکها، ۳۰۰ خانه در چاهک، ۳۶ خانه در دو روستا عبدالآباد و حضرتآباد، ۵۲ خانه در دو روستا ازقلک و قصرشیرین، ۳۰ خانه در روستای جگده، ۴۵ خانه درگزی بالا، ۵۰ خانه در دو روستای گلخان و قاضی، ۷۲ خانه در دو روستای سیلکوه و سنگ سفید، ۱۰۵ خانه در چاه زهی بهادرزهی، ۸۰ خانه در خواجه محمد شوراب، ۹۲ خانه در چاه زهی هلال زهی و ۱۱۵ خانه در چاه زهی زوریها ساخته شود.
رژیم طالبان به دلیل مدیریت ناکارآمد بحران زلزله هرات هدف انتقادهای تند افکار عمومی افغانستان قرار دارد. شماری از آسیبدیدگان هرات میگویند یکی از دلایل افزایش تعداد قربانیان این زلزله، نبود تیمهای نجات و کمکهای اولیه در منطقه بود. به گفته آنها، تا دو روز پس از زلزله نخست هنوز تیمهای نجات به منطقه نرسیده بودند و مردم با دست خالی قربانیان را از آوار بیرون میآوردند.
شماری از شهروندان افغانستان هم طالبان را به قومپرستی متهم و تاکید میکنند که این گروه حتی به بلایای طبیعی نیز نگاهی قومی و منطقهای دارند. ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان، پنج روز پس از زلزله به استان هرات سفر کرد. همچنین با اینکه زلزلههای هرات بیش از چهار هزار قربانی داشته، تاکنون هیچ پیام همدردی از سوی ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، خطاب به خانواده قربانیان این رویداد صادر نشده است.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد هم خبر داد که این سازمان تاکنون ۱۰۶.۵ هزار نفر نیازمند به کمک را در #هرات شناسایی کرده است و بررسیها هنوز هم ادامه دارد. برای رسیدگی به نیازهای این افراد، به حدود ۱۸.۹ میلیون دلار بودجه نیاز است.
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) October 17, 2023
✍️ علیشیر شهیر (@ashershahir)… pic.twitter.com/3ddN0tzSKp
از ۷ تا ۱۵ اکتبر، دستکم سه زلزله قوی با پسلرزههای نسبتا شدید استان هرات در غرب افغانستان را لرزاند.
بر اساس گزارش سازمان ملل، دستکم یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در هرات و شهرهای همجوار از این زلزله متاثر شدهاند و در این میان، ۱۱۴ هزار نفر آسیب دیدهاند که به کمک فوری نیاز دارند. گزارش اولیه سازمان ملل شمار کشتهشدگان را یک هزار و ۴۸۰ نفر و شمار مجروحان را یک هزار و ۹۵۰ تن اعلام کرد.
شهر هرات و شهرستانهای زندهجان، انجیل، رباط سنگی، کشک و کوهسان در اثر زلزله آسیب دیدند. بر اساس آمارها، ۲۸۹ روستا به شدت ویران شدهاند، ۱۱۰ روستا به طور متوسط آسیب دیدند و از ۱۶۸ روستا ویرانیهای نسبی گزارش شده است. بسیاری از ساکنان هرات از هراس پسلرزه شبها در خیابانها میخوابند.
سازمان ملل اعلام کرد که برای رسیدگی به آسیب دیدگان زلزله در هرات به ۹۳ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار کمک نیاز دارد.