برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد اعلام کرده است که در سال ۲۰۲۳، حدود ۲۹.۲ میلیون نفر در افغانستانــ دوسوم جمعیت این کشورــ به کمکهای بشردوستانه چندبعدی نیاز دارند.
در گزارش این سازمان روز پنجشنبه ۲۷ مهر (۱۹ اکتبر) منتشر شد، آمده است که بر اساس آمارهای این سازمان، بین ماههای مه تا اکتبر ۲۰۲۳ حدود ۱۵.۳ میلیون نفر در افغانستان تحت ناامنی غذایی شدید قرار داشتهاند که حدود ۲.۸ میلیون نفر از آنها در طبقهبندی یکپارچه مراحل امنیت غذایی در «فاز اضطراری بحران گرسنگی» بودهاند.
به گفته این نهاد، خشکسالی، کاهش کمکهای بینالمللی و کاهش فرصتهای شغلی بهویژه از دست دادن شغل زنان که زمانی سهمی حیاتی در تامین درآمد خانوار داشتند، از دلایل عمده افزایش سطح فقر و ناامنی غذایی در افغانستان است.
برنامه جهانی غذا میگوید بین ۳۰ تا ۵۰ درصد خانوارهای افغان در حال حاضر قادر به خرید غذای کافی نیستند و این سازمان پیشبینی میکند که این میزان ناامنی غذایی در افغانستان ظرف شش ماه آینده (اکتبر ۲۰۲۳ تا مارس ۲۰۲۴) وخیمتر شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آمارهای این سازمان امدادی هم نشان میدهد که حدود چهار میلیون نفر از جمله ۳.۲ میلیون کودک زیر پنج سال در افغانستان سوءتغذیه حاد دارند.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل در گزارشش میافزاید در حالی که جان میلیونها نفر در افغانستان هنوز در خطر است، این سازمان مجبور شده است کمکهایش به حدود ۱۰ میلیون نفر را قطع کند و در ماه سپتامبر، کمکهای برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد میان سه میلیون نفرــ ۲۳ درصد افراد در معرض گرسنگی حادــ توزیع شده است. بنابراین با کاهش اخیر کمکها، حدود ۱.۴ میلیون مادر بهویژه مادران باردار، کودک نوپا و خردسال جدید غذای لازم برای جلوگیری از ابتلا به سوءتغذیه را دریافت نمیکنند.
این نهاد تاکید کرد که برای جلوگیری از افزایش بیشتر نرخ مبتلایان به سوءتغذیه و بالا رفتن میزان گرسنگی در افغانستان به حمایتهای بشردوستانه مستمر نیاز دارد.
در عین حال، دفتر هماهنگکننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) اعلام کرده که زلزلههای پیدرپی هرات هم در کنار دیگر مسائل به این بحران انسانی در افغانستان دامن زده است.
این دفتر روز پنجشنبه ۲۷ مهر در بیانیهای گفت: «هوا هر شب سرد و سردتر میشود. علاوه بر مردمی که خانههایشان ویران شده است، بسیاری از افغانهاــ از جمله در شهر هراتــ از ترس فروریختن خانههایشان در اثر پسلرزهها بیشتر شبها بیرون میخوابند. ما و شرکایمان برای حمایت از آسیبدیدگان تلاش میکنیم، اما باید کارهای بیشتری انجام شود.»
به گفته اوچا، برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد از هفتم اکتبر تاکنون حدود ۵۲۰ تن کمکهای غذایی در مناطق آسیبدیده زلزله هرات توزیع کرده و نیروهای درمانی، تجهیزات بهداشتی، کمکهای اولیه و حمایتهای سلامت روان ارائه کرده است.
با این حال، برنامه جهانی غذا تاکید کرده است که شهروندان افغانستان زمستان سختی پیش رو دارند و میلیونها افغان تنها با کمکهای غذایی فوری میتوانند این زمستان را پشت سر بگذرانند.
این نهاد پیشبینی میکند که در صورت نرسیدن کمکها، میلیونها نفر در سراسر افغانستان در زمستان پیش رو با قحطی شدید مواجه خواهند شد و برای کمک به آسیبپذیرین افراد در زمستان که شمار آنها به هفت میلیون نفر میرسد، به بودجه فوری به مبلغ حدود ۴۰۰ میلیون دلار نیاز است.