استقبال مقامات اروپا از اهدای جایزه ساخاروف به مهسا امینی؛ امجد امینی: «ژینا دختر ما نمرده، با او زندگی می‌کنیم»

مژگان افتخاری: «ژینا گیان دختر شیرینم، از خواب برخیز تا ببینی امروز نامت در سراسر جهان طنین‌انداز شده است»

مهسا امینی-Public Media

پارلمان اروپا روز پنجشنبه، ۲۷ مهر، جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه را به مهسا ژینا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» اهدا کرد. خانواده مهسا امینی در واکنش به اعطای این جایزه به فرزندشان گفتند که «نام ژینا به نماد آزادی‌خواهی و برابری‌طلبی در جهان تبدیل شد.» همچنین مقامات عالی رتبه اروپایی از اهدای جایزه ساخاروف به مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» استقبال کردند.

شاهزاده رضا پهلوی نیز در واکنش به اعطای جایزه ساخاروف به مهسا ژینا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» در پیامی نوشت: « اهدای جایزه ساخاروفِ پارلمان اروپا به مهسا ژینا امینی را به خانواده شجاعش، به زنان ایران، و به همه ایرانیانی که با پایداری و سلحشوری روبروی این رژیم ضحاکی ایستاده‌اند شادباش می‌گویم. ما زنان و مردان ایران‌‌‌‌ در کنار هم ایران را آزاد خواهیم کرد و میهن را دوباره آباد خواهیم ساخت.»

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه را «یادآور قدرتمند تعهد اروپا به آزادی» دانست و در توییتی نوشت: «این جایزه امروز به مهسا امینی و همه ایرانیانی که شجاعانه برای حقوقشان مبارزه می‌کنند اعطا شد.»

اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا در واکنش به اعطای این جایزه به مهسا امینی نوشت: «ژینا مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» برای دریافت جایزه ساخاروف امسال شایسته‌ترین بودند. اعطای این جایزه پیامی روشن به جهان ارسال می‌کند مبنی بر این که زنان و دختران شجاع ایرانی شایسته همبستگی و حمایت ما هستند. همان‌طور که آن‌ها در کنار ژینا ایستادند، ما هم در کنار آن‌ها می‌ایستیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا نیز در توییتر نوشت: «زن، زندگی، آزادی. مفتخرم اعلام کنم که مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» برنده جایزه ساخاروف ۲۰۲۳ شدند. این زنان، مردان و جوانان با مبارزاتشان در راه برابری، آزادی و کرامت انسانی الهام‌بخش جهانیان شدند.»

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در واکنش به این جایزه در توییتی نوشت: «همه ما تحت تاثیر شجاعت فوق‌العاده زنان و مردان  ایرانی در پی جان‌باختن مهسا امینی قرار گرفتیم. اتحادیه اروپا با اهدای جایزه ساخاروف حمایت تمام و کمال خود از حقوق بشر و احترام، محافظت و تحقق آزادی‌های اساسی را در ایران و هرجای دیگر دنیا تجدید می‌کند.»

شارل میشل، رئیس شورای اروپا در توییتی نوشت: «با تحسینی عمیق، گرامی‌داشت ژینا مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» را به واسطه اهدای جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه، جشن می‌گیریم. ما رشادت ژینا مهسا امینی که جان خود را برای دفاع از حقوق زنان فدا کرد ارج می‌نهیم و به زنان ایرانی که مبارزه او را ادامه می‌دهند، درود می‌فرستیم. فداکاری آن‌ها الهام‌بخش ما در مبارزه برای حقوق برابر و آزادی است.»

امجد امینی، پدر مهسا امینی در واکنش به اعطای این جایزه به دخترش گفت: «نام ژینا به نماد آزادی‌خواهی و برابری‌طلبی در جهان تبدیل شد.»او در روایتگر اینستاگرام خطاب به نمایندگان پارلمان اروپا نوشت: « خبر انتخاب دخترمان ژینا به عنوان برنده معتبرترین جایزه حقوق بشری اتحادیه اروپا، بیانگر توجه شما و جامعه جهانی به مظلومیت ژینا و بسیاری از هم‌نسلان اوست که تنها به خاطر میل به زندگی آزاد، مظلومانه جان‌شان را از دست دادند.» او افزود: «ژینا دختر ما نمرده است. ما با او زندگی می‌کنیم. خوشحالیم که نام او به نماد آزادی‌خواهی و برابری‌طلبی در جهان تبدیل شد و احساس می‌کنیم او هم مانند ما خرسند و خشنود است.»

مژگان افتخاری، مادر مهسا امینی هم در روایتگر اینستاگرامش نوشت: «ژینا گیان دختر شیرینم، از خواب برخیز تا ببینی امروز نامت در سراسر جهان طنین‌انداز شده است. چشمانت را باز کن تا ببینی امروز خانواده‌ای به بزرگی همه مردم دنیا داری.»

جایزه ساخاروف که به افتخار آندره ساخاروف، دانشمند و مخالف سرسخت حکومت شوروی نام‌گذاری شده، هر سال به افراد و یا سازمان‌هایی که خود را وقف دفاع از حقوق بشر و آزادی اندیشه می‌کنند، اهدا می‌شود.

نلسون ماندلا، فعال ضد آپارتاید و رئیس جمهوری سابق آفریقای جنوبی در سال ۱۹۸۸ نخستین برنده این جایزه بود.در تاریخ اهدای جایزه ساخاروف این دومین بار است که این جایزه به ایرانیان اعطا می‌شود. جایزه ساخاروف در سال ۲۰۱۲ به جعفر پناهی، کارگردان معترض ایرانی و نسرین ستوده، حقوق‌دان و فعال حقوق بشر اعطا شد.