پاکستان برای ایجاد مراکز بازداشت مهاجران غیرقانونی افغان آماده می‌شود

وزیر کشور پاکستان گفت که ضرب‌الاجل خروج مهاجران غیرقانونی تمدید نمی‌شود

حکومت پاکستان اعلام کرد از اول ماه نوامبر برای سفر به این کشور سیستم تک‌مدرکی را اجرا می‌کند- AFP

مقام‌های پاکستان روز پنجشنبه چهارم آبان اعلام کردند که در حال ایجاد مراکزی به منظور نگهداری از ۱.۷ میلیون مهاجران غیرقانونی افغان در این کشورند که قرار است روند اخراج آن‌ها از هفته آینده آغاز شود. 

جان اچکزی، سخنگوی ایالت بلوچستان در جنوب غرب پاکستان، به آسوشتدپرس گفت که در این ایالات سه مرکز اخراج در نظر گرفته شده که یکی از این مراکز در شهر کویته مرکز این ایالت واقع است.

پاکستان قصد دارد بازداشت پناهجویان افغان بدون مدرک را از چهارشنبه آینده آغاز کند و آنان را به این مراکز انتقال دهد. 

اعظم خان، وزیر موقت ایالت خیبرپختونخوا هم گفت که این منطقه نیز سه مرکز اخراج خواهد داشت. او تاکید کرد که از زمان اعلام قانون اخراج مهاجران افغان تاکنون، بیش از ۶۰ هزار پناهجوی افغان به کشورشان بازگشته‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته مقام‌های پاکستان، پناهجویان غیرقانونی که در این کشور زندگی می‌کنند باید قبل از مهلت اعلام‌شده (چهارشنبه هفته آینده) پاکستان را ترک کنند تا دستگیر نشوند. 

سرفراز بوگتی، وزیر کشور موقت پاکستان تاکید کرده است که این مهلت تمدید نخواهد شد. 

پیش از این، کمیته عالی حکومت پاکستان اعلام کرد تمام مهاجران غیرقانونی که در این کشور زندگی می‌کنند تا اول نوامبر فرصت دارند پاکستان را ترک کنند. این تصمیم با انتقادهای فراوانی در داخل پاکستان و افغانستان مواجه شد. شماری از نهادهای حقوق بشری نیز در این مورد ابراز نگرانی کردند.

وزیر کشور حکومت پاکستان روز چهارشنبه سوم آبان، در کمیته دائمی مجلس سنای پاکستان گفت که از اعلامیه پاکستان درباره خروج مهاجران خارجی «سوءتعبیر» شده است زیرا هدف پاکستان تنها افغان‌ها نیستند. سرفراز بوگتی تصریح کرد: «ما در مورد اخراج مهاجران غیرقانونی صحبت کردیم، اما این پیام به‌گونه‌ای منتقل شد گویا فقط افغان را اخراج می‌کنیم. پیام حکومت فقط برای افغان‌ها نبود؛ برای همه مهاجران غیرقانونی بود.»

مقام‌های حکومت پاکستان می‌گویند که در حال حاضر برای تمدید مهلت اخراج مهاجران غیرقانونی پیشنهادی وجود ندارد. در صورت ارائه چنین پیشنهادی، مقام‌ها درباره آن بحث خواهند کرد.

حکومت پاکستان اعلام کرده است که از اول ماه نوامبر یک سیستم تک‌مدرکی برای سفر به پاکستان ایجاد شود و «هر کس می‌خواهد به پاکستان بیاید، باید گذرنامه داشته باشد».

پاکستان در همسایگی شرقی افغانستان، از زمان حمله شوروی سابق به افغانستان و اشغال این کشور بین سال‌های ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ میزبان مهاجران افغان بود. تعداد مهاجران پس از سال ۲۰۰۰ فروکش کرد و با بهتر شدن اوضاع امنیتی در افغانستان، کمتر شد. اما پس از سال ۲۰۲۱ و با سقوط حکومت به دست طالبان در افغانستان، دوباره موجی از مهاجران افغان به پاکستان سرازیر شدند که بیشتر آن‌ها فاقد اجازه اقامت‌اند. 

هم‌زمان با نزدیک شدن به آخرین مهلت دولت پاکستان برای اخراج این مهاجران، شماری زیادی از پناهجویان افغان مقیم پاکستان در دو روز گذشته در اعتراض به این تصمیم پاکستان راهپیمایی و تظاهرات کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند که از ترس انتقادم‌جویی طالبان به پاکستان گریخته‌اند و نمی‌توانند به افغانستان بازگردند.