نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، امیدوار است که در ماههای آینده با جمهوری آذربایجان توافقنامه صلح منعقد کند و روابط دیپلماتیک با این کشور برقرار شود.
پس از دههها خصومت بین باکو و ایروان، جمهوری آذربایجان ماه گذشته در حملهای برقآسا منطقه مورد مناقشه قرهباغ کوهستانی را پس گرفت. درپی آن، نزدیک به ۱۲۰ هزار ارمنی ساکن در این منطقه از ترس انتقامجویی و پاکسازی قومی ناگزیر خانه و زندگی خود را رها کردند و به ارمنستان گریختند.
از آن زمان، این دو کشور در قفقاز جنوبی تمایل خود را برای امضای توافقنامه صلح اعلام کردهاند. با این حال، در این مدت نهتنها پیشرفت چندانی در این زمینه حاصل نشده، بلکه درگیریهای مرزی بین آنها در جریان بوده است.
به گزارش خبرگزای فرانسه، پاشینیان، روز پنجشنبه ۲۶ اکتبر (۴ مهر)، در مجمعی در تفلیس با حضور رهبران آذربایجان و گرجستان گفت: « در حال حاضر روی پیشنویس توافقنامه صلح و عادیسازی روابط با آذربایجان کار میکنیم». او ابراز امیدواری کرد که این روند در ماههای آینده با موفقیت به سرانجام برسد و دو طرف بر سر صلح توافق کنند.
الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان، نیز بهبود روابط دو کشور را وابسته به تمایل ارمنستان در زمینه صلح دانست و گفت: «باکو از سال ۲۰۲۰ متعهد به صلح و احیای خطوط حملونقل با ارمنستان بوده است، اما پیشرفت در این زمینه به تمایل و اراده ایروان بستگی دارد». به گفته علیاف، توافق صلح باکو با ایروان ممکن است تا پایان سال امضا شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پاشینیان همچنین ابراز امیدواری کرد که بهزودی مرز مشترک ارمنستان و ترکیه، متحد نزدیک جمهوری آذربایجان، گشوده شود. مرز دو کشور از سال ۱۹۹۳-هنگامی که ترکیه درپی جنگ بین باکو و ایروان بر سر قرهباغ کوهستانی، روابطش را با ارمنستان قطع کرد- بسته شد. ترکیه بازگشایی مرز مشترک با ارمنستان را به توافق صلح بین ایروان و باکو گره زده است.
قرهباغ کوهستانی که در سطح بینالمللی بخشی از آذربایجان محسوب میشود، از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در دهه ۱۹۹۰ تا ماه گذشته، در کنترل جداییطلبان ارمنی بوده است.
همزمان کرملین اعلام کرده که امیدوار است مقامهای ارمنستان از اظهارات پاشینیان در مصاحبه با وال استریت ژورنال در خصوص پایگاهای روسیه شفافسازی کنند.
نخستوزیر ارمنستان پیشتر گفته بود که «هیچ مزیتی» در حفظ پایگاههای نظامی روسیه در ارمنستان نمیبیند. پاشینیان همچنین افزوده بود که ایروان در مورد درخواست روسیه برای خروج نیروهایش از ارمنستان «مذاکره نمیکند».
روابط مسکو و ایروان از چندی پیش تنشآلود شده است. ارمنستان روسیه را در حمله اخیر جمهوری آذربایجان به قرهباغ کوهستانی و باز پسگیری این سرزمین، به «انفعال» متهم کرده است.
مسکو نیز به نوبه خود، پاشینیان را متهم کرده است که با نادیده گرفتن روابط دیرینه و نزدیک ارمنستان با روسیه، بهطور فزایندهای به غرب نزدیک میشود.