دست‌کم ۱۵ معترض در مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند بازداشت شدند

شماری از زنان معترض به جمهوری اسلامی نیز درحالی که تصاویر جان‌باختگان خیزش سراسری را در دست داشتند، همراه با ضرب‌وشتم بازداشت شدند

بر اساس اخبار ارسالی به ایندیپندنت فارسی، روز یکشنبه هفتم آبان و در جریان مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند، نیروهای امنیتی و لباس‌شخصی دست‌کم ۱۵ تن از حاضران در این مراسم را به علت سر دادن شعار علیه جمهوری اسلامی یا همراه داشتن تصاویر کشته‌شدگان خیزش سراسری بازداشت کرده‌اند.

رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی صبح شنبه ششم آبان‌ خبر دادند که آرمیتای ۱۷ ساله و مخالف حجاب اجباری سرانجام پس از ۲۸ روز بستری شدن در حالت کما در بیمارستان فجر ارتش جان باخته است؛ مرگی که بسیاری از خبرنگاران و رسانه‌های حقوق‌ بشری به نقل از نزدیکان آرمیتا یا منابعی مطلع، علت آن را حمله فیزیکی یکی از نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی در مترو تهران به این نوجوان به‌ دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری و مرگ مغزی ناشی از ضرب‌وجرح اعلام کردند.

بنا بر اعلام قبلی خانواده گراوند، مراسم تشییع پیکر و خاکسپاری آرمیتا صبح یکشنبه در قطعه ۹۹ بهشت‌زهرای تهران برگزار شد و به همین دلیل تعداد زیادی از مردم برای ابراز همدردی با این خانواده و اعتراض به جمهوری اسلامی بر سر مزار آرمیتا حاضر شدند، اما از آن‌ سو بر اساس گزارش‌های ارسالی، تعداد ماموران امنیتی و لباس‌شخصی که در این محل حضور داشتند، نیز به بیش از ۱۰۰ نفر می‌رسید.

در این مراسم، ده‌ها نفر از حاضران بر مزار این نوجوان هنرمند شعارهایی چون «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» و «آرمیتا روحت شاد» سر دادند و همراه با خانواده آرمیتا به عزاداری پرداختند که با حمله ناگهانی و خشن نیروهای پلیس و لباس‌شخصی‌ها مواجه شدند. 

سرکوبگران دست‌کم ۱۵ نفر را از جمله محمد گراوند، از اقوام آرمیتا که فعال صنفی فرهنگیان و معلم اخراجی آموزش‌ و پرورش است، را همراه با ضرب‌وشتم بازداشت کردند. بر اساس گزارش دریافتی از یک شهروند‌ــ‌ـ‌‌خبرنگار، چند زن که تصاویر مهسا امینی و نیکا شاکرمی را به همراه داشتند، نیز جزو بازداشتی‌های امروز بودند که با خشونت و ضرب‌وشتم به مکانی نامعلوم منتقل شدند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

شاهدان عینی گفته‌اند که نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، نیز در این مراسم به‌شدت مضروب شده است.

ماموران سرکوبگر جمهوری اسلامی از زمان آغاز خیزش سراسری در سال گذشته تاکنون بارها با حمله به مراسم عزاداری جان‌باختگان این اعتراض‌ها و بازداشت حاضران، تلاش کرده‌اند مانع  گردهمایی معترضان علیه جمهوری اسلامی و گرامیداشت یاد کشته‌شدگان شوند.

مبتلا نبودن آرمیتا به هیچ‌گونه بیماری زمینه‌ای، حضور نیروهای حجاب‌بان شهرداری تهران در واگن‌های مترو، نبود حجاب اجباری بر سر این نوجوان هنگام ورود به ایستگاه مترو، اخذ اعتراف اجباری از اعضای خانواده و دوستان آرمیتا، بازداشت خبرنگار روزنامه شرق مقابل بیمارستان فجر، ممنوع شدن انتشار هرگونه گزارش درباره جزئیات پرونده این نوجوان در رسانه‌های ایران، ممنوع‌المصاحبه شدن کادر درمان و پزشکان آرمیتا گراوند، گزارش‌های افشاگرانه برخی رسانه‌های بین‌المللی مانند گاردین و همچنین تایید ضمنی وقوع قتل از سوی همکلاسی‌های آرمیتا در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد، همگی موجب شدند تا بسیاری از خبرنگاران و فعالان سیاسی حاضر در ایران برخلاف مدیران و رسانه‌های وابسته، برای خبر جان باختن آرمیتا گراوند از واژه «قتل حکومتی» استفاده و با اطمینان اعلام کنند که او قربانی جدید حجاب اجباری در ایران است.

در بخشی از گزارش روز یکشنبه روزنامه اعتماد، ضمن تاکید بر ممنوع بودن انتشار هرگونه تحقیق خبرنگاران ایرانی درباره جزئیات مرگ آرمیتا گراوند و مصاحبه با نزدیکان و پزشکان او در ۲۸ روز گذشته، آمده است: «يكی از دانش‌آموزان كه خود را همکلاسی آرميتا معرفی می‌كند و مدام با دست اشكش را پاک می‌کند، با چند جمله كوتاه پاسخ هر پرسشی را به پايان می‌رساند: شما فكر می‌كنيد چه اتفاقی آن روز رخ داد؟ همان كه همه می‌دانيم و شنيديم ديگر...»

گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، وبلاگ‌نویسی که سال ۱۳۸۸ بر اثر شکنجه ماموران جمهوری اسلامی در بازداشت کشته شد، نیز با انتشار ویدیویی در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق)، به ماجرای آرمیتا گراوند واکنش نشان داد و گفت: «رسانه‌های جمهوری روسی‌اسلامی علی خامنه‌ای بالاخره اجازه پیدا کردند قتل دخترمان آرمیتا گراوند را اعلام کنند. آرمیتا به خاطر یک تار مو جانش را از دست داد و الان زیر خروارها خاک است.»

شامگاه شنبه ششم آبان هم تعداد زیادی از ساکنان پایتخت و چند شهر دیگر ایران، با سر دادن شعارهایی همچون «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر حکومت بچه‌کش» و «مرگ بر دیکتاتور» از پنجره‌‌ها تلاش کردند تا اعتراض و خشمشان را از جان باختن آرمیتا گراوند و قتل زنان و دختران ایرانی به‌ دلیل مخالفت با حجاب اجباری نشان دهند.

روزنامه بریتانیایی گاردین روز ۱۳ مهرماه (۵ اکتبر) با انتشار گزارشی که در آن با دو نفر از شاهدان عینی گفت‌وگو کرده بود، خبر داد اندکی پس از ورود آرمیتا گراوند به داخل واگن قطار، یکی از حجاب‌بان‌های زن که شهرداری تهران مامور برخورد با زنان مخالف حجاب اجباری‌ کرده، با آرمیتا به دلیل نداشتن روسری مشاجره کرده و سپس با فریاد از او پرسیده که چرا مقنعه‌اش را سر نکرده است. آرمیتا هم در پاسخ به او گفت: «مگر من از تو می‌خواهم که حجابت را برداری؟» سپس مشاجره آن‌ها به خشونت کشیده شد و آن زن سرکوبگر آرمیتا را زد و سپس هل داد.

یکی دیگر از شاهدان عینی هم به گاردین گفت: «دوستان و خانواده آرمیتا تحت فشارند. بعد از اتفاقی که برای خانواده مهسا افتاد، من انتظار ندارم آن‌ها حقیقت را فاش کنند.»