منابع نزدیک به ارتش پاکستان: مهاجمان با «تسلیحات ساخت آمریکا» به پایگاه هوایی حمله کردند

برخی منابع ادعا می‌کنند «این تسلیحات احتمالا از افغانستان به پاکستان قاچاق شده و در دسترس شبه‌نظامیان قرار گرفته است»

نیروی طالبان مجهز به سلاح آمریکایی - WAKIL KOHSAR / AFP

منابع نزدیک به ارتش پاکستان ادعا کردند که حمله شبه‌نظامیان گروه موسوم به «تحریک جهاد پاکستان» به پایگاه هوایی آموزشی در منطقه میان‌والی در ایالت پنجاب این کشور، «با استفاده از تسلیحات ساخت آمریکا» انجام شده است.  

این منابع افزودند که «این تسلیحات احتمالا از افغانستان به پاکستان قاچاق شده و در دسترس شبه‌نظامیان قرار گرفته است».  

شنبه، ۴ نوامبر (۱۳ آبان)، ۹ شبه‌نظامی به پایگاه هوایی آموزشی در ایالت پنجاب حمله کردند. به گفته ارتش پاکستان، نیروهای نظامی این کشور همه مهاجمان را کشتند و این پایگاه از وجود آنان پاکسازی شده است.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تحریک جهاد پاکستان، گروه شبه‌نظامی ضدحکومت پاکستان، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است. این گروه در سال جاری مسئولیت چندین حمله مرگبار دیگر را نیز در این کشور پذیرفته است.  

با به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان و بر خلاف انتظار مقام‌های پاکستانی، خشونت و درگیری در این کشور افزایش یافته است. مقام‌های ارشد پاکستان چندین بار مدعی شده‌اند که تسلیحات آمریکایی به‌جامانده از نیروهای غربی و ارتش پیشین افغانستان، در اختیار تی‌تی‌پی و گروه‌های تروریستی دیگر در پاکستان قرار گرفته است. این مقام‌ها گفته‌اند که تروریست‌ها با به‌کارگیری از این تسلیحات، به‌ویژه با اتکا به تصویرهای حراراتی، نیروهای این کشور را هدف قرار می‌دهند.  

از سویی دیگر، دولت هند نیز در دوران حکومت رژیم طالبان بر افغانستان، از دست‌کم دو مورد کشف تسلیحات آمریکایی رهاشده در افغانستان، در منطقه کشمیر خبر داده بود.  

بیم آن می‌رود که با مجهز شدن تروریست‌ها در منطقه به تسلیحات پیشرفته آمریکایی، درگیری‌های خشونت‌‌آمیز نیز افزایش یابد.   

نیروهای حکومت سرنگون‌شده افغانستان، از حمایت مالی، تسلیحاتی و آموزشی آمریکا و ناتو برخوردار بودند و واشنگتن تسلیحات ساخت این کشور را در اختیار این نیروها قرار داده بود. با سرنگونی حکومت افغانستان و خروج کامل نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان، به ارزش میلیاردها دلار تسلیحات در افغانستان رها شد.  

بخشی از این تسلیحات در آخرین روزهای نظام جمهوریت ناپدید شدند، و گزارش‌هایی نیز از قاچاق سلاح از افغانستان در دوران حاکمیت طالبان در دست است. نیروهای طالبان بخشی از تسلیحات آمریکایی را به مثابه «غنایم جنگی» و پاداش، به جنگجویان خارجی که در کنارشان با حکومت افغانستان و متحدان غربی آن می‌جنگیدند، اهدا کردند.  

گروه‌های «جهادی» پاکستانی، از جمله تی‌تی‌پی، دوشادوش طالبان در افغانستان جنگیده‌اند.  

نیروهای آمریکایی و ائتلاف بین‌المللی، در آخرین روزهای حضور در افغانستان، کوشیدند تجهیزات نظامی موجود در این کشور را، از جمله هلیکوپترها، هواپیماها و انبارهای اسلحه، تخریب یا غیرعملیاتی کنند، اما طالبان سپس مدعی شدند که برخی از این تسلیحات و هلیکوپترها را ترمیم کرده‌اند.  

وزارت دفاع آمریکا در گزارش آوریل ۲۰۲۲ گفت که دست‌کم هفت میلیارد دلار اسلحه و تجهیزات نظامی پیشرفته آمریکایی در افغانستان رها شده‌ که همه به ‌دست طالبان افتاده‌اند. 

گفته می‌شود که برخی از فرماندهان طالبان در قاچاق اسلحه دست دارند و از این راه پول‌های کلانی به جیب می‌زنند. مشخص نیست که طالبان در حال حاضر چقدر از تسلیحات آمریکایی به‌جامانده در افغانستان را در اختیار دارند و چقدر از این تسلیحات به خارج قاچاق شده است.   

طالبان از نیروی کافی برای کنترل مرزهای کشور برخوردار نیستند و به همین دلیل، قاچاق سلاح و مواد مخدر با سهولت انجام می‌گیرد.   

اما حکومت طالبان ادعا می‌کند که تمام تسلیحات به‌جامانده از حکومت پیشین، آمریکا و ناتو را محافظت، و با عوامل قاچاق سلاح نیز به‌شدت مبارزه می‌کند. طالبان چندین بار مدعی شده‌اند که از قاچاق سلاح به خارج از افغانستان جلوگیری کرده‌اند. 

بیشتر از جهان