دفتر هماهنگکننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) میگوید بیش از ۶۰ درصد مهاجران افغان که از پاکستان اخراج شدهاند، کودکاند.
این آژانس سازمان ملل سهشنبه ۱۶ آبان (هفتم نوامبر) با هشدار درباره تبعات منفی اخراج اجباری و گروهی مهاجران افغان از پاکستان تاکید کرد: «وضعیت آنها ناامیدکننده است. بسیاری از آنها روزها در راه بودهاند، معلوم نیست به کجا باید برگردند و در مرز گیر افتادهاند.»
به گفته سازمانهای امدادرسان در افغانستان، روزانه صدها خانواده افغان که برای پرهیز از دستگیری و اخراج اجباری از پاکستان به سمت مرز افغانستان راه افتادهاند، «پس از ورود» به کمک نیاز فوری دارند.
اوچا این بیانیه را یک روز پس از آن منتشر کرد که دانیل اندرس، مدیر این سازمان در افغانستان، برای مشاهده وضعیت مهاجران بازگشته از پاکستان به گذرگاه مرزی تورخم رفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دولت پاکستان اوایل ماه اکتبر دستور اخراج همه شهروندان خارجی بدون اجازه اقامت قانونی، از جمله ۱.۷ میلیون افغان، را صادر کرد و به کسانی که پس از اول نوامبر هنوز در این کشور بمانند، هشدار داد که دستگیر و به کشورهای مبدا اخراج خواهند شد.
کمیسیون طالبان برای رسیدگی به مهاجران بازگشته از پاکستان اعلام کرد که تاکنون بیش از ۲۰۰ هزار نفر تنها از گذرگاه مرزی تورخم به افغانستان بازگشتهاند که تعدادشان روزبهروز در حال افزایش است. مهاجران افغان برای بازگشت به کشورشان از گذرگاه مرزی چمن در جنوب غربی پاکستان هم عبور میکنند.
کشورهای و سازمانهای بینالمللی با هشدار درباره پیامدهای منفی این اخراج گروهی، از پاکستان خواستهاند که به تعهدات بینالمللیاش پایبند باشد.
وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه ۱۶ آبان (هفتم نوامبر) بار دیگر از پاکستان خواست به تعهداتش در قبال پناهجویان و پناهندگان اهل افغانستان عمل کند.
سازمان نجات کودکان (Save the Children) اعلام کرد که با اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان، صدها کودک بلاتکلیف ماندهاند و هیچ امیدی به آینده ندارند.
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) November 2, 2023
بیشتر کودکان مهاجران افغان در پاکستان به دنیا آمدهاند و این اولینبار است که به افغانستان میروند
✍️علیشیر شهیر… pic.twitter.com/EgdnkIwyh9
ودانت پتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، در یک نشست خبری، از سایر کشورها خواست به شهروندان افغانستان، اجازه دهند به این کشورها وارد شوند. او تصریح کرد: «ما همسایگان افغانستان از جمله پاکستان را تشویق میکنیم به افغانهایی که بهدنبال حمایت بینالمللیاند، اجازه ورود بدهند و با سازمانهای بشردوستانه بینالمللی مناسب هماهنگ باشند.»
نگرانی از سرنوشت زنان و کودکان
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سهشنبه ۱۶ آبان، همزمان با اخراج اجباری هزاران پناهجوی افغان از پاکستان و وضعیت دشوار آنها پس از ورود به افغانستان تاکید کرد: «ما بهشدت نگران وقایعایم، بهویژه بازگشت مهاجران افغان از پاکستان. فعالان حقوق بشر و حقوق زنان نیز در این میان حضور دارند و خطراتی را که در افغانستان متوجه آنها است، شما میدانید.»
بدرفتاری پلیس پاکستان با مهاجران افغان حین بازداشت از مسائل دیگری است که انتقاد نهادهای حقوقبشری را به همراه داشته است.
کمیسیون حقوق بشر پاکستان روز سهشنبه ۱۶ آبان اعلام کرد که از بدرفتاری حکومت پاکستان با پناهجویان افغان در سند، اسلامآباد، بلوچستان و خیبرپختونخوا «وحشتزده» شده است. این کمیسیون با انتشار پیامی شبکه اجتماعی اکس تاکید کرد در نتیجه این سیاست دولت پاکستان حتی افراد زیر سن قانونی هم اخراج و از خانوادههایشان جدا شدهاند.
Afghanistan is experiencing a major influx of returning families from Pakistan through the #Torkham and #SpinBoldak borders.
— Islamic Relief Afghanistan (@IslamicReliefAF) November 7, 2023
Our teams are on the ground providing primary healthcare, clean water, #emergency latrines, bathing facilities and tents to returning families. pic.twitter.com/QkGbMd3HSe
در عین حال نهاد امداد اسلامی (Islamic Relief) نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که آسیبپذیرترین مهاجران بازگشته از پاکستان کودکان افغاناند که در پاکستان به دنیا آمدهاند و هرگز به افغانستان نرفتهاند. به گفته این نهاد، برخی از آنها فامیلی در افغانستان ندارند یا سالها است که آنجا نبودهاند.
پاکستان در شرایطی اخراج گروهی حدود ۱.۷ میلیون مهاجر افغان را آغاز کرد که افغانستان با یک بحران انسانی بزرگ و سطح بسیار بالای گرسنگی، فقر، بیکاری و سوءتغذیه مواجه است. بر اساس آمارهای سازمان ملل متحد بیش از ۲۹ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.