تحلیلی تازه نشان میدهد خشکسالی که طی سه سال گذشته سوریه، عراق و ایران را متلاطم کرده است، بدون وقوع تغییرات اقلیمی رخ نمیداد.
انبیسی نیوز گزارش میدهد دانشمندان گروه اسناد آبوهوای جهان بعد از تجزیه و تحلیل دادههای سه سال دما و بارش، دریافتند که تغییرات اقلیمی به افزایش شدید دما منجر شده و احتمال خشکسالی در بخشهایی از سوریه و عراق را دستکم ۲۵ برابر و در ایران بیش از ۱۶ برابر بیشتر کرده است.
بر پایه این مطالعه، تغییرات اقلیمی در بروز یکی از بدترین بلایای انسانی جهان نقش دارند. این شرایط در ترکیب با ناآرامیهای سیاسی و درگیریها، به گرسنگی مردم منتهی میشود و بسیاری را به ترک خانههایشان وادار میکند.
محمد رحیمی، استاد اقلیمشناسی دانشگاه سمنان، در نشست خبری که روز سهشنبه برگزار شد، هشدار داد که تداوم استفاده از سوختهای فسیلی این چشمانداز را «ناخوشایندتر» میکند. او گفت: «تغییرات اقلیمی جهانی ناشی از فعالیت انسان هماکنون زندگی دهها میلیون نفر در غرب آسیا را دشوارتر کرده است.»
رعنا الحج، از مرکز بینالمللی آبوهوای صلیب سرخ هلال احمر، با اشاره به اینکه این منطقه در سالهای اخیر با بیابانزایی و جنگلزدایی گسترده مواجه بوده است، گفت: «در منطقهای که برخی نواحی آن به دلیل جنگ، زیرساختهای درحال فروپاشی و افزایش شهرنشینی بیثبات شدهاند، تغییرات اقلیمی به مثابه عامل تشدیدکننده تهدید ایفای نقش کرده و به تعداد و شدت تهدیدها افزوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
برپایه براورد مدگلوبال، از سال ۲۰۱۱ بیش از ۱۲ میلیون نفر از مردم سوریه مجبور شدهاند خانههایشان را ترک کنند و بررسیها نشان میدهد که نزدیک به دو میلیون نفر از ساکنان مناطق روستایی به دلیل خشکسالی آواره شدهاند.
به گزارش کمیته بینالمللی نجات، در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۲ میلیون نفرــ ۶۰ درصد جمعیت سوریهــ با مشکل گرسنگی مواجه بودهاند و خشکسالی توان سوریه را برای کاشت و برداشت گندم مختل کرده است؛ به طوری که در سال ۲۰۲۱، سوریه تنها یکچهارم گندمی را که پیش از شروع جنگ داخلی داشت، برداشت کرد.
گروهی از دانشمندان اسناد آبوهوای جهان دادههای سه ساله دما و رطوبت در سوریه، عراق و ایران را بین ژوییه ۲۰۲۰ تا ژوییه ۲۰۲۳ که این کشورها با خشکسالی شدید مواجه بودند، ارزیابی کردند.
اگرچه بارندگی در این مناطق کم بود، پژوهشگران دریافتند که عامل اصلی خشکسالی گرمای پایداری است که درنتیجه تبخیر و تعریق گیاهان رخ میدهد.
مدلهای این پژوهشگران نشان میدهد اگر جهان مانند دوران پیشاصنعتی، ۱.۲ درجه سانتیگراد خنکتر بود، خشکسالی رخ نمیداد و شرایط عادیتر پیش میرفت.
بر اساس این مطالعه، به دلیل گرم شدن کره زمین، میتوان پیشبینی کرد که خشکسالی با این شدت در سوریه و عراق هر دهه یک بار و در ایران هر دو دهه یک بار رخ دهد.
فریدریک اوتو، دانشمند اقلیمشناس موسسه گرنتهام در امپریال کالج لندن، میگوید مادام که سوخت فسیلی میسوزانیم یا برای اکتشاف میدانهای تازه نفت یا گاز مجوزهای جدید صادر میکنیم، اوضاع وخیمتر خواهد شد.