ارتش اوکراین اعلام کرد که روسیه بامداد یکشنبه، نوزدهم نوامبر (۲۸ آبان)، برای دومین شب متوالی، کییف را با چند موج از حملات پهپادی هدف قرار داد.
بنابر اعلام نیروی هوایی اوکراین، سامانههای دفاع هوایی این کشور ۱۵ پهپاد از ۲۰ پهپاد انتحاری شاهد ارسالشده از روسیه را بر فراز مناطق کییف، پولتاوا و چرکاسی منهدم کردهاند.
به گزارش رویترز، سرهی پوپکو، رئیس اداره نظامی کییف، درباره موج حملات به پایتخت اوکراین که پس از چند هفته توقف، دوباره افزایش یافته است، گفت: «پهپادهای دشمن در گروههای متعددی پرتاب شدند و موجوار از جهات مختلف به کییف حمله کردند؛ یعنی در طول مسیر، مدام بردارهای حرکتشان را تغییر میدادند.»
او با اشاره به اینکه هیچ گزارش اولیهای مبنی بر خسارت شدید یا تلفات دریافت نشده است، گفت که نزدیک به ۱۰ پهپاد بر فراز کییف و حومه آن سرنگون شدهاند.
در همین حال ایهور تابورتس، فرماندار چرکاسی، اعلام کرد که سقوط بقایای ناشی از انهدام پهپادها در آسمان به پنج خانه خسارت رسانده است، اما مردم آسیبی ندیدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این حملات در شرایطی است که ارتش اوکراین روز شنبه نیز اعلام کرده بود که روسیه یک حمله پهپادی بزرگ انجام داده و با ۳۸ پهپاد شاهد ساخت ایران تاسیسات زیرساختی در جنوب و شمال این کشور را هدف گرفته است.
مقامهای اوکراین بارها تاکید کردهاند که ارتش روسیه برای حمله به مراکز غیرنظامی از پهپادهای شاهدــ۱۳۶، شاهدــ۱۳۱ و مهاجرــ۶ استفاده میکند؛ ادعایی که جمهوری اسلامی همواره آن را تکذیب کرده است.
زلنسکی ۱۰۸ فرد و ۳۷ گروه روسی را تحریم کرد
در همین حال رویترز در گزارش دیگری نوشت که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، ۱۰۸ فرد و ۳۷ گروه روسی را تحریم و اعلام کرد که هدفش مقابله با ربودن کودکان در زمان جنگ و دیگر «اقدامهای تروریستی روسیه» است. بنا بر این گزارش، زلنسکی در نطق ویدیویی شبانهاش پس از صدور این احکام گفت: «ما فشار دولتی بر این افراد و نهادها را افزایش میدهیم. هر یک از آنها باید بابت کارهایی که انجام دادهاند، مسئول باشند.»
طی این احکام برای افراد یادشده، طیف وسیعی از مجازاتها تا ۱۰ سال و برای گروههای غیرانتفاعی از جمله «بنیاد کودکان روسیه»، تا پنج سال مجازات در نظر گرفته شده است.
رئیسجمهوری اوکراین در سخنرانیاش گفت «کسانی که در ربودن و اخراج کودکان اوکراینی از اراضی اشغالی نقش داشتند» و نیز افرادی که «به طرق مختلف به اقدامهای تروریستی روسیه علیه اوکراین کمک میکنند»، به این فهرست اضافه شدهاند.
در میان این افراد، نام چهرههایی که پیشتر تابعیت اوکراینی داشتند، نیز دیده میشود. دیمیترو تاباچنیک، وزیر سابق آموزش، که در ماه فوریه تابعیت اوکراینی او سلب شد و میکولا آزاروف، نخستوزیر سابق اوکراین که سال ۲۰۱۴ پس از سرکوب مرگبار اعتراضهای خیابانی به روسیه گریخت، از جمله این شخصیتها بودند.
زلنسکی با امضای این احکام، تصمیم شورای امنیت و دفاع ملی اوکراین مبنی بر اعمال تحریمها با مجموعهای از مجازاتها از جمله مسدود کردن اموال، منع تجارت، منع خرید زمین و سایر فعالیتهای مالی و اقتصادی با این افراد و گروهها را تایید کرد.
در میان گروههای روسی تحریمشده، نهادهایی که نام یا وبسایتشان نشان میدهد با کودکان کار میکنند، هم دیده میشوند.
نتایج پژوهشی که دانشگاه ییل روز پنجشنبه منتشر کرد، نشان میدهد از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، بیش از دو هزار و ۴۰۰ کودک اوکراینی بین شش تا ۱۷ سال، به ۱۳ مرکز در سراسر بلاروس منتقل شدهاند.
دادستان کل اوکراین در ماه مه گفت که او در حال تحقیق درباره نقش ادعایی بلاروس در انتقال اجباری بیش از ۱۹ هزار کودک از مناطق تحت اشغال روسیه است.
روسیه پیشتر گفته بود به کسانی که میخواهند داوطلبانه از اوکراین فرار کنند، کمکهای بشردوستانه ارائه میدهد و اتهامات مربوط به جنایات جنگی را رد میکند.
از جمله یافتههای کلیدی که در گزارش ۳۹ صفحهای دانشگاه ییل شرح داده شد، این است که کودکان از دستکم ۱۷ شهر در مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژژیای اوکراین به مناطق دیگر منتقل شدهاند.
دادگاه کیفری بینالمللی لاهه در ماه مارس، حکم بازداشت پوتین را صادر کرد. این سازمان پوتین و ماریا لووا-بلوا، کمیسر حقوق کودکان روسیه، را به ارتکاب جنایت جنگی و اخراج غیرقانونی صدها کودک از اوکراین متهم کرد. بر اساس قوانین بینالمللی بشردوستانه، جابهجایی کودکان زیر ۱۸ سال از مرز بدون رضایت والدین یا قیم آنها ممنوع است.