ارتش اوکراین، روز شنبه هجدهم نوامبر، اعلام کرد که روسیه شب گذشته یک حمله پهپادی بزرگ انجام داده و تاسیسات زیرساختی در جنوب و شمال این کشور را هدف گرفته است.
به گزارش رویترز، ارتش اوکراین اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور ۲۹ فروند از ۳۸ پهپاد شاهد ساخت ایران را که از خاک روسیه پرتاب شده بودند، سرنگون کرد.
مقامهای اوکراینی بارها تاکید کردهاند که ارتش روسیه از پهپادهای شاهدــ۱۳۶، شاهدــ۱۳۱ و مهاجرــ۶، علیه مراکز غیرنظامی استفاده میکند؛ موضوعی که جمهوری اسلامی آن را تکذیب میکند.
نیروی هوایی اوکراین در بیانیه روز شنبه اعلام کرد که حمله روسیه به بسیاری از مناطق و زیرساختها از ساعت هشت شب تا چهار صبح به طول انجامیده است.
فرماندهی ارتش جنوب گفت که یک تاسیسات زیرساخت انرژی در منطقه اودسا هدف قرار گرفته است. در اطلاعیه منتشرشده در این زمینه آمده است که بر اثر این حمله، یک ساختمان اداری آسیب دیده و یک غیرنظامی زخمی شده است.
ارتش اوکراین همچنین اعلام کرد که در منطقه شمالی چرنیهیو واقع در مرز روسیه و بلاروس، دو تاسیسات زیرساختی آسیب دیدهاند.
مقامات اوکراین تاکید کردند که پهپادها در دومین حمله، طی ماه جاری، کییف را نیز هدف قرار دادند. به گفته آنها، تمام پهپادهایی که به سمت پایتخت حرکت میکردند سرنگون شدند.
گزارش حمله تازه روسیه به اوکراین با پهپادهای ساخت ایران در شرایطی است که پیش از این جزئیاتی از روند پیشرفت کارخانه تولید پهپادهای ایران در روسیه منتشر شده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس گزارش موسسه علوم و امنیت بینالملل، تصاویر ماهوارهای حاکی از پیشرفت در مراحل ساخت کارخانهای در روسیه است که بنا دارد پهپادهای انتحاری طراحی ایران را در مقیاس انبوه تولید کند. گمان میرود مسکو از پهپادهای تولید این کارخانه در حمله به تاسیسات انرژی اوکراین استفاده خواهد کرد.
بنا به گزارش موسسه علوم و امنیت بینالملل، با وجود پیشرفتهایی در مراحل ساخت این کارخانه، نه ایالات متحده و نه متحدانش، تحریمهایی را علیه مالک این کارخانه، منطقه ویژه اقتصادی آلابوگا یا شرکتهای مرتبط با آن اعمال نکردهاند. آلابوگا یک منطقه ویژه اقتصادی در ناحیه یلابوژسکی واقع در جمهوری تاتارستان است.
بر اساس این گزارش، تصاویر ماهوارهای در اواسط سپتامبر نشان میداد که ساختوسازهای تازه در این کارخانه با طرح طبقهبندی ساختمانی که واشینگتنپست اوایل امسال با این موسسه به اشتراک گذاشت، مرتبط است. این تصاویر ساخت و تکمیل سازهها و فضاهای امنیتی جدید با پستهای بازرسی در محوطه کارخانه را نشان میداد.
انتقال هزاران کودک اوکراینی به بلاروس
در همین حال رویترز در گزارش دیگری نوشت پژوهشی که دانشگاه ییل روز پنجشنبه منتشر کرد، نشان میدهد از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، بیش از دو هزار و ۴۰۰ کودک اوکراینی بین شش تا ۱۷ سال، به ۱۳ مرکز در سراسر بلاروس منتقل شدهاند.
یافتههای مرکز تحقیقات بشردوستانه در دانشکده بهداشت عمومی ییل، گستردهترین یافتههایی است که تا به امروز در مورد نقش ادعایی بلاروس در برنامه روسیه برای جابجایی کودکان اوکراینی انجام شده است؛ هرچند برخی از کارشناسان و سازمانها تعداد این کودکان را بسیار بیشتر ارزیابی میکنند.
دادستان کل اوکراین در ماه مه گفت که او در حال تحقیق درباره نقش ادعایی بلاروس در انتقال اجباری بیش از ۱۹ هزار کودک از مناطق تحت اشغال روسیه است.
روسیه پیشتر گفته بود به کسانی که میخواهند داوطلبانه از اوکراین فرار کنند، کمکهای بشردوستانه ارائه میدهد و اتهامات مربوط به جنایات جنگی را رد میکند.
از جمله یافتههای کلیدی که در گزارش ۳۹ صفحهای دانشگاه ییل شرح داده شده، این است که کودکان از دستکم ۱۷ شهر در مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژژیای اوکراین به مناطق دیگر منتقل شدهاند.
بیش از دو هزار کودک که دانشگاه ییل شناسایی کرده است، از سپتامبر ۲۰۲۲ تا مه ۲۰۲۳، به مرکز کودکان دوبراوا در منطقه مینسک بلاروس منتقل شدند، در حالی که ۳۹۲ کودک به ۱۲ مرکز دیگر منتقل شدند.
در این گزارش آمده است: «تلاش سازمانیافته روسیه برای شناسایی، جمعآوری، انتقال و آموزش مجدد کودکان اوکراینی را بلاروس تسهیل کرده است.»
دادگاه کیفری بینالمللی لاهه در ماه مارس حکم بازداشت پوتین را صادر کرد. این سازمان پوتین و ماریا لووا-بلوا، کمیسر حقوق کودکان روسیه را به جنایت جنگی و اخراج غیرقانونی صدها کودک از اوکراین متهم کرد. بر اساس قوانین بینالمللی بشردوستانه، جابجایی کودکان زیر ۱۸ سال از مرز بدون رضایت والدین یا قیم آنها ممنوع است.