مجلس نمایندگان آمریکا پنجشنبه، ۱۶ نوامبر (۲۵ آبان)، تحقیقاتی را درباره نقش سید حسین موسویان، دیپلمات و مذاکرهکننده ارشد هستهای سابق ایران، در دانشگاه پرینستون، آغاز کرد. این تحقیقات بر اساس این ادعا آغاز شده است که او مظنون به پیشبرد منافع جمهوری اسلامی ایران، به مثابه کشوری حامی تروریسم، است.
فاکسنیوز در گزارشی اختصاصی با پرداختن به این موضوع، نوشته است که چندی پیش ۱۲ نماینده از حزب جمهوریخواه نامهای به کریستوفر ال ایسگروبر، رئیس دانشگاه پرینستون، ارسال کردند که در آن پرسشهای مفصلی در مورد تاثیر جمهوری اسلامی ایران از طریق فعالیتهای موسویان در موسسه آیوی لیگ مستقر در نیوجرسی، مطرح شده بود.
لیزا مککلین که همراه با جیم بنکس، مسئولیت تنظیم نامه مزبور را به پرینستون بر عهده داشت، در گفتوگو با فاکسنیوز گفت: «بگذارید واضح بگوییم، جمهوری اسلامی ایران دوست ما نیست. آنها دشمن اصلی ما، حامی تروریسم و نیروی بیثباتکننده در خاورمیانهاند که با حماس همراهی میکنند. ما نمیتوانیم به یک ایرانی تندرو اجازه دهیم بر ذهنهای جوان آمریکایی تاثیر بگذارد. دیگر وقت آن است که کاری در مورد آن انجام دهیم.»
در گزارش فاکسنیوز آمده است که رفتارهای موسویان، مشخصا پس از شرکت او در مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی در تهران در ۲۰۲۰، باعث زنگخطر و هشدار سازمان غیردولتی «اتحاد علیه ایران هستهای» شد. او همچنین در سال ۲۰۲۲ در یک برنامه تلویزیونی جمهوری اسلامی به قاسم سلیمانی ادای احترام کرد. موسویان در تلویزیون جمهوری اسلامی ایران گفت که یک آمریکایی به او گفته است، «همسر برایان هوک، نماینده پیشین آمریکا در امور ایران، چند شبی است که نمیتواند بخوابد، زیرا میترسد هوک با انتقام حکومت ایران مواجه شود».
موسویان در گفتوگو با فاکسنیوز دیجیتال در مورد این سخنان خود گفت: «[این یک] کلیپ ۱۰ ثانیهای [از] مصاحبه دوساعته من با تلویزیون ایران [بود که] از دسترس خارج شده است. تلویزیون ایران هرگز مصاحبه کامل با من را پخش نکرد. فقط ۷ تا ۱۰ ثانیه از صحبتهایم را درباره خانواده برایان هوک پخش کرد. من همواره با ترور و تهدید به ترور علیه اتباع ایرانی و آمریکایی مخالف بودهام.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ارتش آمریکا در ژانویه ۲۰۲۰، قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، را به دلیل نقش او در نظارت بر قتل بیش از ۶۰۰ پرسنل نظامی آمریکایی در خاورمیانه، در عراق ترور کرد. موسویان بعدها مدعی شده بود که مردم ایران سلیمانی را دوست دارند. او در این باره به فاکسنیوز دیجیتال گفت: «زمانی که رئیس جمهوری ترامپ سردار سلیمانی را ترور کرد، من برای دیدار مادرم که در بیمارستان بستری بود، در ایران بودم. من به مثابه محقق، در مراسم تشییعجنازه سردار سلیمانی شرکت کردم تا واکنشها را به این ترور ببینم. هفت میلیون نفر در تهران و در مجموع ۲۰ میلیون نفر در سایر شهرها در مراسم تشییع سردار سلیمانی شرکت کردند و این گواه روشنی بر محبوبیت سردار سلیمانی بود.»
موسویان در پاسخ به این پرسش که آیا با تصمیم دولت آمریکا به شناسایی مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بهویژه نیروی قدس، به منزله یک سازمان تروریستی خارجی، موافق است یا نه، گفت: «سنتکام [فرماندهی مرکزی ایالات متحده] و سپاه قدس ایران یکدیگر را هدف قرار دادهاند. من فکر میکنم به جای این اتهامهای بیپایان، باید بنشینند و صحبت کنند و اختلافات خود را از راههای مسالمت آمیز حل کنند.»
ویرجینیا فاکس، عضو مجلس نمایندگان آمریکا و رئیس کمیته آموزش و نیروی کار مجلس، گفت: «افرادی که با رژیمهای شرور همسویند، همچنان در سیستم آموزش عالی آمریکا نفوذ میکنند.»
او در ادامه همچنین گفت: «پناه گرفتن حسین موسویان به مدت ۱۵ سال در پرینستون، نمونه برجستهای [از این نفوذ] است. این افراد تهدیدی جدی برای امنیت ملی آمریکا بهشمار میروند و بدون هیچ اقدام و مداخله یا تلاشهای نظارتی مجدانه، رها شدهاند. وقت آن رسیده که برای افشای فساد آشکار و نفوذی که بسیار عادی شده است، روشنگری شود.»
موسویان، متخصص امنیت خاورمیانه و سیاست هستهای شناخته میشود. او چندی پیش، اوت ۲۰۲۳، در نشست سالیانه فرماندهی راهبردی آمریکا شرکت کرده بود. این امر باعث شد که کنگره، مسئولان این نشست را بازخواست کند. موسویان در این باره به فاکسنیوز گفت: «صحبت من در فرماندهی راهبردی آمریکا، درباره صلح در خاورمیانه بود و اینکه چرا آمریکا باید از جنگ اجتناب، و بر صلح و همکاری تمرکز کند.»
در زمان تصدی مسند سفیر جمهوری اسلامی ایران در آلمان، موسویان مسئولیت سفارتی را بر عهده داشت که دادگاه آلمان آن را «مرکز برنامهریزی ترور چهار مخالف ایرانی» در ۱۹۹۲ در رستوران یونانی میکونوس» تشخیص داده بود.
موسویان در این باره میگوید: «این اتهام دروغ بزرگی است. حکمی ۳۹۸ صفحهای منتشر شده است و همه میتوانند به آن دسترسی داشته باشند. حکم دادگاه برلین حاوی هیچگونه اتهام مستقیم یا غیرمستقیم علیه من نیست. مقامهای آلمان هیچگاه مرا مجبور به ترک کشور نکردند. من مکرر از این کشور بازدید کردهام.»
بر اساس گزارش رسانهها، پس از اینکه دادگاه برلین در ۱۹۹۷ حکم داد که رژیم جمهوری اسلامی ایران دستور ترور چهار مخالف ایرانی را داده است که سه نفر از آنها کرد بودند، دولت آلمان درخواست کرد که موسویان از سمت خود برکنار شود.
اما موسویان میگوید که کار او [در پرینستون] فقط آکادمیک است و کاری با آمریکا یا ایران یا هیچ دولت دیگری ندارد. او در مورد بازداشت خود در ایران میگوید: «من در ۲۰۰۷ در ایران بازداشت، و در نهایت از کار دیپلماتیک محروم شدم. بنابراین، ۱۳ سال پیش از وزارت امور خارجه ایران بازنشسته شدم و از آن زمان تاکنون با هیچ دولتی، از جمله دولت ایران، تعامل نداشتهام.»
فاکسنیوز مینویسد که هرچند رژیم ایران او را [زمانی] بازداشت کرده است، نامه کنگره در مورد ادعای جدایی موسویان از آن رژیم، تردید ایجاد کرده است. در نامه نمایندگان جمهوریخواه آمده است: «بهرغم احتمال وابستهنبودن موسویان به دولت ایران، توانایی موسویان برای سفر آزادانه به ایالات متحده و ایفای نقش به منزله نماینده غیررسمی دولت [جمهوری اسلامی ایران] در جریان بحث در مورد روابط ایران و آمریکا، رابطه او و دولت ایران را نامشخص گذاشته است.»
بر اساس این گزارش، سایر مقامهای رژیم ایران تایید میکنند که موسویان در زمانی که ایران را ترک کرد، از خدمت به رژیم دست برنداشت. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دولت وقت ایران، در مصاحبهای در ۲۰۱۶ گفت که «اتهام جاسوسی علیه او [موسویان]» را باور نمیکند؛ موسویان برای ایران «به تلاش خود ادامه داد و ادامه میدهد» و «به نظام جمهوری اسلامی و ایران اعتقاد دارد و کاملا به آن وابسته است».