بهرغم آشکار شدن نشانههایی از حل بحران ناشی از تصمیم دادگاه عالی فدرال عراق مبنی بر پایان دادن به عضویت محمد حلبوسی، رئیس معزول مجلس نمایندگان، برخی ناظران موضوع برگزاری انتخابات زودهنگام را مطرح میکنند، در حالی که جریانهای سیاسی بعید میدانند که در حال حاضر چنین تصمیمی اتخاذ شود.
خالد العرداوی، کارشناس حقوق، معتقد است با آنکه در برنامه دولت محمدشیاع السودانی، نخستوزیر عراق به مسئله برگزاری انتخابات زودهنگام یک سال پس از به قدرت رسیدن السودانی اشاره شده است، در حال حاضر، این اقدام برای چارچوب هماهنگی حاکم و متحدان کرد آن گزینه مطلوبی به شمار نمیرود؛ بهویژه اینکه در حال حاضر هیچ انگیزهای وجود ندارد که آنها را به سمت انتخابات زودهنگام سوق دهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
العرداوی افزود: «البته در صورتی که جریان صدر و حزب تقدم در سایه حمایت واقعی مردم و پشتیبانی خارجی درصدد ایجاد بیثباتی سیاسی برآیند، این موضع تغییر خواهد کرد و آنگاه میتوان درباره برگزاری انتخابات زودهنگام صحبت کرد.»
احتمال وقوع بحران سیاسی
ائتلاف النصر ظهور یک بحران سیاسی بزرگ را که به انتخابات زودهنگام منجر شود، رد میکند. عقیل الرودینی، سخنگوی این ائتلاف گفت: «دولت محمد شیاع السودانی که از حمایت احزاب سیاسی مختلف برخوردار است، در مسیر درستی حرکت میکند و فعالیتهای آن از نظر ارائه خدمات و تکمیل پروژههای متوقفشده و مسائل مربوط به امور سیاسی، امنیتی و اقتصادی برای اغلب مردم قابلقبول است، افزون بر اینکه در ایجاد روابط متمایز با کشورهای عربی و خارجی نیز موفقیت خوبی کسب کرده است.»
الرودینی با اشاره به اینکه فرصت دادن به محمد شیاع السودانی برای تکمیل دوره نخستوزیری تا زمان رسیدن به موقع برگزاری انتخابات، «به سود مردم عراق» است، گفت: «نباید به سمت اغراق و بزرگنمایی مسائلی که به نفع ملت نیست کشیده شویم، بلکه باید به عراق به عنوان یک کشور نگاه کنیم و درک کنیم که هیچ کس بالاتر از نظام و قانون اساسی نیست. باید اذعان کنیم که دادگاه فدرال در مسیر درستی گام برداشت، بهویژه اینکه یک کشور زمانی از چالش و بحران مصون نگه داشته میشود که قوه قضاییهای عادل داشته باشد.
از سوی دیگر، احسان الشمری، رئیس مرکز اندیشه سیاسی در عراق، گفت: بعید است که بحران برکناری الحلبوسی به برگزاری انتخابات زودهنگام منجر شود. او افزود: «ممکن است بحران کشمکش بین جریان صدر و چارچوب هماهنگی یا بهطور کل تنش میان اپوزیسیون با دولت به دلیل ناتوانی در ارائه خدمات، زمینه برگزاری انتخابات زودهنگام را فراهم کند. الشمری خاطرنشان کرد در حالی که چارچوب هماهنگی شیعیان موضوع برگزاری انتخابات را در برنامه دولت نگنجانده است، محمد شیاع السودانی خود را به برگزاری انتخابات متعهد میداند. البته اصرار جریان صدر و جنبش اکتبر ممکن است عراق را به سمت برگزاری انتخابات زودهنگام سوق دهد.
ایجاد بحرانی جدید
از سوی دیگر، عصام الفیلی، پژوهشگر سیاسی، معتقد است برگزاری انتخابات پارلمانی برای عراق موضوع مهمی است، مشروط بر اینکه به دلیل مطرح شدن پروندههای فساد گرفتار وضعیت اضطراری بزرگتری نشود، زیرا ارائه این پروندهها به دادگاه عالی فدرال از سوی برخی نیروهای سیاسی میتواند روند برگزاری انتخابات را تسریع کند.
او در ادامه گفت: تا این لحظه هیچ گونه توافق سیاسی برای رفتن به سمت انتخابات زودهنگام وجود ندارد، بهویژه اینکه اکثر نیروهای سیاسی همچنان بر این باورند که انتخابات مجلس در مرحله بعدی برگزار نخواهد شد. علاوه بر آن، در حال حاضر، توجه همه به انتخابات شوراهای استانی معطوف است. بنابراین، برگزاری انتخابات پارلمانی پس از گذشت یک تا یک و نیم سال به نفع عراق است تا اذهان گروههای مختلف ملت برای لزوم تغییر شکل نقشه انتخاباتی با توجه به حضور نداشتن جریان صدر در صحنه سیاسی آماده شود.
عصام الفیلی با بیان اینکه رفتن به سمت برگزاری انتخابات زودهنگام بیانگر ناکامی نیروهای سنتی است که سعی دارند دولت محمد شیاع السودانی را به موفقیت برسانند، افزود: «حتی شرایط بینالمللی و داخلی نیز برای برگزاری انتخابات مهیا نیست، مگر اینکه وقوع تحول مهم دیگری وضعیت را دگرگون کند».
الفیلی خاطرنشان کرد گرایش به سمت ارائه خدمات بهتر و سیاست اشتغالزایی آرامش در سطح عمومی ایجاد کرده است، به همین دلیل در حال حاضر، برای برگزاری انتخابات زودهنگام هیچ فشاری بر دولت وجود ندارد.
برگرفته از ایندیپندنت عربی
© IndependentArabia